seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Tak apropos dzisiaj w MM Koszalinie przyszła kobieta nie było wszystkiego więc zamówiła:
Nikon D700
SB-900
Nikor 24-70 2.8
Nikor 70-210 2.8
Nikor 50 1.4

Skąd ludzie biorą pieniądze?

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
Ktoś dostanie fajny prezent od Mikołaja :lol:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
seweryn1 napisał/a:
Może pracują? :-P

szarografit  Dołączył: 15 Gru 2007
matb, to Ty nie pracujesz? A może też masz taki sprzęt? ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
szarografit, czasem pracuję. I dlatego zakup takiego sprzętu nie wydaje mi się szczególnie abstrakcyjny.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
szarografit napisał/a:
A może też masz taki sprzęt? ;-)
A nie widac w stopce? matb ma lepszy :-P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
seweryn1 napisał/a:
Pewnie ktoś im płaci za wykonaną pracę.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Już nie mówiąc o tym, że czasem pracują tym co właśnie kupują.

Ja też pracuje tym co kupuje, a ponadto w MM jako sprzedawca i dodatkowo w szkole i nawet nie mam co myśleć o takim zestawie. Ciekawe, że człowiek z wyższym wykształceniem (po studiach doktoranckich), pracujący ok 70 godzin tygodniowo, ma kasy tylko tyle by przeżyć i utrzymać dwójkę dzieciaków, moja żona oczywiście też pracuje. Żyjemy w najwspanialszym kraju na świecie :-? .

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Jak podliczyłem, to jest jakieś 19000 zł. To jest cena używanego samochodu osobowego, albo pół nowego, i to nawet nieszczególnie drogiego. Do prowadzenia działalności, gdy ten sprzęt zarabia na siebie i się amortyzuje, to ja nie widzę szczególnego problemu z zakupem czegoś takiego. Można wziąć kredyt, leasing czy coś tam jeszcze wymyślić. Można sprzedać też starszy sprzęt, bo to zwykle nie jest pierwszy aparat. Trzeba by spytać jakiegoś zawodowca, jak szybko taki zestaw jest w stanie sam się spłacić.
Jeżeli sesja ślubna kosztuje kilkaset złotych, to gdyby nawet robić jedną w miesiącu, sprzęt po 3 latach się spłaci. Mój pierwszy samochód, używaną Cytrynkę za podobną kwotę, też tyle spłacałem...

seweryn1, pracujesz jako fotograf 24/7 czy bawisz się tym hobbystycznie ? Bo ja, na moje hobby, to nawet nie mam na DA 17-70, co dopiero na taką armatę.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Co by nie mówić, to zakup takiego zestawu jest "szczególnym problemem" dla przeciętnego Polaka. A jak nie jest, to znaczy, że ten ktoś zarabia lepiej niż przeciętnie. :!:

MiQ27 napisał/a:
seweryn1, pracujesz jako fotograf 24/7 czy bawisz się tym hobbystycznie ? Bo ja, na moje hobby, to nawet nie mam na DA 17-70, co dopiero na taką armatę.

No nie, ale średnio ze dwa weekendy w miesiącu.
Tylko koszalin jet popsutym rynkiem, bo wielu kamerzystów ma w swojej magicznej torbie także Sony a 200 z kitem i z wbudowaną lampką, robią także fotki na ślubach i weselach za czterysta złotych, i ciężko jest naprawdę zrobić reportaż za więcej jak siedemset :evil:

seweryn1 napisał/a:
Ciekawe, że człowiek z wyższym wykształceniem (po studiach doktoranckich), pracujący ok 70 godzin tygodniowo, ma kasy tylko tyle by przeżyć i utrzymać dwójkę dzieciaków, moja żona oczywiście też pracuje.
A od kiedy to wyższe wykształcenie ma być gwarancją wysokich zarobków? Nie mam pojęcia skąd się u ludzi wzięło takie przekonanie, że ktoś z wyższym wykształceniem powinien zarabiać więcej niż ktoś po zawodówce.

LDevil, nie ma być gwarancją, ale szansą na nie. Same zarobki zaś zależą od wykonywanej pracy, oraz od tego ile dać chce pracodawca.

Cytat
Nie mam pojęcia skąd się u ludzi wzięło takie przekonanie, że ktoś z wyższym wykształceniem powinien zarabiać więcej niż ktoś po zawodówce.

A nie powinien? Oczywiście gdy wykonują taką samą pracę to i zarabiać powinni tyle samo. Ale to też czasami fikcja.

seweryn1 napisał/a:
Tylko koszalin jet popsutym rynkiem, bo wielu kamerzystów ma w swojej magicznej torbie także Sony a 200 z kitem i z wbudowaną lampką, robią także fotki na ślubach i weselach za czterysta złotych, i ciężko jest naprawdę zrobić reportaż za więcej jak siedemset :evil:
Na jednym forum widziałem zdjęcie kolesia, który miał taki sprytny stelaż na którym miał zamontowane jednocześnie lustrzankę i kamerę. Dzięki temu mógł jednocześnie robić zdjęcia i kręcić filmy :)

[ Dodano: 2008-12-01, 11:31 ]
Raven napisał/a:
A nie powinien? Oczywiście gdy wykonują taką samą pracę to i zarabiać powinni tyle samo. Ale to też czasami fikcja.
Więc uważasz, że koleś pracujący na platformie wiertniczej na Morzu Północnym powinien zarabiać mniej niż młodszy referent w jakimś zapyziałym urzędzie gminy?
Zresztą jaki to problem mieć dziś wyższe wykształcenie? Przecież to wszystko kwestia posiadania lub nie kilku tysięcy złotych.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
LDevil napisał/a:
Zresztą jaki to problem mieć dziś wyższe wykształcenie? Przecież to wszystko kwestia posiadania lub nie kilku tysięcy złotych.
Ciekawe podejście. Nawet nie ma co tu komentować.
seweryn1 napisał/a:
człowiek z wyższym wykształceniem (po studiach doktoranckich)
Chwali Ci się, dlatego powinieneś wykorzystać zdobyte doświadczenie, po części również wiedzę (będzie łatwiej) i otworzyć własną działalność. Nie są to łatwe pieniądze, ale można żyć uczciwie na średnim poziomie.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Pentagram napisał/a:
Ciekawe podejście. Nawet nie ma co tu komentować.
Pentagram, a tak nie jest?Nie rozumiem za bardzo tych rozterek. Zarabiasz za malo? Zmien prace! Zaraz pewnie zostane obrzucony skorkami od babanow i pomidorami, ale takie jest jedyne rozsadne wyjscie, Ograniczeniem nie jest "ten kraj" tylko strach. Wiem o czym mowie, bo sam jestem tym ograniczony.

Nie rozumiem za bardzo waszego podejscia. Przeciez to tylko kwestia priorytetow. Kazdy z was ma samochod, prawda? Ile on kosztuje - cena + utrzymanie + paliwo? Jestescie przekonani, ze to co dostajecie w zamian jest naprawde tyle warte?

Ja na przyklad nie mam samochodu, ale nie dlatego, ze nie stac mnie na jego cene nominalna, ale dlatego, ze koszt alternatywny kupna i posiadania samochodou jest dla mnie absurdalnie wysoki. Wole kupic aparat :-)

LDevil, jeżeli dla ciebie wyższe wykształcenie to tylko papier, to gratuluje podejścia :shock: i aż zakończę tę dyskusję.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Ja nie mam samochodu.
Mam za to FX

I dobrze mi z tym :mrgreen:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
dzerry, może i jest, ale to nie powód, aby tolerować takie podejście.

Skocz do: