irkoski  Dołączył: 29 Kwi 2008
[ K10D] k10 card blocked?
Witam, w mojej kadyszce wystąpił problem, po włożeniu karty, wyświetla się komunikat że kata jest zablokowana - a nie jest! serwis? :evil: proszę o pomoc lub komentarze. pozrawiam irkoski

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Sprawdź inna kartę może szlag trafił przełącznik na karcie...

irkoski  Dołączył: 29 Kwi 2008
card blocked cd..
karta nówka, dsha 8 gb, na innycg też woła że card blocked :-/ zastanawiam się czy wystarczy nowe firmware czy serwis niestety

Yaner  Dołączył: 11 Sie 2008
Mi się zdaje, że aparat rozpoznaje czy karta jest zablokowana mechanicznie,
tzn na karcie jest taki cycek a w puszcze pewnie inny cyngwajas który sprawdza położenie
cycka z karty. Może więc tylko się coś zacięło, firmware raczej chyba nie będzie przyczyną
problemu.

stereo  Dołączył: 17 Maj 2008
a ja miałem ostatnio, że karta nie chciała wejśc do końca i pisało memory card error, ale mocne popchnięcie rozwiązało problem ;) może format karty, na komputerze (bo w aparacie da się?)

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
stereo napisał/a:
może format karty, na komputerze (bo w aparacie da się?)

Da sie. Bez problemu.
Obstawiam ze przełącznik na karcie jest przesunięty na pozycje 'lock'.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
irkoski napisał/a:
na innycg też woła że card blocked

no to kaplica :(
spróbuj delikatnie dmuchnąć czymś w slot (gruszka z apteki), może tylko paproch

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
u mnie co jakiś czas przy wsadzaniu karty (nie zablokowanej) blokuje się fizycznie
jak włożysz nierówno, to potrafi się zablokować o kant prowadnicy - sprawdzałeś tę kartę/przełącznik na niej?

a jak karta wygląda na dobrą, koniecznie sprawdź na innej

mimo wszystko obstawiam kartę

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
pisze przecież, że na innych też

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Yaner ma racje, bardzo prawdopodobne, że masz uszkodzony slot na karty. W każdym slocie SD wbudowany jest element, który sprawdza w jakiej pozycji ustawiony jest przełącznik na karcie. Na moje bezguście to będzie coś z tym elementem, albo elektroniką mu przypisaną.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Mi się też zdarza, że wkładam kartę, a tutaj blokada zapisu... Mam taki dość luźny przełącznik w karcie i czasem przy wkładaniu do aparatu po prostu zmienia pozycję...

Skocz do: