PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Dopisuję się do listy osób posiadających legalny win w stacjonarnym kompie. Mam też legalny windows w laptopie, który fabrycznie był bez systemu (czyli ta sama sytuacja). (ale ćśśś, pewnie jesteśmy frajerami).

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
PiotrR, kurcze, ja mam nawet legalnego MS Office'a i kilka innych programów. Nawet (o zgrozo!) program pocztowy (TheBat) kupiłem! :oops: Myslałem że to normalne, ale okazuje się że wręcz przeciwnie :lol:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
cerfes, I ja mam oryginalnego Home XP, ale z netu korzystam na Ubuntu ;-)

screwdriver, a o innych programach nie pisałem, bo mowa była o windowsie.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
cerfes napisał/a:
Nawet choćby najtańszy router i ustawić sobie blokowanie portów, których się nie używa - zostawić tylko 80, 8080, SSL, GG, FTP, IRC'owe jeśli się używa.
Nic to nie da. Trojana przecież najczęściej się ściąga przez protokół HTTP, nie ma również żadnych przeciwwskazań, żeby trojan łączył się z komputerem sterującym poprzez ten sam protokół.
cerfes napisał/a:
Że nie wspomnę o używaniu PRAWDZIWEGO systemu operacyjnego z PRAWDZIWYMI zabezpieczeniami. Tzn. Linuks
Normalnie łał, chyba będę musiał zaraz usunąć nieprofesjonalny system operacyjny. Siła argumentacji mnie przekonała.

PiotrR, najlepiej już skończyć tę wyliczankę. Każdy ma własne sumienie i możliwości finansowe... Na szczęście jest taka sytuacja na rynku, że jesli już chce się zbezpieczyć komputer przed różnymi ustrojstwami, to można to zrobić całkowicie za darmo. Co ciekawe, darmowe programy często są równie skuteczne jak komercyjne odpowiedniki, a czasem nawet skuteczniejsze.

screwdriver napisał/a:
Co ciekawe, darmowe programy często są równie skuteczne jak komercyjne odpowiedniki, a czasem nawet skuteczniejsze.
Ta, a najgorsze, że w tym segmencie oprogramowania zwykły user i tak nie jest w stanie stwierdzić, czy dany program (komercyjny czy też nie) spełnia jego oczekiwania jeśli chodzi o zasadniczą funkcję, czyli zabezpieczenie. Może sobie najwyżej stwierdzić, czy interface mu pasuje.

PiotrR, ano :| Wiele osób przeskanuje sobie jednym programikiem, nie ważne jakim, często nawet samym antywirusowym i jeśli ten nic nie znajdzie... uważa że jest czyściutko. Ale tandem Ad-aware i Spybot (najlepiej z włączonym rezydentem) + dodatkowo antywirus, sprawują się świetnie.

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
cerfes napisał/a:
W Polsce legalny windows? może teraz na lapkach OEM ludzie dostają, ale pokaż mi stacjonarny komputer (nie licząc firm ani urzędów) z legalnym windowsem

Widzisz? Kilka osób się znalazło, Ja też mam legala i nie tylko windowsa.
Co za brak wiary w ludzi....

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Pare zasad:

1. Jesli masz piracki system Windows XP z dodatkiem SP2 zainstaluj zbior poprawek o nazwie Autopatcher XP ( 121 latek)
http://www.programs.pl/program,697.html

2. Darmowy antywirus (aktualizowany) - jest lepszy niz nieaktualizowany piracki kombaj znanych firm. Polecam Avasta lub AVG.

3. Obowiazkowo w kompie powinien byc zainstalowany jakis program do kasowania trojanow:
- Spy Bot : http://tnij.org/cabh
(wylacz fukncje teatimer i wlacz immunize)
- Spyware Terminator : http://tnij.org/cabl
- AVG Anti Spyware: http://tnij.org/cabo
- Windows Defender ( dla legalnych uzytkownikow)
http://tnij.org/cabn
skanuj system przynajmniej raz w tygodniu- najlepiej w trybie awaryjnym przy wylaczonej funkcji przywracania systemu.

4. Jesli masz IE - zmien go na Firefoxa lub Opere.

5. Dla pewnosci sprawdz system tym skanerem :
Dr.Web CureIt! http://tnij.org/a3qr

Amen ;)

Blesso nie przesadzaj, wystarczy mieć zaktualizowany system i nie instalować żadnych syfów.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Aktualizowany system nie daje za wiele. Bo nie chodzi o luki w Windowsie ale o dzialajace w nim programy. Jesli pozwolimy by pojawil sie "w kompie" np trojan typu Downloader- to mozemy sie spodziewac wszystkiego. A przeciez wystarczy jeden moment nieuwagi .....

Co trzeba robić na komputerze, żeby "jeden moment nieuwagi" wystarczył do zainstalowania wirusa?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przyjąć niechcianego maila

plwk napisał/a:
Przyjąć niechcianego maila
Samo przejrzenie jego zawartości wystarcza do zarażenia systemu? Jeżeli tak, to napisz proszę jaki to system oraz program pocztowy.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
LDevil napisał/a:
Co trzeba robić na komputerze, żeby "jeden moment nieuwagi" wystarczył do zainstalowania wirusa?
u mnie kiedyś wystarczyło, że na podłączonym bezpośrednio do kablówki komputerze wyłączył się na chwilę firewall
od momentu kiedy zobaczyłem ikonkę alertu zabezpieczeń windowsa do momentu włączenia firewalla minęło kilka sekund, więc pewnie razem kilkanaście się zebrało - wystarczyło do zassania tony trojanów - kilkanaście godzin walki z usuwaniem g...a nic nie dało - poszła reinstalka systemu

ale od czasu jak siedzę za ruterem, to jest spokój względny :-)

LDevil napisał/a:
jaki to system oraz program pocztowy

Windows XP plus Outlok Express

opiszon napisał/a:
u mnie kiedyś wystarczyło, że na podłączonym bezpośrednio do kablówki komputerze wyłączył się na chwilę firewall
Miałeś zaktualizowany system?

[ Dodano: 2008-12-10, 14:11 ]
plwk, oba te programy były zaktualizowane, czy też nic nie było robione?

Aktualizowane na bieżąco, syfy zatrzymał antywirus podczas odbierania poczty.

Po szybkim przejrzeniu secuni, mógłbym jeszcze polecić nie używanie IE i produktów mocno na nim opartych :)

[ Dodano: 2008-12-10, 14:16 ]
plwk napisał/a:
Aktualizowane na bieżąco, syfy zatrzymał antywirus podczas odbierania poczty.
To ja już się pogubiłem. To jak system się zaraził, skoro antywirus zatrzymał wirusa?

Skocz do: