Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
konsole do gier
No wlasnie...
Wpadlem moze na glupi pomysl, ale mam bardzo duza ochote na zakup konsoli - tym bardziej ze wiekszosc z nich ma gry robione tak aby 2 osoby mogly grac rownoczesnie
- Xbox 360
- playstation 3

xbox :
+ cena
+ wiecej gier oraz chyba wiecej tytulow takze dla dzieci
- mocno usterkowa (znajomy ma juz 3cia :shock: )
- dosc glosna praca i mocno sie grzeje

playstation 3

+ nie sluszalem o usterkowosci
+ grafika
+ blueray
+ cicha
- cena
- mniej gier dla dzieciakow

(nie wiem jak z wyswietlaniem obrazu na tradycyjnym TV ?????)
(jak jest z padami do konsol? - sa takie jak pecetowe ? USB ?)

decyzje musze podjac jak najszybciej

moze sa tu jacys konsolowcy ?????

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Fafniak, nie mam konsoli, ale znajomi jak najbardziej, i powiem ci tak, jakbym mial kase i duży TV to brałbym PS3 i bym się nie zastanawiał - tylko z powodu BlueRay'a :-)

fakt, przydałby się porządny TV FullHD żeby wydobyć pełną miodność z tego sprzętu :-P

a jeżeli chcesz konsolę przede wszystkim dla dziecka (bo pisałeś o tytułach) i nie masz super-hiper-wypaśnego LCD z FullHD to może pomyśl o Wii ;-)

opiszon, w gre wchodza tylko te dwie konsole

no ok :-)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Co do samego pomysłu zakupu konsoli to nie jest głupi, nie śmiecisz sobie komputera grami które obecnie w większości kupujesz i mają tyle błędów że nie da się w nie grać, więc czekasz na patch-a. Na konsoli wkładasz płytę i grasz - nie trafiła mi się gra która by nie działała lub się wieszała.

Xbox360 ;) Przy obecnym zakupie istnieje znikome prawdopodobieństwo wystąpienia ROD-a (nowy model płyty głównej) a nawet jeżeli to w tydzień lub dwa załatwisz to na gwarancji i dostaniesz konsole z nową płytą główną.

Co do obrazu HD z napędu PS3 to pocieszę Cie że obecnie nie ma konsoli która może obsługiwać rzeczywiste 1080p. Tak więc obraz każdego filmu będzie obcięty do 1080i.

Pady są dostępne USB, radiowe, radiowe przez kabel USB (w czasie ładowania).

Jakość wyświetlanego obrazu na TV zależy od rodzaju połączenia - HDMI bajka, composite już nie tak kolorowo, euro tragedia.

Nie wiem jak PS3 ale Xkloca można podłączyć do monitora od komputera. Jeżeli jednak emulujesz gry ze starego Xkloca to niektóre mogą nie działać na monitorze komputerowym.

Moim zdaniem PS3 to wyrzucenie pieniędzy w błoto, za mało gier. A konsola jest po to żeby na niej grać a nie czekać na gry i oglądać filmy.

[ Dodano: 2008-12-12, 09:32 ]
Aha tak jak pisał opiszon, jak konsola ma być dla dziecka to najlepiej Wii... W sumie to nie tylko dla dziecka bo gry są świetne.

Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
Jak do klasycznych gier to może PC - wiem, że nie poręczny etc, ale jednak sterowanie, klawiatura etc... No i jak masz już PCta to upgrejd karty też nie jest drogi. Inna sprawa, że w salonie PCta by nie postawił, a konsole owszem. A jak chcesz się pobawić to może wii? To taka bardziej rodzinna konsola. I to sterowanie :) - wg mnie dużo sympatyczniejsze i oryginalne, no i gry bardziej zorientowane na rodzinkę i dzieci (i ogólnie takich casual gamers). W sumie to nie grałem, ale jakbym kupował to właśnie to.
Jeśli chodzi o dzieciaki to polecam małym kosztem można kupić matę do tańczenia np. taką http://www.allegro.pl/ite...ntyposlizg.html (losowy link z allegro, dla ilustracji). Zabawa gwarantowana (dla dzieci, dorosłych, znajomych - naprawdę polecam, dzieckiem nie jestem już chwilę, ale bawię się za każdym razem świetnie), koszt niewielki, do tego darmowa stepmania i zakwasy pewne :). Polecam dwie, można grać równocześnie.

[Edit]
Fafniak napisał/a:
opiszon, w gre wchodza tylko te dwie konsole
No cóż, w takim razie nie wiem, ale mate polecam tak czy tak :).

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
To ja tradycyjnie już na tym forum poofftopicuje
Viator napisał/a:
może PC - wiem, że nie poręczny etc, ale jednak sterowanie, klawiatura etc...

Może jednak do niektórych gier kupić porządnego pada do PC ?
Nie tak dawno odkryłem też emulatory konsol na PC, np. Super Nintendo - niektóre stare gierki to sam miód, ale pad do emu IMO niezbędny :-D

A ontopicowo to gier dla dzieci jest chyba sporo na PS2 (+ duży rynek wtórny), a PS3 ma jakieś zawiłości związane z kompatybilnością wsteczną. Któreś wersje mają, inne nie mają...
Ktoś wie coś więcej ?

Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
MiQ27 napisał/a:
Może jednak do niektórych gier kupić porządnego pada do PC ?

To zależy do jakich. Do niektórych na pewno. A do niektórych porządna kierownica jest warunkiem frajdy, za to frajdy innego rzędu niż ta sama gra bez kierownicy :). Ale do niektórych nie ma jak klawiatura i myszka. I tak się składa, że do sporej części gier w które gram to właśnie taki zestaw, do reszty mam kierownicę.

MiQ27 napisał/a:
Któreś wersje mają, inne nie mają...

Jedne z pierwszych mają sprzętową emulacje, po tym Sony zmieniło na programową a obecnie nie ma żadnej bo musieli ciąć koszty produkcji. Tak samo z dyskami, były duże dyski obecnie są małe bo musieli coś wyciąć żeby obniżyć cenę.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Z tych dwóch to brałbym...
...Wii
Znam PS2, czyli praktycznie to samo co PS3, Xbox itp. Natomiast w wakacje miałem przyjemność pograć na Wii. Były tylko 4 podstawowe gierki, ale i tak wciągające, że następnego dnia miałem zakwasy ;)
Na pewno lepsze to od siedzenia na kanapie z padem. Więcej frajdy, bo wynik zależy od czegoś więcej niż tylko szybkości palców. Trzeba się nieźle napocić przy niektórych grach. Przy innych trzeba się też wykazać precyzją.
Niestety precyzja tych Wii padów jest raczej słaba i o ile nadawała się do kręgli, golfa, czy tenisa, to do boksu już nie za bardzo.

sluchajcie....specjalnie zawzilem wybor do tych 2 konsol. Czy to tak trduno zrozumiec ? :mrgreen:

Fafniak napisał/a:
Czy to tak trduno zrozumiec ?

Nawet nie wiesz jak bardzo : D

W takim razie pozostaje Ci tylko X... Tylko kwestia wybrania wersji.

jungli
[Usunięty]
Pietras,

PS3 dziala 1080p, jest pare tytulow...
Niedlugo ruszy emulacja starych tytulow po sofcie, na razie Sony nie strzela sobie w kolano...

Fafniak,

Nie masz sie co zastanawiac tylko PS3, masz bluraya na pokladzie, masz tryb sieciowy ZA DARMO, a wierz mi, ze jak sie rozkrecisz abo dzieciaki, to jest przedniejsza zabawa niz singel...

Dlugo by opowiadac, dla mnie od wiekow Sony krolowalo, acz nie ukrywam, ze mialem tez przygody z Xem, ceny akcesorii sa podobne, gier na allegro w cholere i ciut, a coraz wiecej wychodzi taniej przez PS Store czyli via internet.

W razie pytan sluze.

hej

jungli, taki OT, ale twoja córa z awatara jeszcze nie gra na PS3 ;-)

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Kolega ma XBoxa 360 i tak:
-raz się zepsuł (oczywiście), wymienili mu na gwarancji, dostał nowego.
Przerobił go i działa bez zarzutu. Ściąga gry z internetu i śmiga.

PS3 nie da się przerobić chyba jeszcze..

Ale pewnie bez przeróbek chcesz, więc ciężko :-P

jungli
[Usunięty]
O wy piraty!

opiszon,

A pewnie, ze gra! toczy kule bo pad jest z wychylem!

hej

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Fafniak, weź PS, zapuścisz Folding@Home. ;-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Oczywiście, że Xbox360.
Ja i Gajos to zapaleni konsolowcy.

Przechodziłem przez wiele z nich przez całe moje życie. Ostatnimi dwiema były PSX i PS2.
Jednakże teraz, PS3 tak na prawdę nic szczególnego nie oferuje.
BR? BR zaraz zostanie wypchnięte przez coś innego, co będzie zawierał w sobie nowy xbox.

Cena Xboxa premium jest teraz fantastyczna (około 750zł)

Grafika? Nie odstępuje od PS3 na krok. Ba, powiem więcej. Wiele gier wygląda lepiej niż na czarnulce.

Wybór gier - mimo, że na obydwie już duży, to jednak xbox również tutaj wygrywa.
Każda ma w swojej grze kilka tytułów tylko dla swojej marki. Xbox ma Gears of War, PS3 ma Metal Gear Solid.
Jednakże, dla mnie to nie był problem. Jest wiele świetnych tytułów, które można kupić na rynku wtórnym za grosze.

Przeróbka? nie wypowiadam się. Nie piracę - kupuję oryginały.
Jednakże, owszem. Jest możliwa.

Co do wyglądu to już kwestia osobista. Mnie się PS3 niezbyt podoba. Jakoś biały kolor xboxa bardzo mnie ujął :)

I TERAZ BARDZO WAŻNA KWESTIA!:
XBOX LIVE.
Mimo, iż usługa płatna (120zł na 13 miesięcy) to jest to coś, co zabija playstation. Tutaj w tej usłudze tętni życie.
Prawie każdy kto ma Xboxa jest podłączony do tej usługi i gra po sieci. Daje Ci to ogromne możliwości gry sieciowej.
Łączysz się z kimś, grasz i miło spędzasz czas.
W PS3 tak łatwo z tym nie ma. Po za tym, nie jest to tak rozwinięte jak XBL.

masz pytania? wal śmiało. Odpowiem na każde.

jungli napisał/a:
PS3 dziala 1080p, jest pare tytulow...

To jest przeskalowany obraz, chwilowo NIE MA konsoli która może obsłużyć rzeczywiście taką rozdzielczość. Dopiero następna generacja konsol. To tak jak z TV sat, niektórymi filmami i większością kamer poniżej 9000zł - Jeden wielki chwyt marketingowy.

Nie tak dawno przewinął mi się przez łapy artykuł na temat pierwszej konsoli FullHD nieznanego mi producenta który chce wypuścić ją na podzespołach PC.

YellowLabel, pod jakim nickiem można Cię dorwać w XboxLive ? :mrgreen:

KITT  Dołączył: 28 Lip 2008
No to i ja coś skrobnę. Jestem konsolowcem od x lat. Ostatnia zabawka to 360tka. Utarło się że ps3 ma lepszą grafę, lepszy feeling (cały czas Panowie jadą na sukcesie PSXa) ale Sony powoli chyba przestaje wiedzieć z kim tańczy. Kilka gier na wyłączność nie wystarczy. Pozatym mnie już dawno przestało się podobać Gran turismo, a zaczęła Forza. Co do pada to również stoję po białej stronie, Dual mi się przejadł, a ten do Xa jest naprawdę świetny.
Na wszelkie pytania również chętnie odpowiadam. :-B

Skocz do: