jiro44 napisał/a:ktory tak naprawde wybrac
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
wpentaksowany (wpentaxiony?) niemożebnie
jiro44 napisał/a:co byście polecili oprocz HOYI
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
K-50 | Me Super | Minolta X500 | Minolta X300s
Flickr
Na co dzień nie ma najmniejszego sensu, do ochrony będzie służyć tulipan. Jednak w przypadku ciężkich warunków typu rozbryzgi błota to pewnie bym się mocno zastanowił.klechu napisał/a:Filtr uv bywa stosowany jako filtr chroniący przednią soczewkę obiektywu i są dwa obozy użytkowników o skrajnie różnych opiniach w tej sprawie Zatem tutaj sugeruję lekturę tematu zanim podejmiesz decyzję.
Niekoniecznie do tych cech filtra bym się odwoływał pisząc o jego zaletach ...klechu napisał/a:Polar - jak najbardziej. Poprawia niebo, kolory, kontrasty itp.
A teraz mieszamy w rozmyślaniach, a może lepiej połówkowyklechu napisał/a:Szary - znów powinieneś wiedzieć, do czego jest Ci podtrzebny
rysiekll napisał/a:Niekoniecznie do tych cech filtra bym się odwoływał pisząc o jego zaletach ...klechu napisał/a:Polar - jak najbardziej. Poprawia niebo, kolory, kontrasty itp.
K-50 | Me Super | Minolta X500 | Minolta X300s
Flickr
weź pod uwagę, że pierścień redukcyjny + filtr i możesz na fotkach łapać dość sporą winietę, tak że chyba warto zwrócić uwagę na filtry typu slim, ja niestety o tym nie wiedziałemCytati do tego pierścienia redukcyjnego
K-50, S17-50, S50-500, A50/1.7, F50/1.7, Sam14/2.8, Metz 44AF-1
Cytatłapać dość sporą winietę,
Przybyłem, zobaczyłem i własnym oczom nie wierzę!
Nie wszystko co się liczy jest policzalne i nie wszystko co policzalne się liczy.