Emir  Dołączył: 17 Lis 2007
Ja lubię mój aparat, bo wygodnie mi się nim pracuje. Pstrykałem niegdys trochę Canonem 20D i też było OK. Jednak odkąd kupiłem Pentaksa (ze względu na jakość i cenę), nie interesują mnie inne systemy, nie zamierzam gromadzić jałowej wiedzy o tym, że Nikon to, Canon tamto, a Sony jeszcze co innego... Po co mi to? Może mam mercedesa, może saaba, a może tylko fiata Seicento wśród marek - jakie to ma znaczenie dla moich zdjęć? :-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Mi1980, to taki celowy zabieg stylistyczny był.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
Wole Pentaxa bo Pentax ładniej brzmi od Nikon albo Kanon :mrgreen:

A tak serio: po prostu jego wady i zalety mi najbardziej podpasowały, wady nie były dla mnie wadami, a zalety były tym czego szukałem.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
LDevil napisał/a:
matth, tak się właśnie zastanawiam czy te wszystkie normy czystości spalin powstały w trosce o stan środowiska, czy też w trosce o finanse państwa. Co do tych 300kkm, to jeżeli mowa o współcześnie produkowanych samochodach, to się nie będę spierał.
A o tych pompach do starych diesli to na serio pisałeś, czy jest to trochę podkolorowane?

LDevil Wiesz, kiedyś też uważałem, że to w trosce o portfele koncernów się dzieje. Jestem na specjalności ekologii w transporcie. Gdy poznajesz to od drugiej strony i widzisz ile na prawdę poważnych problemów i barier technologicznych napotyka się, żeby zbić 1g CO2 na 100km zaczynasz rozumieć po co to jest. W USA normy są dostosowywane do obecnych technologii, UE wymyśla normy i niech koncerny się martwią.. Gdyby o trwałość samochodów chodziło to myślę, że spokojnie można produkować od wczoraj auta, które będą robiły milion bez zająknienia (no poza elektroniką ;-) ). Trwałość już nie jest problemem, ale mocno wymuszony rozwój jest.
O pompach serio. Sławne 200D, 250D, 300D w W123, W124 to są na prawdę archaiczne konstrukcje. Wchodzi do nich 7-8L oleju silnikowego, pompa wtryskowa jest rzędowa, pala na prawdę dużo, a mocy z tego prawie nie ma.. Ale jeżdżą i jeżdżą..
Dla porównania obecne pompy common rail generujące obecnie najwyższe ciśnienia po 150tys bardzo często wymagają remontu, wtryski jeszcze szybciej. Wszystko idzie w tysiące. Ale najdroższe są układy wydechowe z filtrami cząstek stałych. Przybywa jedno zero do rachunku. :-/

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
LDevil napisał/a:
Mi1980, to taki celowy zabieg stylistyczny był.

Zwraca uwagę ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
gilby napisał/a:
Trochę przykre są te próby udowadniania na siłę, dlaczego to K10d jest taki fajny a Canon nie. Mam wielki nos, nie kupie canona bo będę zawadzał o wyświetlacz.

Ale co tu udowadniać. Canon nie odpowiadał mi m in. przez ten wyświetlacz, był droższy, a jak dla mnie różnicy w oferowanych możliwościach z K10d nie widziałem, więc kupiłem Pentaksa.
gilby napisał/a:
Może zerkniecie w końcu na aparata jako narzędzie? Spełnia wymagania - to kupuje. Nie spełnia - kupuje inny, który spełnia.

A jaka lustrzanka klasy K10d nie spełnia wymagań segmentu klientów, do którego jest skierowana?? Moim zdaniem spełnia każda, niezależnie czy jest to C, N, S czy P. Tak naprawde różnią się mało znaczącymi niuansami.

[ Dodano: 2008-11-26, 21:36 ]
matth napisał/a:
Wszystko idzie w tysiące. Ale najdroższe są układy wydechowe z filtrami cząstek stałych. Przybywa jedno zero do rachunku.

Można nie jeździć ;-) .

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
Cytat
Moim zdaniem spełnia każda

gin z tonikiem, dostajesz takie pytanie od kumpa.
"Słuchaj, mam taki problem. Fotografuje ptaki.
Co byś mi polecił - K10D czy Canona 40D? W sumie cena podoba.
W sumie K10D ma fajniejszą ergonomię i lepiej mi leży w ręce. W canonie mój duży nos wadzi o wyświetlacz. I ergonomia nie taka jaką lubię."

Polecił byś z czystym sumieniem k10d?

gilby napisał/a:
Polecił byś z czystym sumieniem k10d?

No pewnie. A dlaczego nie? Nie da się Pentaksem fotografować ptaków ??

nie da, bo nie ma do tego szkieł u Pentaxa.
A nawet jak by były, to na śrubokręt - bez szans z USMem Canona.

gilby

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gwiazdki 200 i 300 to Ty widział ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Mocno tu tendencyjnie... :-)

[ Dodano: 2008-11-26, 22:08 ]
Tak jak w temacie wypracowania: "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego Lenin"... ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszystko przez MichalR bo założył tendencyjny wątek.

A 400mm co polecisz? Bo takiego szukam.

Ostatni mój post tutaj - zwracam uwagę, że sprzęt dobiera się pod zadania.

Jak ktoś lubi manualne szkła, feeling limitedów, polowanie na szkła na e-bayach, kompatybilność z manualnym sprzętem - K10D jest do niego stworzony.

Jak ktoś chce fotografować ptaki albo samoloty, byłby delikatnie mówiąc lekkomyślny kupując K10D

gilby

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
gilby napisał/a:

http://www.bdimitrov.de/k.../FA400f5.6.html :mrgreen: Co prawda ze śrubokrętem, ale cóż...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
djack napisał/a:
gilby napisał/a:

http://www.bdimitrov.de/k.../FA400f5.6.html :mrgreen: Co prawda ze śrubokrętem, ale cóż...

Availability used, once in several years

i koniec pieśni... kogo stać na zakup takich szkieł, dawno już siedzi na N/C.

gilby napisał/a:
nie da, bo nie ma do tego szkieł u Pentaxa.

A obiektywów Sigmy to już nie ma? Poza tym, nie mówimy tu o zawodowym fotografowaniu przyrody, bo tu Canon 40d też odpada, ze względu na słabe uszczelnienia. Nadal uważam, że dla tzw. zaawansowanego amatora różnice w lustrzankach segmentu semi-pro są naprawdę niewielkie.
gilby napisał/a:
nawet jak by były, to na śrubokręt - bez szans z USMem Canona.
Co prawda czytałem o tym, że pewien gatunek ptaków brodzących z Papui Nowej Gwinei odmawia pozowania do aparatów z obiektywami bez USM-a... :-P
A tak poważnie, jak sobie człowiek przegląda niektóre galerie (np. prozaiczną pbase) to można zobaczyć takie ptaki robione Pentaksem, że Mark i D3 by się nie powstydził. Ciekawe jak to robią? Pewnie grzebią w exifie :-D .

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
gin z tonikiem napisał/a:
Saab
MateuszG napisał/a:
SAAB
na plycie podlogowej Opla Vectry.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
perl, krokodyl nie jest na płycie Vectry :-P

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
kupując 40d i robiąc fotki ptakom człowiek idzie na łatwiznę ...

w pentaxie trzeba się namęczyć z ostrością ale to nie umożliwia zrobienia nawet lepszych zdjęć od 40d

perl napisał/a:
SAAB
na plycie podlogowej Opla Vectry.

K20d z matrycą Samsunga i wszystko się zgadza :-P .

[ Dodano: 2008-11-26, 23:48 ]
MateuszG napisał/a:
w pentaxie trzeba się namęczyć z ostrością ale to nie umożliwia zrobienia nawet lepszych zdjęć od 40d

Ale o co Ci właściwie chodzi?

Skocz do: