luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Manualne szerokie szkło?
Czy są jakieś manualne szkła, dość stare czyli niedrogie, w zakresie 10-20mm? Niekoniecznie oryginalne Pentaxa.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Bywają takie, np. Cosina 20/3.8. To coś ma nawet pozycję A, a wykonane jest to coś z metalu i szkła, inaczej mówiąc nie przystaje do współczesnych standardów :mrgreen:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Są Zenitary Fisheye 16mm - na pewno tanie, manualne, szerokie - a na cyfrze już prawie w ogóle tego fisheye'a nie widać.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ale nawet te 16mm to nie tak szeroko na cyfrze.. 16-45 też sięga 16 na dole, przydałoby się coś z niższego zakresu, ale na FF chyba nie robili kiedyś szkieł z tego zakresu jakoś specjalnie masowo :-(

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Zdaje się, że na forum jest kilka M-15mm czy jakoś tak...

matth napisał/a:
Ale nawet te 16mm to nie tak szeroko na cyfrze.. 16-45 też sięga 16 na dole, przydałoby się coś z niższego zakresu

:shock:
Lepiej wiesz, co by się luhso przydało? Pytał o zakres 10-20mm.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matth napisał/a:
przydałoby się coś z niższego zakresu, ale na FF chyba nie robili kiedyś szkieł z tego zakresu jakoś specjalnie masowo :-(
Sigma 12-24 jest na FF.

[ Dodano: 2008-12-06, 19:35 ]
Ale to wątek o manualnych szkłach.

argawen, "manualne szerokie szkło" - stare i niedrogie.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matth, cytat jest z postu, w którym piszesz o DA 16-45.
Nieważne. Szkoda śmiecić.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
matth napisał/a:
Ale nawet te 16mm to nie tak szeroko na cyfrze.. 16-45 też sięga 16 na dole
... poczytaj jeszcze na ten temat zanim zaczniesz pisac tego typu rzeczy.... :roll:
Jest o tym na forum.

argawen, a no wspomniałem o nim, bo to taka kitowa dolna granica, poniżej pustki w tańszych szkłach

[ Dodano: 2008-12-06, 20:12 ]
perl napisał/a:
matth napisał/a:
Ale nawet te 16mm to nie tak szeroko na cyfrze.. 16-45 też sięga 16 na dole
... poczytaj jeszcze na ten temat zanim zaczniesz pisac tego typu rzeczy.... :roll:
Jest o tym na forum.

Nie za bardzo kumam do czego pijesz :roll:

Zenitar jest fiszajem, a nie o fiszaja jest pytanie.

nemo napisał/a:
Zdaje się, że na forum jest kilka M-15mm czy jakoś tak...

Jakieś linki?

Niestety wiem o tym szkle tylko tyle, że jest, dobre, drogie i trudne do zdobycia.

matth napisał/a:

Przecież piszę, co się z Zenka 16mm robi na APS-C.
Wiem, robiłem, porównywałem z rektilinearnymi 18mm - i naprawdę, dziękuję za taki efekt rybiego oka... Tego prawie nie widać na cyfrze.

[ Dodano: 2008-12-06, 21:15 ]
nemo napisał/a:
Niestety wiem o tym szkle tylko tyle, że jest, dobre, drogie i trudne do zdobycia.

Bardzo trudne do zdobycia. I w ogóle, to - gwoli ścisłości - nie jest SMC-M, ale SMC(-K), i chyba były nawet dwie jego wersje, różniące się jakością. Druga najprawdopodobniej AL.

Czyli generalnie NIE MA szkiełek 10-20 mm starszej daty, dostępnych dzisiaj w niskiej cenie?

luhso napisał/a:
w niskiej cenie?
zależy co to dla Ciebie jest niska cena ale jeśli to samo co dla mnie to nie ma :-P

Samp napisał/a:
matth napisał/a:

Przecież piszę, co się z Zenka 16mm robi na APS-C.
Wiem, robiłem, porównywałem z rektilinearnymi 18mm - i naprawdę, dziękuję za taki efekt rybiego oka... Tego prawie nie widać na cyfrze.

Wiem, widziałem foty z zenitara, dlatego pokusiłem się o zrównanie go z 16mm na cyfrze, które takie nieosiągalne nie jest. Ale jak ktoś chce zapiąć do analoga coś szerokiego i nie pyta o fiszaja (jak ma to miejsce tu) to ciężko coś znaleźć w małych pieniądzach..

nemo napisał/a:
zależy co to dla Ciebie jest niska cena ale jeśli to samo co dla mnie to nie ma :-P

Sądzę że to samo. :cry:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
matth napisał/a:
Nie za bardzo kumam do czego pijesz :roll:
Poszukaj starego tematu o Zenitarze, wtedy dowiesz sie m.in. ze te 16mm w nim to nie to samo 16mm z DA* 16-50 ;-)

Zobaczysz tez sample wrzucone nie pamietam przez kogo, chyba trefa [?].

Fisheye to nie fisheye, da sie zrobic w miare normalne zdjecie. Zalezy do czego.

Ja nie za bardzo kojarze inne szkla manualne az tak ekstremalnie szerokie.
Skoro o fiszejach nie rozmawiamy, to Peleng odpada ;-)

Ja wiem jeszcze o istnieniu takich dwoch obiektywow jak:
Tokina 17mm [swiatla nie pamietam ale chyba 3.5] - manual, nieA - kiedys poszla na ebayu za okolo 130~150 zl, obserwowalem
Mir 47K 20/2.5

Obydwa z bagnetem PK rzecz jasna.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Może jeszcze zacny Tamron 17/3.5.

Skocz do: