DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
[gra] SUDOKU
Jest wiele osób które w to gra. Jest chyba jednak więcej osób, które tej gry nie znają lub słyszały o niej ale nie spróbowały zagrać a warto.

Nie będę opisywał zasad w tym wątku. Dam Wam po prostu odpowiednie linki.
SUDOKU DEFINICJA I ZASADY
Dla tych, którzy tego nie znają.
Zasady są baaaardzo proste. Jak już raz rozwiążecie jeden diagram to będziecie wiedzieli o co w tym chodzi.
Jest to świetna rozrywka. Można w to grać wszędzie. Bardzo dobre w pociągach, w poczekalniach na wykładach no i w domu. Mnie to wciąga równie mocno jak książki ( chyba zacznę czytać książki o sudoku ;-) ) wystarczy kartka papieru i coś do pisania lub telefon komórkowy z grą i gotowe. Polecam każdemu.

W sieci jest wiele darmowych gier sudoku. Jednak nie każde sudoku = sudoku.
Prawdziwe sudoku powinno być symetryczne. Tak jak np tutaj:

TUTAJ znajdziecie edytor sudoku, który tworzy takie symetryczne diagramy. Jest to jak dla mnie najlepszy edytor tego typu. Dla początkujących ma wiele podpowiedzi a dla starych graczy są diagramy o różnym stopniu trudności ( w ogóle jest bardzo rozbudowany ).

Na koniec ciekawostka:
W 2005 roku wybitni matematycy Bertram Felgenhauer z Politechniki w Dreźnie oraz Frazer Jarvis z Uniwersytetu w Sheffield udowodnili, że istnieje 6 670 903 752 021 072 936 960 różnych poprawnych plansz sudoku.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
DeKa napisał/a:
W 2005 roku wybitni matematycy Bertram Felgenhauer z Politechniki w Dreźnie oraz Frazer Jarvis z Uniwersytetu w Sheffield udowodnili, że istnieje 6 670 903 752 021 072 936 960 różnych poprawnych plansz sudoku.

Tych symetrycznych czy wszystkich?

Hm.
Na wikipedi doszukałem się czegoś takiego.

W 2005 matematycy Bertram Felgenhauer z Politechniki w Dreźnie oraz Frazer Jarvis z Uniwersytetu w Sheffield udowodnili, że istnieje 6 670 903 752 021 072 936 960 różnych poprawnych plansz sudoku. Po utożsamieniu wersji różniących się permutacją cyfr, wierszy, lub kolumn, oraz powstałych przez odbicia i obroty, pozostaje 1 472 730 538 plansz.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
:roll:
:-?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
DeKa napisał/a:
Jest wiele osób które w to grają.
Ja niestety w to gram :-/

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
DeKa napisał/a:
Jest wiele osób które w to grają
Moja żona też sie do nich zalicza

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Ja kilka razy pograłem. Nawet fajne. Potem sciągnąłem sobie na PDA - niestety - dla mnie to już nie to, co na papierze. No i na razie nie gram. :-P

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Gdy widzę sudoku w gazecie, to zwykle rozwiązuję :-)

slavkoz1  Dołączył: 30 Mar 2008
cotti napisał/a:
Gdy widzę sudoku w gazecie, to zwykle rozwiązuję

jako pierwsza w Polsce wydrukowała planszę sudoku Polityka, ale nie pamiętam dokładnie kiedy, jakoś tak ze cztery lata temu. Cały dodatek (chyba) był poświęcony sudoku. Wciąga to jak cholera. Na necie spotkałem sporo plansz które miały więcej niż jedno rozwiązanie :evil:

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Sudoku - w wersji Java zawsze jest pierwsza aplikacja ktora laduje na moim telefonie
Sudoku - w wersji papierowej - zawsze w pociagu i na wakacjach i zawsze wtedy gdy nie moge zasnac :-P
Polecam kazdemu!!!! :!: :!:

Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
ja tez gram w sudoku :-D jak mi sie nudzi na lekcjach przewaznie (mam na telefonie :-P ) :evilsmile: :mrgreen: :mrgreen:

strona na której od razu można rozwiązywać sudoku

dla wytrwałych sudoku samurajskie a tu druga stronka

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
mi jakoś sudoku nie przypadło do gustu. Problemu z rozwiązywaniem tych łatwych i średnio-trudnych nie mam, ale po prostu mnie nie wciągnęlo. Wole szachy na komórce ;d

negocjatorek napisał/a:
Problemu z rozwiązywaniem tych łatwych i średnio-trudnych nie mam, ale po prostu mnie nie wciągnęlo

Może należało zabrać się za te trudniejsze?

szarografit  Dołączył: 15 Gru 2007
negocjatorek napisał/a:
Wole szachy na komórce

Hmm... możesz dać jakiegoś linka? U mnie Chessmaster nie działa. Ja gram głównie w Block3D (tetris trójwymiarowy). I ostatnio zainstalowałem sobie program muzyczny "Vibe". Jakieś sudoku też muszę wreszcie zainstalować i spróbować tej zabawy :-)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
szarografit, gra się nazywa "chessbuddy". ale niestety nie wiem skąd brałem :roll:

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
mnie to jakoś nie kręci...

kopajt  Dołączył: 30 Maj 2008
http://www.ministerstwoga...owy-sudoku.html

Dla tych którzy nawet w ustronnym miejscu nie mogą się powstrzymać :)

kopajt napisał/a:
http://www.ministerstwoga...owy-sudoku.html

:mrgreen:

Skocz do: