plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przecież nigdzie nie napisałem, że się zaraził.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
LDevil napisał/a:
Miałeś zaktualizowany system?
zawsze z najnowszymi łatkami - system miałem wtedy z MSDNa studenckiego, ino to pare lat temu było, zaraz po tym jak wyszedł SP2 :-)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
plwk, to dlaczego gdy pytałem się w jaki sposób można się zarazić podałeś jako przykład WinXP+OE?

[ Dodano: 2008-12-10, 14:33 ]
opiszon, a może dopiero po tym incydencie zacząłeś szukać trojanów, a tak naprawdę to one sobie tam siedziały już od dłuższego czasu :)
A tak na serio to dziwne trochę, bo z tego co pamiętam to najbardziej popularne zdalne zarażenie xpka odbywało się poprzez bug wykryty kilka miesięcy przed samym zarażeniem.
Pamiętasz może przez jaki bug złapałeś tyle trojanów?

Gdyby nie antywirus to by się zaraził.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
LDevil napisał/a:
opiszon, a może dopiero po tym incydencie zacząłeś szukać trojanów, a tak naprawdę to one sobie tam siedziały już od dłuższego czasu :)

nie nie, ja nie zacząłem szukać trojanów, one same dały o sobie znać :-) komputer został wręcz opętany przez szatana :-P
Cytat
Pamiętasz może przez jaki bug złapałeś tyle trojanów?
kto by się tym przejmował :-) ja niestety nie mam dobrej pamięci (skleroza młodzieńcza) i takie rzeczy zapominam z dnia na dzień, nie wymagaj żebym to pamiętał po ok 3 latach :-)

a system zazwyczaj mam czysty - wykształcenie i zawód zobowiązują :-P
sam się wtedy zdziwiłem :-|

plwk napisał/a:
Gdyby nie antywirus to by się zaraził.
Ponieważ bo?

[ Dodano: 2008-12-10, 15:29 ]
opiszon, jeszcze jedno pytanie: miałeś na tym kompie IIS postawiony?

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
macie dziwne egzotyczne jak dla mnie problemy , ale kiedyś też tak miałem ,od kiedy jadę na pingwinku śpię spokojnie ... jakie trojany, jakie wirusy ech :-) pozdrawiam user Debian lenny .

roket, możesz spać spokojnie tak długo aż linuks nie zdobędzie rozsądnej popularności na dekstopach. A ponieważ ludzie tak długo nie żyją, więc problem wirusów i trojanów masz do końca życia z głowy :)

roket, gdybyś musiał codziennie korzystać z AutoCAD-a to nie byłbyś taki chłodny

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Linux nie zapewnia bezpieczenstwa.
Ostatnio pojawil sie programik infekujacy wylacznie Firefoxa ( dolacza sie jako wtyczka). Wiec sam system nic tu nie pomoze.
Mam kontakt z komputerami u wielu ludzi. Sa to kompy typowo domowe na ktorych dzieci graja, dorosli robia przelewy, chodza po WWW. W wiekszosci stan wiedzyty tychze ludzi o bezpieczenstwie w sieci jest tragicznie niski. Jesli system jest legalny, przewaznie sam sie aktualizuje, ale o programie typu Windows Defender posiadacze XP-ka nie wiedza nic( a jest to soft dolaczany do Visty ktory na XPku trzeba doinstalowac recznie). O Spy Bocie czy Ad-Aware tez malo kto slyszal. Avast ma jakas renome jako darmowy antywirus ale i tak niektorzy pozostaja przy trialach instalowanych razem z systemem( np na laptopach).
Ostatnio bylem u jegomoscia ktory odinstalowal Avasta bo ten ciagle zasypywal go informacjami o znalezionych zagrozeniach. Gdy komputer zamulil sie dokumentnie - wtedy dopiero szukal pomocy bo " strony mu sie wolno otwieraja"( a komp juz sluzyl jako rozsylacz spamu).
Aktualizacje ( lub autopatcher xp) + program do kasowania trojanow + antywirus to podstawa. Posiadacze neostrady (z samym modemem lub uzytkownicy duzych sieci LAN(osiedlowych) powinni jeszcze zainstalowac zapore ( polecam Comodo Firewall) .
Polska jest w pierwszej dziesiatce ( chyba 6 miejsce) na swiecie jesli chodzi o rozsylanie spamu. Kompow zombie jest w Polsce wyjatkowo duzo.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
no tak nie brałem pod uwagę ludzi dla których praca na Okienkach to czasami konieczność ,ot smutna prawda.

[ Dodano: 2008-12-10, 21:20 ]
Blesso,Firefox to nie linux , ale nie czas na spory, ja polecam NOD -32 i duże :-B

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
AVAST - zdecydowanie nie! Bardzo dużo dostaję na serwis komputerów z Avastem na których biega tona robactwa. Jeśli darmowy to tylko AVG.
Z płatnych może być NOD32.

ZoneAlarm - zdecydowanie nie! Jesli darmowa ścianka ogniowa to tylko Comodo Firewall Pro.

Jak chcecie polować na robactwo z komputerze - jest takie polskie narzędzie i GMER się nazywa. Do kompletu Hijackthis, Autoruns - wszystkie do znalezienia via google.
A jak ktoś czuje się dodatkowo niepewnie, może zapolować tym na robactwo kryjące się
w powłoce NTFS'u (dlatego partycja systemowa lepiej by stała na FAT32) tym:
http://www.jsware.net/jsware/sviewer.php5
lub tym:
http://users.pandora.be/jbranders/strmexpl.exe

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Wiekszosc programow antywirusowych nie radzi sobie z usuwaniem trojanow. Wiec czy to bedzie Avast czy AVG ( z darmowych) i tak trzeba posilkowac sie "specjalistycznym" softem do kasowania robakow.
Gmer zostal napisany by "walczyc" z rokitami (to troszeczke wyzsza szkola jazdy ) i nie zabepiecza systemu przed zarazeniem (brak rezdenta).
NIe sadze by zwykly zjadacz komputerowego chleba rozpoznal jakie dzialajace w systemie procesy sa odpowiedzialne za "problemy" z kompem. Dlatego obowiazko trzeba miec zainstalowanego Spy Bota, Ad-Avare czy AVG Antysyware by w jakis sposob wspomoc antywira.

Skocz do: