tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
winXP - atrybuty katalogów
Problem: atrybuty katalogów

Przy tworzeniu nowego katalogu/podkatalogu na całej partycji mam z automatu nadawany atrybut "tylko do odczytu".

Oczywiście odptaszkowani tego przez właściwości/tylko do odczytu nic nie daje.

Skorzystałem z http://support.microsoft....b%3Bpl%3B326549 i polecenia attrib z parametrami /S /D, ale nie działa. Owszem, pliki mają normalne atrybuty, ale żaden z nowo tworzonych folderów nie jest pozbawiony skazy w postaci tylko do odczytu.

Macie jakieś pomysły?

[ Dodano: 2008-12-06, 00:11 ]
PS. Zmiana na Linucha nie wchodzi w grę.
PS2. Win jest legalny. Na wersjach "rosyjskich" nie ma takich problemów.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
tref, tak, mam pomysł.. u mnie jest dokładnie tak samo na każdej partycji :-P

ale u mnie to jest na szaro zaznaczone, a nie wyraźnie na czarno.. a to jest różnica..
dodam tylko, ze tak pokazuje explorator, natomiast total comander pokazuje mi w kolumnie atrybutow same kreski, wiec nic, a jak wchodze w zmiane atrybutu nowego folderu, to wszystkie 4 sa na szaro.. (arhs)

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
dagio napisał/a:
ale u mnie to jest na szaro zaznaczone, a nie wyraźnie na czarno

U mnie jest dokładnie to samo (bo to o mój komputer chodziło trefowi).
Rozumiem, że nie rozwiązałeś tego problemu?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Iza napisał/a:
nie rozwiązałeś tego problemu

Dlaczego to według Was jest problem, w czym to przeszkadza?

Zdano napisał/a:
w czym to przeszkadza?

Akurat mi to zaczęło przeszkadzać, bo próbuję się nauczyć programowania w C++ i nie mogłam zapisać danych wyjściowych do pliku w jakimś tam katalogu, ponieważ jest tylko do odczytu.
Poza tym Windows Media Player nie chce mi zgrywać muzyki z moich płyt z tego samego powodu.
:-/

Iza, to nie może być TEN powód.. bo tak ma każdy, każdy programista używający WinXP.. i jakoś sobie z tym radzić muszą, więc może to jednak fałszywy trop?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
U mnie tez jest atrybut tylko do odczytu ale zapisywać i kasować mogę wszystko bez problemu.

dagio, ale w poprzednim Windowsie nie miałam tak ustawionych atrybutów domyślnie.

Iza, ale one są na szaro, one nie są ustawione.. jeżeli w folderze masz atrybut na szaro, to znaczy że wewnątrz niego są pliki tylko do odczytu.. domyślnie jest pewnie niewidoczny plik systemowy opisujący zawartość nowego folderu. Nie da się go zlikwidować (atrybutu ani pliku) więc atrybut folderu jest szary. Jeśli byś chciała folder zmienić na tylko do odczytu, musiałby być wybrany na czarno. Nie wydaje mi się, abym się mylił.

Chodzi o to, że sama mogę tworzyć i zmieniać foldery i pliki.
Problem zaczyna się, gdy jakiś folder lub plik ma powstać automatycznie za sprawą np. jakiejś aplikacji (w moim przypadku tworzę program i wysyłam dane wyjściowe do katalogu, który jest tylko do odczytu - plik nie powstaje, bo folder jest zabezpieczony).

Iza, ale on nie jest zabezpieczony, domyślnie nie ma żadnego atrybutu.. odpal Total Comander i zobac, że nie ma.. sam tworzyłem i wysyłałem dane do nowego pliku itp przez C++ i jakoś to działało.. wybacz, nie pamietam jak to bylo, bo dosc dawno to bylo, ale na pewno nowo zakladany folder nie ma atrybutu "R"

Niestety nie jest tak. Może i TC pokazuje coś innego, ale rzeczywistość jest taka, że wszysto na tej partycji jest z artybutem "tylko do odczytu" i można to zmienic jedynie w stosunku do plików, natomiast do folderów juz nie. Jeśli zatem jakaś aplikacja próbuje wykonać operację na plikach znajdujących się w podfolderach wywala komunikat z odmową dostępu. No i logicznie wywala, tylko dlaczego tak jest i dlaczego attrib nie działa. :roll:

[ Dodano: 2008-12-06, 01:09 ]
PS. Attrib nie działa tylko na atrybucie tylko do odczytu. Inne zmienia i to widać.

[ Dodano: 2008-12-06, 01:09 ]
dagio napisał/a:
wybacz, nie pamietam jak to bylo, bo dosc dawno to bylo, ale na pewno nowo zakladany folder nie ma atrybutu "R"
No właśnie, a u mnie ma! I nie wiem jak to zmienić.

Iza, problemem może być system plików.. ja mam FAT32.. może masz NTFS ?

bo faktycznie, dziwna to sprawa.. znalazlem to na szybko:
http://forum.infojama.pl/...cd61d23c08ea0a7
ale pewnie sama już to widziałaś.. nie pomogę więcej, powodzenia!

Aha, problem z wysłaniem danych wyjściowych do pliku oczywiście obeszłam, ale denerwuje mnie, że coś jest nie tak z LEGALNYM windowsem :evil:

[ Dodano: 2008-12-06, 01:18 ]
PS. WinME nie obsługuje NTFS stąd problem w podanym przez Ciebie linku. Ja owszem mam NTFS ale na xp.

Dzięki za pomoc. Jutro pomyślę co dalej.

Iza, cytat za tym linkiem powyżej:

Cytat
"Witam

Mam mały problem z windows xp pro sp2. System jest świeżo zainstalowany. Gdy zakładam nowy folder na c: automatycznie ma nadawany atrybut "tylko do odczytu". Gdy wchodzę we właściwości to moge go zmienić i wszystko wygląda na to że sie udaje, ale gdy zamknę właściwości i ponownie je otworzę to na nowo mam ten sam atrybut. Nie potrafię się tego pozbyć. Dzieje się tak przy każdym folderze. Czy ktoś z grupowiczów miał podobny problem i wie jak go rozwiązać."

"Ten typ tak ma i jest to zachowanie prawidłowe - szczegóły znajdziesz w archiwum tego działu."

A co tam, nawet znalazłem dokładne wyjaśnienie ze strony Microsoftu, które dotyczy Windows XP..

Niech to rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości:
http://support.microsoft.com/kb/326549/

dagio napisał/a:
Niech to rozwieje Twoje wszelkie wątpliwości:
http://support.microsoft.com/kb/326549/
Spojrz w pierwszy post tego wątku :-) Tam już jest ten link. Niestety, nie pomaga.

Iza, przepraszam, gapa ze mnie.. :-(

dagio napisał/a:
przepraszam, gapa ze mnie..

Spoko, zdarza się nawet najlepszym ;-)

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
A ten Windows to jest Home czy Professional?
I ten kwadracik opcji jest wypełniony czarnym kwadratem czy jest tam domyślnie "ptaszek"?

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Kurde pamiętam że jakiś miesiąc temu też miałem ten problem i jakoś go rozwiązałem, tylko nie pamiętam jak. Chyba to jakiś syfek w windowsie był...

[ Dodano: 2008-12-06, 23:06 ]
nie jednak nie dało się :) mój błąd.

Skocz do: