cheshirecat75  Dołączył: 04 Gru 2006
Przyzwoity, używany monitor CRT do 500zł - proszę o radę
Przejrzałem dostępne wątki i informacje nt monitorów CRT wydają się być raczej nieliczne i dość rozproszone. Mam więc nadzieję że rozpoczęcie nowego nie będzie poczytane za dubla. Sprawa jest następująca: Chciałbym kupić przyzwoity monitor CRT do kwoty 500 zł z przeznaczeniem do obróbki zdjęć (cyfrowych oraz skanów). Do tej pory używałem Samsunga SyncMaster LCD 19 940NW. Pytania:

1. Czy słusznie przypuszczam że wydając do 500 zeta na CRT uzyskam znaczącą poprawę jakości w stosunku do mojego dotychczasowego LCD?

2. Czym kierować się przy wyborze CRT? Jasne że powinien być "naprawdę płaski" (tzn jak rozumiem, ma być to kineskop będący fragmentem walca), oferować dużą rozdzielczość, wysoką częstotliwość odświeżania i małą plamkę, ale poza tym mam bardzo blade pojęcie o kineskopach, różnicach pomiędzy nimi, itp. Jakieś wskazówki?

3. Czy zaszaleć i kupić 22 cale, czy też przy tym pułapie wydatków jaki założyłem lepiej kupić "mniejszy, ale lepszy"?

4. Kilka wytypowanych ofert z Alledrogo - co o nich sądzicie (w sensie - brać czy nie brać):

1. http://www.allegro.pl/ite...a_stan_bdb.html

2. http://www.allegro.pl/ite...pro_513_22.html

3. http://www.allegro.pl/ite...ary_poznan.html

4. http://www.allegro.pl/ite...itron_dell.html

Z góry dziękuję za wszystkie rady :)

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Kup używane 19" wyższej klasy LCD, np. EIZO L768 za około 500 zł (np. allegro - Delkom, Gliwice) - jak sądzę, odczujesz różnicę. Ja odczułem :-)

MiQ27 napisał/a:
Kup używane 19" wyższej klasy LCD, np. EIZO L768 za około 500 zł

A czemu uważasz że lepiej kupić to EIZO LCD niż któryś z tych CRT które wymieniłem w pierwszym poście?

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Bo to LCD. Na "bańce" do ciężkiej nerwicy doprowadzała mnie mora i inne takie bańkowe przypadłości. LCD nie ma też problemów ze zbieżnością i geometrią. Nie lata mu ekran od zakłóceń e-m. Ma wejście DVI. Naprawdę długo się broniłem przed LCD, bo niby bańki mają lepsze kolory, ale w końcu korzyści z LCD były większe niż ewentualne niedostatki (których nie widzę).
A oczy masz tylko jedne.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Ja osobiście bałbym się utopić aż 500 PLN w CRT (ostatnie dobre CRT były produkowane jakoś do 2003r).

Już radzę jak kolega wyżej EIZO L768 (10 bit zapis barw, PVA, DVI-D).

[ Dodano: 2008-12-08, 12:23 ]
cheshirecat75 napisał/a:
MiQ27 napisał/a:
Kup używane 19" wyższej klasy LCD, np. EIZO L768 za około 500 zł

A czemu uważasz że lepiej kupić to EIZO LCD niż któryś z tych CRT które wymieniłem w pierwszym poście?

Moim zdaniem CRT są bardziej awaryjne i bardziej się "rozjeżdżają" po czasie.

A Dell P1130 na kineskopie Trinitron? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

jitt  Dołączył: 07 Mar 2008
cheshirecat75 napisał/a:
A Dell P1130 na kineskopie Trinitron?

Sam używam Della P1110. Kupiony dwa lata temu, oczywiście używany. Geometrie jak raz ustawisz - trzyma równo. Spory zapas jasności, świetne kontrasty, o kątach widzenia nie ma co mówić. Przeżył kilka przeprowadzek i tu chyba jego największa wada - ciężka krowa!

Jeśli szykujesz się do CRT to 500zł chyba rzeczywiście sporo. Ja dałem ok. 250.

Obecnie pewnie wybrałbym jakieś porządne używane LCD, choć brak 1600x1200 (jak w sugerowanym EIZO) nieco by smucił...

OK, dzięki za wszystkie uwagi. Pomyślę nad tym EIZO lub F-S P19-2 o którym była mowa w jednym z wątków... Jednak waga CRT to poważny minus a skoro do tych pięciu stów mogę wydać... ;)

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
cheshirecat75 napisał/a:
F-S P19-2

Sam kupiłem taki na wewnątrzfirmowej wyprzedaży i jestem bardzo zadowolony (Ijon ma identyczny i pewnie też może coś rzec w tym temacie, bo obrabia na nim RAWy). Ja używam go przy skanowaniu slajdów i jestem bardzo zadowolony z efektów: http://flickr.com/photos/kytutr/

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Kytutr napisał/a:
efektów: http://flickr.com/photos/kytutr/

Takie moje nie napastliwe uwagi ... po prostu wskazówki:
Co do temp. barw ... siedzę na marnym laptopie z żółtą bielą a mimo to fotka (np. ta z panią w białym na budowie) wydaje się za zimna (nie wiem ... może w realu na prawdę tak dziwne barwy były - ciężko ocenić nie mając punktu odniesienia).

tia.... wygląda na to że "flickr" tak sztucznie wyostrza fotki skalowane w dół

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Kuzyn Mygosi, dzięki za uwagi. Na F-S P19-2 właśnie wszystko wyglądało dobrze, chyba będę musiał wszystko jeszcze raz zweryfikować :-)

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
tak sztucznie wyostrza fotki skalowane w dół
Zgadza się, wysotrza mniejsze wersje zdjęć. Ogółowi (w tym mnie) podoba mi się to.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Ten EIZO L768 przewijal sie w kilku watkach. Zastanawiam sie nad nim. Podlaczalbym go do laptoka. I moje pytanie: Czy traci sie (ile) na jakosci podlaczajac ten monitor przez zlacze D-SUB :?: ? Moj laptok tylko takie ma.

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
traci... no na pewno trzeba przycisk auto wcisnać żeby ustawił sobie ,.... zapomniałem nazwy.... to takie swoista "falowanie" poziome.

A... w LCD LG nazywa się to "faza".

Poza tym cyfrowe podłączenie lepiej współpracuje z wbudowanym w monitor profilem kolorów, tzn będą one bardziej korygowane dla zapewnienia jak najbardziej naturalnej bieli (jak to wychodzi - różnie).

Ja nadal posiadam CRT nec multisync fe1250+, choć przez biurko przewineły mi się ze 4 LCD w cenach 400-1300zł.
Wybór padł jednak na poczciwego NECa, w LCD po prostu jakoś brakowało mi kolorów (no jak www mają już przesycone kolory to jak to wygląda na zdjęciach - litości).

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Dobre używane CRT kupuje się góra do 150 zł ! Wyższość jakiegoś niewypalonego Suna, Iyamy, Miro czy nawet HP lub Sony dopiero widać jak obok postawi się LCD. LCD z samej fizycznej zasady działania ma dużo bardziej ograniczony trójkąt barw niż CRT, oczywiście są wersje LCD dla grafików (choćby Lacie), ale za to dzisiaj trzeba dać tak min ze 3 killo złotych, trzeba jeszcze poczekać jak stanieją.
Problemu nie mają tylko ci którzy nie majstrują przy fotografii, wtedy (prawie) każdy LCD jest lepszy niż CRT.

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
cheshirecat75 napisał/a:
A Dell P1130 na kineskopie Trinitron? Ma ktoś jakieś doświadczenia

Nie wiem czy już kupiłeś monitor. W każdym razie ja mam tego della. Uważam że jest fantasyczny, ale to moje subiektywne wrażenie. Za 300 złotych to dobra decyzja i jej nie żałuję

sledzik  Dołączył: 26 Cze 2008
Widziałem ten model u znajomego z lotolabu - całkiem przyjemny sprzęcik, jak zawsze troszkę problemy ze zbieżnością, które wychodzą po pewnym czasie(przynajmniej tak mówił), ale jak możesz wychaczyć za 150-250zł to śmiało brać.
Ogólnie to trinitron/diamondtron o ile mało używany to na okres 1-1,5 roku można śmiało brać, bo to świetne kineskopy.

Matius  Dołączył: 23 Lut 2009
Daj sobie spokój, za tą cenę dostaniesz jakąś wypaloną bańkę, co pracowała 24h na dobę w jakimś wydawnictwie, dołóż i kup sobie jakiś monitor z matrycą PVA.

Rumpel  Dołączył: 08 Lut 2007
ja ostatnio nabyłem 21 cali HP p1130 na trinitronie ( 1600x1200 przy 100Hz) - za 150zł ( z dowozem do domu :mrgreen: ) i jestem zadowolony. Fakt - nie jest to nówka, ale za tą cenę ! - zdarzało się mi czasem tyle przepić w knajpie, więc o czym tu gadać .

Metias  Dołączył: 10 Sie 2008
witam.

Co sądzicie o tym: http://www.allegro.pl/ite...ary_poznan.html monitorze?
Z tego co juz wyczytałem na forum, to w tej cenie powinien byc w stanie idealnym ;)

Skocz do: