nizki  Dołączył: 14 Sty 2007
a taki obiektyw
Witam po raz pierwszy.
Jestem tu nowy, Pentaxa K110D mam od chwilek kilku no i zaraz rzuciłem się na to forum w poszukiwaniu jakiegoś rozsądnego dłuższego szkła od kitowego. Czytam, czytam, ale jakoś nie mogę się doczytać niczego o takim szkle Tamron 80-210mm F/4.5-5.6 AF Czy ktoś może coś o nim powiedzieć, bo kosztuje grosze. Potrzebuje je głównie do potretu w plenerze i okazyjnej amatorskiej reporterki (np. koncerty, gdzie nie zawsze da się zbliżyć do "celu"). pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
nizki, - witaj !
jezeli moge - jak szklo kosztuje grosze. to.......wiesz co ? 8-)
kup manualne stalkia i jasniej bedziesz mial i jakosciowo lepiej....

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Nizki. Rozsądne szkło, to chyba tele kit Pentaksa - tworzy świetny duet. Ja chyba miałem tego Tamrona jakiś czas. Ale tylko na filmie go używałem i prawdę powiedziawszy jakoś nie przypominam sobie, bym go z żalem sprzedawał. Jeżeli to są rzeczywiście grosze - kup i potestuj, być może jego jakość Ci styknie. Pamiętaj tylko, że jest to dość ciemne szkło a Ty nie masz stabilizacji w korpusie, więc na koncertach możesz mieć jedynie artystyczne wizje świetlistości wstecznej. Posłuchaj Fafniaka - zainwestuj w coś jasnego lecz manualnego. Tanie to i zbytnio na wartości nie traci - jakby co.

sebcz  Dołączył: 16 Wrz 2006
Kurna, no mam to szklo (z k100) i jakoś mimo masochistycznej chęci, nie mogę się dopatrzeć minusów, poza oczywićsie coemnością. Ostre jak brzytem, dwa dni temu na linijce (metrówce) próbowałem, jest git. Grosze też mnie kosztował, ale jakoś nie mam argumentów na 'nie' żeby wymieniac na nowy. Mimo,że sobie sam mówię to co Fafniak: "zbyt tani by byc dobry". No, ale jest OK! I ladny bokeh ma.
Od kilku dni mam misję: przekonam sam siebie, ze jest slaby. I nie mogę :)

Seb

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebcz, - no to gratulacje...moze trafiles jakis lepszy egzemplarz....przeslij fotynizki, zeby sobie zobaczyl ?

Nie wiem (blame me) jak sie publikuje tu zdjecia, to moze zapodam do TrekEartha. Ze wzgledu na bokeh: http://www.trekearth.com/...photo544727.htm
Jesli mam gdzies indziej zapodac, dajcie znac!

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jakie ma mocowanie ten Tamron ? Bo oglądam fotki, całkiem fajne :-) , raz jest Canon, Minolta, K100D. Podpinałeś do wszystkich szkieł ? mocowanie M42 ?

Hmm, nie wiem jak tam nawigowałeś (pewnie odjechało na innych uzytkowników) , ale ja mam do kasetki tylko :) I innych bodych nie mam (niech mnie dunder świśnie!). Jestem calkiem początkującym pentaxiarzem, ale w porównianiu z kitem muszę powiedzieć, że ostry jest bardzo i miło, nie zdążyłem zaobserwować aberracji (fakt, że nie robię nim często), no i nie jest szybki w AF. Ale kit tez nie jest...
Seb

sebcz napisał/a:
Kurna, no mam to szklo (z k100) i jakoś mimo masochistycznej chęci, nie mogę się dopatrzeć minusów, poza oczywićsię coemnością. Ostre jak brzytem, dwa dni temu na linijce (metrówce) próbowałem, jest git. Grosze też mnie kosztował, ale jakoś nie mam argumentów na 'nie' żeby wymieniac na nowy. Mimo,że sobie sam mówię to co Fafniak: "zbyt tani by byc dobry". No, ale jest OK! I ladny bokeh ma.
Od kilku dni mam misję: przekonam sam siebie, ze jest slaby. I nie mogę :)

Seb

no to jutro go kupuję :D
Dzięki za porady. Dam znać, jak sam go trochę przemęczę ;)

jpserwis  Dołączył: 12 Wrz 2006
Faktycznie ten Tamron ino 149 zeta. Też sobie zmówiłem, potestuję i coś napiszę.

Przy tej cenie na pewno może być tak, że jeden egzemplarz drugiemu nierówny. Ja najwyraźniej trafiłem dobrze. Czego życzę!
Seb

Tamron 80-210 za 149 pln
a ja już go mam - podjechałem wczoraj do sklepu w Zabrzu, podpiąłem do Kasetki, przez chwilę nie mogły się dogadać, ale potem było już z górki. Coś więcej napiszę w okolicy łykendu, jak się nim trochę dłużej pobawię ;)

I jak poszło, masz już jakies pierwsze wrażenia? Trafiłes w OK egzemplarz?
Seb

scati  Dołączył: 19 Kwi 2006
Chyba jednak nie trafił...........:-((...........Trzebabyło w Zabrzu zapytać czy nie maja Tamrona 90/2,8.....Ja tam kiedyś fuksem kupiłem go za 299 zł....

xrut  Dołączył: 28 Paź 2007
scati napisał/a:
Chyba jednak nie trafił...........:-((...........Trzebabyło w Zabrzu ........
    A tak konkretnie to gdzie ten sklep w Zabrzu, bo ja z Galicyji :-(
Zdano napisał/a:

Można wieszać zdjęcia i całe albumy, całkowicie za darmu. Nawet reklam nie ma, które by przeszkadzały. .........
    A czas edycji zdjęcia na http://picasaweb.google.pl , czy też albumu jest nieograniczony, czy też wisi tylko np. 3 miesiące a potem jest kasowane? Pytam bo jako nowy przeglądam chciwie forum i znalazłem sporo niedziałających linków, ale nie pomne czy linkowały do picassaweb.

xrut napisał/a:
A czas edycji zdjęcia na http://picasaweb.google.pl , czy też albumu jest nieograniczony, czy też wisi tylko np. 3 miesiące a potem jest kasowane?
Po prostu wisi sobie. Moje pierwsze fotki są od 3 grudnia 2006. Nadal wiszą.

Stodoła 03.12.06

argawen napisał/a:
Po prostu wisi sobie. Moje pierwsze fotki są od 3 grudnia 2006. Nadal wiszą.
    Super rozwiązanie. Na pewno lepsze niż utrzymywanie własnej galerii na własnym, za cięzkie pieniądze, serwerze :-(

xrut napisał/a:
Super rozwiązanie
Powiedzmy. Na pewno tańsze. Ale Picasa lubi kompresować. Za to fajnie jest rozwiązane przesyłanie albumów.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
argawen, jak prześlesz "oryginalny rozmiar" (czy jakoś tak) to zdaje się nie kompensuje ;-)

argawen napisał/a:
Powiedzmy. Na pewno tańsze. Ale Picasa lubi kompresować. Za to fajnie jest rozwiązane przesyłanie albumów.
    No cóż cóś za cóś. A przy naszej fotografii grzybowej kompresja nie ma tak wielkiego znaczenia. A przesył zdjęć rzeczywiście banalny

Skocz do: