wojtas29  Dołączył: 12 Kwi 2008
gezeb napisał/a:
Aha , szkoda bo to byłoby ciekawe porównanie .
wojtas29 ten Tamron na k10 jest dobry bez korekcji , i czy te problemy z k20d są
w każdym świetle takie same czy np. tylko w żarowym ?

Zdjecia robilem ze statywu, samowyzwalacz 2s oczywiście, no i swiatło żarówkowe.
Sugerujesz sprawdzić przy lampie? wbudowanej czy zewnętrznej? Żeby wszystko było jasne mam metz 58

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
miałem możliwość przestrzelenia na k20 wiekszej ilości obiektywów niż szanowny kolega na oczy kiedykolwiek widział.
oj :evilsmile: zebys sie nie przeliczyl :-P
Co do kalibracji i jej zakresu w K20D jest ona mniejsza niz w K!0D - ktos juz o tym pisal
Co do zoomow to dokladnie taka sama przypadlosc meczy nikona z jego kalibracja - niektorzy maja na zasadzie co ogniskowa to inna kalibracja - tez juz ten przyklad tu na forum podawano.
ThomFoto napisał/a:
generalnie uważam że skoro dla szkła nie starcza skali w menu k20 to bezwzględnie należy takie szkło odesłać do sklepu/wymienić na inny egz. szanujmy siebie jako klientów i szanujmy nasze pieniązki. poprostu nie należy dawać sobie wmawiac ze dane szkło tak ma i nie ma zmiłuj.
DOKLADNIE !!!!

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
argawen napisał/a:
Całkowicie się z tobą zgadzam.

jestem w szoku. nie wiem jak dam sobie z tym radę. ;-) argawen. to moja strona barykady, tu za ciasno dla wszystkich bedzie.

:mrgreen: :-B

tak czy inaczej, pani z "foto-technika" powiedziała, że napewno jeszcze w tym miesiacu dostaną urządzenie do zestrajania. Mam zadzwonić za kilka dni, a bedzie znana dokładna data.
Ja niestety swoje szklo już wystawiłem na allegro...

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
A nie należało mimo wszystko wymienic puszke ? Co z tego że ma kalibracje,może coś w niej trzeba jednak poprawic w serwisie.Moja K100 po wizycie w serwisie ostrzy dobrze ze wszystkimi obiektywami jakie posiadam,kupie dodatkowy korpus,ale czekam na następce k20,jeżeli będzie źle ostrzył to albo wymiana korpusu albo serwis niech się martwi i nie interesuje mnie że korpus ma kalibracje,ona jest tylko dodatkiem a nie niezbędnym programem.

Ja dopiero wczoraj na to wpadłem że korekcja lampy w korpusie i korekcja w samej lampie sumuje się i można prześwietlic do +2 a nie +1 jak myslałem, to tak przy okazji :-D

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
wojtas29 napisał/a:

Nie bądź żyła, podaj linka cobym przez przypadek nie kupił :mrgreen:

Jak w dobrej cenie to kup,może z Twoim korpusem będzie chodził,a jak nie to do kalibracji

puszke wymienilem, jest lepiej ale nadal nie super.
Co do linka zamieszczam ogłoszenie w dziale giełda

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
moja k10d z wszystkimi szklami, z wyjatekim krotkiej gwiazdki ostrzyla super, k20d FF mial z kitem i 50mm
niestety odblilo mi i musialem wydrukwoac tablice testowa i skalibrowac wszystkie szkla, ale teraz kazde trafia dobrze

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
wojtas29 napisał/a:
tak czy inaczej, pani z "foto-technika" powiedziała, że napewno jeszcze w tym miesiacu dostaną urządzenie do zestrajania. Mam zadzwonić za kilka dni, a bedzie znana dokładna data.

Pani z ,,FotoTechnika" mnie to samo powiedziałai... Obawiam się że wszystkim tak mówi..
Ty..Niestety nie zasługujesz na pochwały wystawiając ,,niesprawne szkiełko" dla jakiegoś ,,frajera" którym ja także mógłbym zostac..(Na szczęście już nie muszę) :mrgreen:

jq  Dołączył: 29 Sty 2008
specmisiek napisał/a:
wojtas29 napisał/a:

Ja dziś dostałem odpoweidź z Foto-techniki, że "Sprzęt do kalibracji jest
kompletowany, niedługo powinien być gotowy do użytku."

Czyli jeszcze troche trzeba poczekać - dobrze że gwarancja trwa 2 lata :)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
jq napisał/a:
specmisiek napisał/a:
wojtas29 napisał/a:

Ja dziś dostałem odpoweidź z Foto-techniki, że "Sprzęt do kalibracji jest
kompletowany, niedługo powinien być gotowy do użytku."

Czyli jeszcze troche trzeba poczekać - dobrze że gwarancja trwa 2 lata :)

Zeby tej gwarancji nie zbraklo Ci, bo oni sprzet kompletuja juz chyba z 10 miesiecy... matolki cholerne.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Odgrzewam wątek

mazi napisał/a:
Zeby tej gwarancji nie zbraklo Ci, bo oni sprzet kompletuja juz chyba z 10 miesiecy... matolki cholerne.

Dziś wrócił do mnie K20D + Tamron 17-50 2.8 (na gwarancji, kupiony w Polsce) przesłany dwa tygodnie temu do firmy Foto-Technika w celu kalibracji (bardzo duży FF). Efekt naprawy jest bardzo dobry - nareszcie ostrzy tam gdzie chcę :) W opisie naprawy widnieje: "Zmieniona płyta główna oraz program AF + regulacja. Pozostałe elementy mechaniczne sprawdzone i sprawne.". Wszystko, łącznie z transportem zajęło 14 dni. Jestem zadowolony, choć przydałby im się jakiś system zgłoszeń do śledzenia postępów prac serwisowych.

Wysyłałeś obiektyw z korpusem? Mi Niemcy kazali wysłac sam obiektyw,no i wysłałem.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Tak, wysłałem cały zestaw - korpus i obiektyw. Chciałem mieć pewność, że obiektyw będzie kalibrowany z moim k20.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kndr napisał/a:
Tak, wysłałem cały zestaw - korpus i obiektyw. Chciałem mieć pewność, że obiektyw będzie kalibrowany z moim k20.
- no to raczej oczywiste

A pytałem czy na pewno nie będzie im potrzebny mój korpus ,odpowiedzieli że spokojnie moge zostawic go w domu .Mmoże wcale nie kalibrowali do Twojego korpusu.

[ Dodano: 2008-12-02, 21:28 ]
Fafniak napisał/a:
no to raczej oczywiste

Wcale nie,tak według serwisu w Polsce jak i w Niemczech,tu i tu dostałem takie same zapewnienie,dziwiłem sie ,ale skoro tak mówili...
Zaczynam się niepokoic ,jak oni to kurcze zrobią :?: :-/

Skocz do: