bocian77  Dołączył: 13 Lip 2008
Hej!
Mam 2 komplety akumulatorków (eneloop i energizer) które siedzą w k100 i lampie. Ładowane są przed każdym większym (ok.600 zdjęć) "foceniem" i nigdy nie zdarzyło mi się żeby całkiem padły. Lampa się dłużej ładuje, AF wolniej kręci, ale zestaw działa. Myślę że zakup dodatkowego kompletu czy dwóch rozwiązuje wszelkie problemy z zasilaniem a marudzenie na brak aku dedykowanego jest narzekaniem mocno na wyrost! Jak kogoś na lustrzankę stać, to może się również na aku "szarpnąć" - nie kupuje się ich raz na tydzień, miesiąc czy nawet rok! Eneloopy maja 1,5roku, ok. 20tyś zdjęć i nic nie wskazuje na to żeby miały dość.
Pzdr.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Mam dwa komplety akumulatorków jedne to GP 2500 drugie to Eneloop 2000.
Do tego tania ładowarka GP ładująca małym prądem tak małym, że 2500 ładują się 13 godzin a Eneloopy około 10. Prąd jest tak mały, że akumulatorki mogą w niej być cały czas, nawet po naładowaniu i nic im się nie stanie bo ładowarka ładuje cały czas nie przestaje jak akumulatory się naładują. Wszystko to jest napisane w instrukcji do ładowarki i ogniw. Nie mam problemów.

W instrukcji do aparatu jest napisane, że baterie AA mają posiadać dodatkowo symbol LR6
nie wiem co to znaczy ale takie kupuję nawet w kiosku na wyjeździe i zawsze wszystko dzała dobrze i długo trzymają nawet w zimie szczególnie Eneloopy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
White napisał/a:
zawsze wszystko dzała dobrze i długo trzymają nawet w zimie szczególnie Eneloopy

Bo Enelopy maja temperaturę użytkowania do bodaj -8

falconpl  Dołączył: 21 Paź 2008
Po problemach z rozładowującymi się nowymi akumulatorkami wysłałem cały zestaw Hahnel Powerstation VENTRA + 4 aku. 2500 mAh do KConsult do Gdyni i czekam na diagnozę. Zastanawiam się poważnie, czy przy obecnych cenach Ultimate Lithium L91 (4,50 za dwie sztuki w promoci w MediaExpert; 9,95 w - przepraszam - LIDLu) ma sens inwestować w akumulatorki, gdy się robi w porywach 200-300 zdjęć na miesiąc. Trzeba te jednorazowe baterie potraktować jak koszt wywołania filmu :-)

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
White napisał/a:

W instrukcji do aparatu jest napisane, że baterie AA mają posiadać dodatkowo symbol LR6
nie wiem co to znaczy ale takie kupuję nawet w kiosku na wyjeździe..

LR6 to baterie AA alkaliczne. Kiedyś miały oznaczenie R6 - węglowo-cynkowe, już chyba nieprodukowane.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
michal5150
Tak myślałem i to jest ważna informacja.
Bo w kioskach często taki nie ma.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A który sprzedawca z kiosku zrozumie hasło "LR6" ? Pytaj po prostu o alkaliczne.

bokaj  Dołączył: 24 Cze 2007
kiedyś w sytuacji awaryjnej używałem do kasetki lidlowych AA LR6 - zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć bez problemów. ile bym zrobił w ogóle - nie sprawdzałem, bo w międzyczasie doładowały mi sie ReCyko i lidlowe wyjąłem.
w każdym razie potwierdziło się, że - jakby co - zwyłe alkaliczne paluszki w kasetce moga człowieka poratować.

teraz przechodzę na K200 i zastanawiam się - czytając te wszystkie posty o problemach (rzeczywistych czy rzekomych?!) z energią w tym aparacie, czy też będzie tak słodko...

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
bokaj napisał/a:
kiedyś w sytuacji awaryjnej używałem do kasetki lidlowych AA LR6 - zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć bez problemów. ile bym zrobił w ogóle - nie sprawdzałem, bo w międzyczasie doładowały mi sie ReCyko i lidlowe wyjąłem.
w każdym razie potwierdziło się, że - jakby co - zwyłe alkaliczne paluszki w kasetce moga człowieka poratować.

teraz przechodzę na K200 i zastanawiam się - czytając te wszystkie posty o problemach (rzeczywistych czy rzekomych?!) z energią w tym aparacie, czy też będzie tak słodko...

Jak bym przechodził to już na k20D nie wiem czy k200D jest tego warty już nie chodzi o energochłonność tej puchy. Mam akumulatorki energizery 2500 i 2800 :mrgreen: :roll: zastanawiam się nad zakupem akumulatorków z bezstratną pojemnością po naładowaniu i nie korzystaniu w trakcie.Jeśli ktoś takie posiada od dłuższego czasu mógłby coś napisać na ich temat? Pozdrawiam 8-) :-B

Skocz do: