Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
masterblaster napisał/a:
jest tylko dla mnie jedna niewiadoma - czy to coś (HSM) pójdzie z K100??
Od zawsze było wiadomo, że na K100D nie działa SDM z żadnym obiektywem. SDM działa w K100D Super.

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
wy chyba mydła nie widzieliście, trzeba wam dać po sztuce simgmy 55-200 którą posiadam, to dopiero mydło - ten obiektyw to ostrze miecza samurajskiego przedstawia jak ostrze siekiery z okresu kamienia łupanego

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Ehh... to się rozpędziliście z dyskusją.

Podsumuję raz jeszcze : wybrałem dobry egzemplarz DA* 16-50 a nie DA 12-24, gdyż :

1. Jest bardziej uniwersalny
2. Ma uszczelnienia (wielokroć robię fotografię w różnych warunkach pogodowych); mieć uszczelniony korpus a nie mieć szkieł - dla mnie to jak używanie prezerwatyw z odciętą końcówką - ani to przyjemnie, ani to bezpiecznie....
3. Pomiędzy 16-24 (wspólny obszar dla tych 2 szkiełek) nie daje takich osiągów jak DA 12-24, ale są one naprawdę bardzo dobre (biorąc pod uwagę zastosowanie ogólne tego szkła)
4. Mydlenia, decentrację, BF, FF trzeba wyłapywać przed zakupem - i nie ma dla mnie znaczenia, czy to jest Sigma, Tamron, Pentax - po prostu Arab Allahowi ufa, ale wielbłąda przywiązuje....
5. 4 milimetry różnicy na dolnym zakresie to bardzo dużo - jeżeli ktoś potrzebuje robić fotki landszaftów to się niech nie zastanawia. Tylko jak tym 12-24 robić fotki portetowe etc (perespektywa rozwali wszystko....) ? Są to więc szkła o różnych zastosowaniach.
6. Światło 2,8 a 4 - no tutaj nie ma co się rozpisywać - mi zależało na jasnych szkłach.

masterblaster napisał/a:
Wybrałem. Zbieram na 16-50..... jest tylko dla mnie jedna niewiadoma - czy to coś (HSM) pójdzie z K100??

DA* 16-50 to model "przejściowy" to znaczy ma śrubokręt i SDM. W odróżnieniu od np. DA 17-70 pójdzie na pewno na K100, tyle że na śrubokręcie.

Obyśmy w następnym roku i miesiącach mieli tylko takie problemy - co wybrać, jakie szkło - i docelowo (bo o to chodzi w fotografii) rozkoszować się zrobionymi fotografiami.

Pozdr.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
perl, to zdjęcie było obrabiane w jakiś sposób, czy ten bokeh na koszuli pana młodego naturalnie wyszedł w ten sposób :?:

perl napisał/a:
wstyd sie przyznac, ale tez tak robie :oops:
jesteśmy chyba straceni :-(

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
perl, ten kwiatek wygląda co najmniej dziwnie.. fuj.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kompresja go zjadła.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
opiszon napisał/a:
a największy wstyd, to jak jestem w MM i stoję przy aparatach, i się sprzedawca pyta czy pokazać Sony, ja odpowiadam że nie, i cały czerwony przyglądam się półeczce z Pentaxami (wiem, tego nie powinno się robić jak ludzie obserwują)

No cóz, ja kiedyś na kolejne takie namolne zapytanie sprzedawcy (rzecz nie dotyczyła sprzętu foto): Czy pokazać panu "XYZ" :?: zapytałem czy to jakieś nowe określenie przyrodzenia?
No i zrobiło się ocipunkę grave.
Ale co tam, już tam nie chodzę . . . . :mrgreen:
Pozdrówka - Kuszelas

perl napisał/a:
Specjalnie dla Benka, mydlo na f/2.8 i front focus na 5 centymetrow:

Podoba mi się bardzo klimat tego zdjęcia, Perl. Gratulacje pomysłu i realizacji. Pomyśleć, że to z tego słabego 16-50.... :-B

szerman  Dołączył: 20 Paź 2007
perl napisał/a:

http://perl.pentax.org.pl/mydlo_na_28.jpg

Zdjęcie robione w Cementowni Grodziec?

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Dobra, to ja zapytam wprost (nie to żebym wciąż przedłużał wątek): jakie jest według was najlepsze szerokie szkło pod K100D??, czy jest to Pentax 12-24 czy Sigma 10-20 czy może jeszcze coś innego (wiem, że 16-50 HSM nie pójdzie, what a shame). Proszę o krótkie, zwarte uzasadnienie...muszę mieć wytłumaczenie na "upłynnienie" około 2K....

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wg mnie DA12-24/4, ostrzejszy od Sigmy10-20 i bardziej uniwersalny niż DA14/2.8. O Tamronie 10-24 nic nie wiem. Gdybym miał w tej chwili wybierać szerokokątny obiektyw pod APS-C Pentaxa, wybrałbym właśnie DA12-24/4.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
szerman napisał/a:
Zdjęcie robione w Cementowni Grodziec?
tak.
Chcesz wiecej? ;-) to na prv.

masterblaster napisał/a:
16-50 HSM
16-50 HSM ? Od kiedy 16-50 to jest szklo Sigmy? :-D

[ Dodano: 2008-11-26, 23:54 ]
masterblaster, kup 16-50, na razie niech podziala na srubokrecie.

A niedlugo i tak kupisz k10d, bo teraz ten model jest w takich cenach, ze zal nie kupowac, no chyba ze sie juz go ma (albo k20d ;-) )

[ Dodano: 2008-11-26, 23:56 ]
Pentagram tez dobrze mowi (w koncu) ;] :-P

12-24 jak zloto.

Pentagram, :-B

Pentagram napisał/a:
Gdybym miał w tej chwili wybierać szerokokątny obiektyw pod APS-C Pentaxa, wybrałbym właśnie DA12-24/4.

Uważam podobnie jak koledzy Pentagram i perl. Podczas wyboru pomiędzy dwoma szkłami (co jest opisane w tym temacie), przejrzałem bardzo dużo fotografii z DA 12-24. Naprawdę świetne szkiełko - na pewno zagości u mnie. Najpierw jednak lampka 540 i jakaś stałka.

Pozdr.

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Dzięki wszystkim za radę. Poznałem dobre i złe strony 16-50.

raver  Dołączył: 25 Lis 2008
@MacRayers: Normalnie serce rosnie :)
ps.
mam podobne zdanie o Pentaxie. Niedawno mialem okazje oprowadzac po Warszawie Japonczyka - milo bylo widziec jego usmiech jak zobaczyl ze wyjmuje swojego Pentaxa :)

Skocz do: