darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
  komputer do obróbki filmów
Witajcie,

piszę tutaj z uwagi na sytuację, która mnie spotkała (odnośnie sprzętu, a w tym dziale już było wybieranie laptopów więc chyba pasuje).

Potrzebuje pomocy i dobrych rad odnośnie wyboru sprzętu na którym mają być montowane filmy. Pewnie że najlepiej by było jakby był super i na dodatek tani, ale to raczej niemożliwe.

Filmy które mają być na nim montowane będą w rozdzielczość HD i chciałbym by wynikowa też taka była. Film wyjściowy będzie trwał do 5 minut, jednak w późniejszym czasie mogą powstać następne, ale co do nich wymagania jakościowe pewnie będą mogły być mniejsze (ten jest tworzony na potrzeby konkursu).

Wymagania opisane w instrukcji to 2 rdzenie przynajmniej po 2,2 GHz, 1,5 Gb ramu, grafika z minimum 256 mb pamięci.

Czy na komputerze z: 2 rdzeniowym procesorem 3 GHz, 4 Gb ramu, kartą 512 i niestety windowsem, będzie dało się to obrobić bez modlitwy o wykrzaczenie ( takie rzeczy mi się zdarzały ;/ ) (a taki komputer być może będę mógł pożyczyć) ?

Czy lepiej zainwestować w Mac-a (pytanie do użytkowników lub osób które wiedzą z czym to się je)? Czy w jakości, szybkości i bezpieczeństwu pracy będzie widoczna różnica? Czy jest szansa nauczenia się obsługi tego sprzętu w przeciągu maksymalnie tygodnia? Jak z dostępnością sprzętu w Polsce (da się go kupić od ręki / ile się czeka na sprowadzenie)?

Termin nagli, gdyż film ma być gotowy do końca stycznia, a kamerę dostaliśmy 2 dni temu, a nie wiedzieliśmy co to będzie i okazało się, że sprzętowo kulejemy.

Za wszystkie rady i pomocne opinię z góry dziękuje ;)
Darkduch

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Znawcą nie jestem ale o ile mi wiadomo karty ATI mają sprzętowe wspomaganie kodowania H.264, więc jeśli wasz film HD ma być w tym formacie zakodowany to polecałbym sprzęt z kartą graficzną tego producenta. W tym przypadku wymagania wobec procesora będą o wiele mniejsze.

jaqqb  Dołączył: 10 Lis 2008
darkduch napisał/a:
2 rdzeniowym procesorem 3 GHz, 4 Gb ramu, kartą 512

Niezły, ale zależy co to za procesor i karta graficzna, najlepiej sprawdzić na stronie producenta oprogramowania listę kompatybilnego sprzętu. Sam montaż filmu jest mniej sprzętowo wymagający, niż np. tworzenie efektów specjalnych w AfterFX.

Jeśli będziesz pracował na tym pożyczonym kompie, dobrze by było gdyby nie miał zawalonego systemu kodekami divx bo to potrafi naknocić.

Osobiście do mojego amatorskiego montażu używam zawsze dwóch monitorów, żeby mieć pełnoekranowy podgląd już w czasie pracy, bez renderingu.
Na uczelni mamy kompa z profesjonalną kartą montażową, która zrzuca od razu podgląd na TV.

Nie mam kamery hd więc się tym nie bawiłem, ale mój zwykły PAL 4:3 przy dłuższych sekwencjach i tak zajmuje pełno miejsca na dysku, więc hd będzie zajmowało bardzo dużo.

Niektórzy twierdzą że najszybciej pracuje się na macierzy RAID, jednak niesie to ze sobą niebezpieczeństwo utraty danych - w razie awarii dysku ich odzyskanie jest prawie niemożliwe.

Osobiście uważam, że praca na dwóch niezależnych dyskach jest równie szybka co RAID, przy tym, że trzeba pamiętać o umieszczeniu plików wyjściowych na jednym dysku, a renderować na drugi.

[ Dodano: 2008-11-29, 16:13 ]
Jeśli chodzi o windows, to sam nigdy nie miałem Visty, ale znajomy zajmujący się zawodowo montażem nieliniowym, odradza używania tego systemu, z uwagi na częste zawieszanie się programu obróbki wideo - problem ten pojawia się co prawda dopiero przy dużym stopniu skomplikowania sekwencji wideo.

[ Dodano: 2008-11-29, 16:29 ]
darkduch napisał/a:
Czy lepiej zainwestować w Mac-a

Jeśli na potrzeby tych paru filmików, to myśle, że nie ma sensu.
Chyba, że będziesz się tym zawodowo zajmował, to wtedy bym pomyślał.
Na pewno mac jest przyjemniejszy i różnica w pracy jest dość odczuwalna :-)
Ale może niech się wypowie ktoś kto na mac-u pracuje na co dzień.

darkduch napisał/a:
Czy jest szansa nauczenia się obsługi tego sprzętu w przeciągu maksymalnie tygodnia?

Jeśli chodzi o taką "normalną" obsługę systemu, to myślę, że nawet szybciej. Osobiście po 30 minutach z macOSX umiałem już się nim w miarę sprawnie posługiwać, oczywiście pomijając zaawansowaną konfigurację :-)

Chyba, że chodzi Ci o obsługę Final Cut'a :-)

Dzięki wielkie ;-)

Komputer pożyczany najprawdopodobniej jest zgodny z programem Pinnacle studio 11 plus (karta to Nvidia 9600 GT 512 mb i takie tam), a najprawdopodobniej na takim pod windowsem bym montował. Oczywiście nie "najnowszym i najlepszym" systemie microsofta tylko na czystym XP-eku ( najchętniej bym wolał na linuxie, ale tu nie znam programów "zaawańsowańszych", a te z którymi się spotkałem nie chcą ze mną współpracować :-P (tyle, że na moim komputerze) )

Jeżeli Mac to raczej Final Cut :-P , jednak z tego co przejrzałem o nim to jest stworzony dość intuicyjnie, więc mam nadzieję że jeśli już to się zdołam nauczyć.

Jeżeli jednak komputer byłby zakupywany to wezmę pod uwagę wasze rady ;-) .

Czekam także na inne pomysły i propozycje ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
1-sze nieznam softu amatorskiego i polprofi ktory wlasciwie/poprawnie obrabia format HD -wiekszosc sie krzaczy okrutnie
2 - Zestaw 4 rdzenie + 4GB RAMu - dysk raptor 120 (roboczy) - jakis normalny na system i cos na wynikowe materialy

Dzięki wielkie,

Jednak dziwię się ilości odpowiedzi, spodziewałem się, że więcej osób może na tym forum interesować się filmowaniem :-/ .

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
darkduch, aparaty P nie kręcą filmów, więc to logiczne, że raczej tylko Fafniak może udzielić rzeczowej odpowiedzi w takim temacie

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ja bawiłem się nieco Final Cutem, robiłem film na rzeźbę - przyznam, że bardzo, bardzo fajny, szybko ogarnąłem. Miałem też styczność z Adobe Premiere - było dla mnie mniej intuicyjne. A filmik to była kilkunastominutowa sekwencja, robiona na PowerMacu G4.
Mam kolegów pececiarzy z pracowni multimediów na ASP (tam robią filmy i animacje na PowerMacach G5) i relacjonują, że są to bardzo sprawne i wydajne maszynki.

Mac Pro byłby świetny, ale podświadomie wydaje mi się, że iMac też nie będzie zły - ostatnio to jest całkiem mocna linia komputerów.

PC'tów teraz nie znam, choć kiedyś używałem - wolę maczki.
I chyba w ogóle nie jest to szczególnie pomocna wypowiedź.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Samp napisał/a:
I chyba w ogóle nie jest to szczególnie pomocna wypowiedź.

O tyle pomocna, że gdyby coś kiedyś to będzie wiadomo do kogo się zwrócić w sprawie makówek ;-) :-B

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
raczej tylko Fafniak może udzielić rzeczowej odpowiedzi w takim temacie
oj nie - staram sie byc jak najdalej od etapu montowania :mrgreen:

Witajcie ponownie,

troszkę poszperałem, popytałem, jednak takimi sprawami ludzie zazwyczaj się nie zajmują :-| .
Jedna z ofert zaproponowanych była powiem wręcz dziwna, bo wstawili tam głośniki 7.1 czy bezprzewodową klawiaturę i mysz...

Jednakże oferta z innego sklepu wygląda już bardziej ciekawie. Mam co do niej kilka pytań, być może ktoś bardziej aktualnie kupował komputer i wie co warto a co nie. Pierwsze to i7 - dopiero to cuś raczkuje i zastanawiam się czy się opłaca kupować tą "nowość". Drugie to czy monitory Nec-a, widziałem ostatnio, iż w zasadzie Nec dość dobrze pogrywa sobie w kolorach, ale może jest coś w podobnej cenie a lepsze. Dysk drugi raczej wolałbym mniejszy, 1Tera to chyba przesada...

Oto główne komponenty oferty:
1. Płyta główna GIGABYTE GA-EX58-UD4 Intel X58 LGA1366 (2xPCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3)
2. PROCESOR CORE i7 920 2.66GHz LGA1366 BOX
3. Pamięć operacyjna DDR3 6 GB KINGSTON KVR1066D3N7K3/6G
4. Dyski twarde:
-HDD WD VELOCI RAPTOR 150GB WD1500HLFS SATA II
-HDD SEAGATE 1TB ST31000340AS SATA II 32MB 3 LATA (wybrałbym mniejszy)
5. Karta graficzna GIGABYTE GeForce GTX 285 1024MB DDR3/512bit TV/DVI PCI-E (648/2484)
6. Obudowa OBUDOWA GIGABYTE iSOLO 210
7. Zasilacz ZASILACZ TAGAN TG900-BZ (900W) MODULARNY
8. Oprogramowanie systemowe MS Win Vista Business SP1 64-bit Polish 1pk DVD OEM - tutaj kolejna moja wątpliwość, systemu nigdy nie używałem ale z tego co słysze same problemy z nim :-/

+

NEC LCD 24" 2470WNX S-PVA DVI - podstawowy
NEC LCD 22" E221W BK DVI SWIVEL - pomocniczy

Wszelkie uwagi, sugestie i rady mile widziane ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tylko trochę w temacie: według moich badań internetowych (po niespodziewanym zgonie 3-miesiecznego Seagate's 500 GB) jakość Sagate'a bardzo spadła, wiec należy sie miec na bacznosci.

zorzyk napisał/a:
Tylko trochę w temacie: według moich badań internetowych (po niespodziewanym zgonie 3-miesiecznego Seagate's 500 GB) jakość Sagate'a bardzo spadła, wiec należy sie miec na bacznosci.

"w takim razie w co inwestować ojcze" :?:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chwalą Raptory (ale one drogie) oraz Samsungi (te dla odmiany nie tak szybkie, ale ponoć niezawodne). A zepsuć sie moze każdy... :-|

jejć, co się porobiło, żeby Samsungi były uznawane za niezawodne :-|
jak ostatni raz kupowałem twardego, to było wręcz przeciwnie ;-)

Raptory to co innego, ale to nie moja liga

aldek  Dołączył: 13 Paź 2006
Skoro ludzie mówią, że na PowerMacach G5 dają radę, to, moim zdaniem, iMac będzie dawał radę spokojnie.
Akurat w pracy siedzę na dwuprocesorowym G5 (2x2.0, 4 GB RAM). A w domu przed iMacem 24 cale, Intel C2D 2,8 ghz. I powiem tyle, ten iMac na Intelu jest ze dwa razy szybszy. Kupiłem go w dniu, gdy dolar był po dwa zeta, i wyszedł za 3900 zł :-D
Jest wszakże jedno ograniczenie – iMaki mają gniazda na maksimum 4 GB pamięci. Nie montuję filmów, niech się więc koledzy wypowiedzą, czy to wystarczy. Moim zdaniem, powinno, ale mogę sie mylić. Do zdjęć jest aż nadto.
A poza tym powinno być OK. Dysk niby nie jest Raptor, ale WD SATA-2 3G/s, ale zwroć uwagę, że od razu dostajesz FireWire 800. Do amatorskiej produkcji wypróbuj tańszy Final Cut Express. To okrojona, ale i znacznie tańsza wersja FC.
Aha, i jeszcze jedno. Nie kupuj, pod żadnym pozorem, imaka w wersji 20 calowej. To chłam. W przypadku Apple jest niestety tak, że najtańsze produkty (co oczywiście wcale nie oznacza, że są one na polskie warunki tanie) są skandalicznym chłamem. W tym mniejszym iMaku matryca jest dziadowska, po prostu. W Tesko dają lepsze, za 550 zeta, serio.
Co do MacOS X, to generalnie, jeśli nienawidzisz dłubania w plikach, rozszerzeniach, i katalogach, jeśli żałujesz czasu, który tracisz na nigdy nie kończący się proces dostosowywania peceta, to jest to system dla Ciebie. Z mojej obserwacji (kilkaset osób, w sumie :-D )wynika, że im kto lepiej znał się na pecetach (czyli dłubał w nich, okejował, registrował, reinstalował, antywirusował, wyłączał cienie, tweakował...), tym gorzej znosił przesiadkę na MacOS X.
Więc, oceń sam.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
darkduch, Przede wszystkim nie zazanaczyłeś jaki program tu wchodzi w grę.
Zazwyczaj każdy producent podaje optymalną konfigurację sprzętową, wiec dobrze sobie sprawdzić. Ze swojej strony odradzam karty ATI do obrobki video zdecydowanie lepszy wybór to nVidia.

Jeżeli to nie jednorazowy projekt to pomyśl o dwóch monitorach + teleizor do podglądu. Podgląd na TV jest realizowany albo przez dedykowany sprzet producenta softu (np. w przypadku Avida - Mojo) albo jakąś kartę zewnętrznej firmy, np. Canopus.

Pytanie czy będziesz montować w HD? Czy tylko zgrywać gotowy materiał w HD, a montaż offlineowy. Oczywiście w tym pierwszym wypadku potrzebujesz dużo mnocniejszego sprzętu.

Co do wieszania się Visty, to trochę przereklamowane. Jezeli komp jest dobrze skonfigurowany to jest całkiem stabilna. Zresztą do HD nie masz wyboru za bardzo i tylko Vista wchodzi w grę (niestety w XP aplikacja może wykorzystać max 2GB ramu).
Alternatywnie OSX. Tak naprawdę wszystko zależy od tego w jaki soft zamierzasz zainwestować.

kenzo, W pierwszym poście podałem wymagania programu, w drugim napisałem że to ma być Pinnacle studio 11 plus którego to mamy oryginalnego. w specyfikacji są karty nVidi (czy się mylę a GeForca robi ATI?). Montować będę albo w HD a jeśli nie uciągnie to prze konwertuje, jakość i tak powinna być lepsza chyba.

aldek, Dzięki, ale z idea Mac-a odpadła, nie za bardzo u nas jest gdzie kupić go, a na sprowadzenie nie ma czasu.

zorzyk, Też o tym słyszałem, jednak to będzie dodatkowy dysk, jakby co w zapasie mamy inne, choć spróbuję o tym porozmawiać ze sprzedawcą.

Dzięki za rady i oczywiście proszę o więcej ;-)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
darkduch, nie dotyczałem, że chodzi o Pinnacle. nVidia produkuje karty GeForce oczywiście.
Co do Pinnacla to nie znam tego programu za bardzo (zawodowo pracuję na Avidzie i Final Cut) ale Pinnacle wiem, ze produkuje swoje karty do podglądu materiału na TV, wiec mógłbyś się rozglądnąć w tym temacie.
Co do montażu w HD, nie chodziło mi o konwertowanie, a o wgranie/zaimportowanie materiału wejściowego w jakości DV. Zmontowanie go w całości, wywalenie materiału DV z dysku i ponowną redigitalizację (tylko finałowej sekwencji) w HD, przeliczenie, zrzut.
To jest najpopularniejszy i najbardziej wygodny sposób pracy z materiałem HD, szczególnie jeżeli komputer nie jest zbyt mocny i dyski nie wyrabiają. (weź pod uwagę, że przy montowaniu natywnym bezpośrednio w HD komputer przy większej ilości ścieżek video musi ciągnąć kilka streamów HD równocześnie, a przy okazji w HD większość efektów nie dziala w czasie rzeczywistym)

kenzo, Dzięki za rady, w sumie sposób dobry, osobiście nigdy z HD nic nie robiłem a i DV to tylko na projekty i jeszcze z miej zaawansowanej kamery.

Skocz do: