darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Tiaa... Liczycie sobie na komputerze... A może ktoś pokusił się o sprawdzenie zdjęć na wydrukach?

Przykładowo robimy zdjęcie 14Mp skalujemy do 6 i do 20, potem drukujemy na różnych formatach (3x dla każdego formatu) najlepiej tak żeby uzyskać bardzo dobrą jakość dla 6 Mp, dla 14 i dla 20 i wtedy ocenić?
^^

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
darkduch, pomysł ciekawy. Czekamy na realizację :evilsmile:

Z chęcią, wielką... Jak tylko będzie czas i fundusze...

I oczywiście nie może być to tylko z jednego labu i na jednym papierze... Przecież inna maszyna może rozmywać inaczej :-P

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
tak rzuciłem okiem z ciekawości, nie liczyłem dokładnie - powiedzmy 10 mpix, to o ile dobrze pamiętam (nie mam aparatu pod ręką) 3800 pikseli w dłuższym boku, kartka A4 ma bodajże 28cm na dłuższym boku, czyli 280mm. Z banalnego rachunku wychodzi jak byk 13,5 punktu na milimetr w jednej osi, i jakieś 12 na krótszym boku. Teraz weźcie do ręki linijkę - spójrzcie na 1mm i pomyślcie jak tam upchnąć 13 punktów.

Teraz rzecz jeszcze ciekawsza - narysuj długopisem na kartce taki malutki kwadracik, tak żeby miał jakś 1x1 mm - wyobraź sobie, że przy 10mpix i wydruku na A4 na 1mm kwadratowy przypada ok. 150 punktów. Jeśli wydrukujesz szachownicę, to gołym okiem nie da się odróżnić pojedynczych punktów. Chyba, ale dla pewności spróbuję przygotować plik 10mpix gdzie co piksel będzie szachownica i naświetlić w labie na ładny papier, ciekawe jaką mają dokładność i czy bez lupy da się zobaczyć. Obawiam się, że może się okazać, że rozdzielczość takiego wydruku jest gdzieś w okolicy granicy rozdzielczości ludzkiego wzroku (przy rozmiarze A4 i oglądaniu odbitki przykładając do oka najbliżej jak się da)

Z tego co mi się wydaje to takie coś mierzy się w dpi (czyli pikselach na cal) i stosuje się orientacyjne wartości, np. jak oglądamy odbitkę z bliska to musi mieć więcej, a jak z 5 metrów to mniej, po prostu rozdzielczość oka :-P

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
E, no żeś chyba nie użył do tego zdjęcia 35/2, nie? ;)

Rozdzielczość tego zdjęcia zależy od całego toru światła: od obiektu, przez powietrze po drodze (dym/kurz/para po drodze i mamy po szczegółach), obiektywu, filtrów przed matrycą, matrycy i A/D, obróbki w aparacie, obróbki w komputerze i monitora. Warto się zawsze zastanowić, co akurat sobie danym zdjęciem udowadniamy ;)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
darkduch napisał/a:
Z tego co mi się wydaje to takie coś mierzy się w dpi (czyli pikselach na cal)

przeliczyłem na mm, bo jestem w Polsce
darkduch napisał/a:
np. jak oglądamy odbitkę z bliska to musi mieć więcej, a jak z 5 metrów to mniej, po prostu rozdzielczość oka

tak, racja, ale są i tacy "mądrzy inaczej", że by chcieli odbitkę o wymiarach A0 oglądać pod lupą i nadal nie widzieć pikseli
lRem napisał/a:
Warto się zawsze zastanowić, co akurat sobie danym zdjęciem udowadniamy ;)

niektórzy chyba myślą, że więcej pikseli = lepsze zdjęcie. nic bardziej mylnego, ale nie wytłumaczysz

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Ale swoją drogą, obraz o rozmiarze 6000 pixli na dłuższym boku z kadyszki. No no.

Gdzieś widziałem program do "bezstratnego" powiększania rozdzielczości.

/Jak powiększycie obraz do tych 6000px, do jeszcze wyostrzcie lekko. Całkiem nieźle.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Jak ktoś nie jest pewien rozdzielczości do wydruków to propunuję poeksperymentować
najprostrzym sposobem, czyli podrukować wycinki powiększeń na domowej drukarce
na papierze foto. To da naprawdę niezłe wyniki na początek. Można tanio pokombinować
z interpolacją itd. Na profesjonalnych maszynach będzie jeszcze lepiej.

Skocz do: