ob@r  Dołączył: 08 Lip 2007
czy takie cos zastapi FISH EYE ?
Mam pytanko poniewaz nie za bardzo usmiecha mi sie kupowac obiektyw FISH EYE zwłaszcza na SLRa nie FF, czy ktos korzystał z czegos takiego ?

cos takiego

Czy mozna to uznac za substytut takiej ryby ? Jak jest z ostroscią ?

Szczerze mowiąc nie mam na tym polu doswiadczenia wiec moze ktos sie podzieli. Chodzi bardziej o to czy warto w przypadku FISH EYE zaopatrywac sie w dedykowany obiektyw do zdjęc czysto amatorskich ?

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Teoretycznie działa - daje obraz jak fisheye... Ale na jakość nie liczyłbym za bardzo - ostrość na brzegach pola obrazowego to tragedia, flary to kolejny problem, aberracje to jeszcze jeden problem. W poszukiwaniu taniego fisheye kupiłem coś takiego - z mnożnikiem 0.42... Podpiąłem 2 razy. Leży na półce - czasami moja kobita go używa. Ja jakoś nie mam takiej potrzeby...

Jeśli szukasz konwertera fisheye - raynox to jedyne co mogę polecić. Ale za raynox'a można kupić już zenitara 16/2,8 i jeszcze zostanie... Tańszej, rozsądnej alternatywy jak do tej pory nie widziałem.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
ob@r napisał/a:
Czy mozna to uznac za substytut takiej ryby ? Jak jest z ostroscią ?

Po pierwsze - można.
Po drugie - ostrość jest (najczęściej w centrum kadru przy dobrym świetle)
zaroowka, był szybszy.
Mam taką zabawkę 0.45 (super - hiper i jeszcze do tego ma soczewkę Macro)
Jeżeli masz niepotrzebną kasę (no i sam chcesz doświadczyć) - kupuj ...
My już to przerabialiśmy. Ładne, Made in Japan, świeći się, ma futerał - ok.10 lat temu dałem za to "cudo" $30; jeżeli chciałbyś się pobawić - dawaj $5 i Twoje (no... plus przesyłka).

Z resztą ... - czy też bez ... już o tym było wiele ....

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
dżejpi,
jak to coś 0.45 masz na gwint 52 lub 55 to ja bym się skusił za te 5$ + przesyłka :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
gelopa, pamiętaj że to fiśaj, prawdopodobnie łątwiej jest zrobić nakładkę fiśajową niż szerokokątną, bo nie trzeba korygować geometrii, ale czy dzięki temu można uzyskać lepszą jakość? Na pewno takie rozciągnięcie obrazu powiększa abberacje.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
gelopa,
orginalnie to jest gwint 47 mm (tzw. S7). Używałem to z przejściówką S7/55mm. Możemy się dogadać na pw.

ob@r  Dołączył: 08 Lip 2007
moze trywialne pytanie a czym sie roznie wskaznik .25x a .45x czy to powiekszenie ?

Szyms  Dołączył: 06 Lut 2008
ob@r napisał/a:
moze trywialne pytanie a czym sie roznie wskaznik .25x a .45x czy to powiekszenie ?

Tak. Jest to mnożnik ogniskowej, 0,25 "zrobi" większy szeroki kąt niż 0,45 :D

Skocz do: