Piotr Sawicki  Dołączył: 21 Gru 2006
argawen moja moja, nie da sie z nimi dogadać..... czy moze ktoś coś sie moze wypowiedziec na temat optyki sigmy z mocowaniem do pentaxa....bo nie wiem co mozna zamówic... :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Piotr Sawicki napisał/a:
argawen moja moja
No to jestem pod wrażeniem :mrgreen: .

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Piotr Sawicki napisał/a:
czy moze ktoś coś się moze wypowiedziec na temat optyki sigmy z mocowaniem do pentaxa....bo nie wiem co mozna zamówic... :-)

Piotr Sawicki, chodzi Ci o zbadanie rynku co zejdzie ze stanu jak zamówisz? Proponuję nowy temat załóż, nie bój się, najwyżej go wykastrujemy (yyy chciałem napisać wykasujemy ;-) )

Piotr Sawicki napisał/a:
temat optyki sigmy z mocowaniem do pentaxa
Chyba te nie byłoby złe
Sigma EX DC 18-50/2.8
Sigma DC 17-70/2.8-4.5
Sigma EX DC 100-300/4

Ale nie w takich cenach, jak na stronie :mrgreen: :-P .
Oczywiście, na razie nie mam nic w planach, brak kasy :-/ .

[ Dodano: 15-01-07, 13:10 ]
tref napisał/a:
Proponuję nowy temat załóż, nie bój się, najwyżej go wykastrujemy (yyy chciałem napisać wykasujemy ;-) )
Tak, nie wykasujemy. Bujać to my, a nie nas :mrgreen: :-P

Nie zrozumiałem czy Piotr Sawicki myśli o zamówieniu szkła dla siebie i szuka porady, czy zamówieniu do hurtowni... Jeśli to drugie to proponuję założyć ten wątek, na poważnie. On pomaga nam, my pomożemy jemu... (ale sentencja)

tref napisał/a:
Jeśli to drugie to proponuję założyć ten wątek, na poważnie.
Przecież żartowałem. Piotrowi chyba chodziło, jakie szkła są dobre. Pewnie chce zamawiać do hurtowni.

argawen napisał/a:
Przecież żartowałem.
wiem :mrgreen:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Piotr Sawicki, no gratulacje, to jest dobry marketing ! :)

argawen ,
Zadałem takie Pytanie bo wy bardziej jesteście doswiadczeni w pentaxie .... ja dopiero raczkuje . co do optyki sigmy nie handlowałem tym . ale coraz wiecej ludzi meczy mnie o jakies szkiełka do pentaxa. stad moje zapytania co doradzacie .... bo ja kompletnie nie wiem co mam wybrać..... nowego wątku nie bede rozpoczynał bo to nie pot to co chętnie kupicie tylko moja prosba o pomoc w ew. zamówieniu dla innych użytkowników......

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Piotr Sawicki napisał/a:
:mrgreen: witam all info takie mam , rozkompleowałem wszystkie kity, wiec korpusów mam więcej .... :mrgreen:

Czyli powstaje w Asterze nowa konkurencja sportowa - żonglerka akrobatyczna z DA 18-55 zamiast piłek ;-) )

Piotr Sawicki napisał/a:
Zadałem takie Pytanie bo wy bardziej jesteście doswiadczeni w pentaxie
Tak to zrozumiałem. Sam żadnej Sigmy nie posiadam. Miałem kiedyś 70-300 APO, ale poszła w dobre ręce. Te które podałem, to są szkiełka, z których ludzie na innych forach są zadowoleni. Jest jeden mankament, chyba Sigmy mają częściej przypadłość nie trafiania z ostrością. Ale dwie z nich to EX, podobno zdarza się im to rzadko. Sam kurcze jeszcze w zeszłym roku polowałem na Sigme 100-300/4. nigdzie nie mieli. Teraz to chyba poczekam na te nowe Pentaxy. Tylko cena pewnie zabije :-/ .

Witam serdecznie PT ale masz sliczną fotke .... co do 18-55 to bedziemy mieli poprostu co wrzucać do akwarium .... bo aparaty rdzewieją :P

Piotr, możesz sie dowiedzieć, ile kosztowałaby u Ciebie Sigma EX DC 18-50/2.8 ?

[ Dodano: 15-01-07, 13:43 ]
Piotr Sawicki napisał/a:
co do 18-55 to bedziemy mieli poprostu co wrzucać do akwarium
Albo zróbcie sobie mały stoliczek. Ktoś chyba na forum podrzucał fotkę szklanego stolika z nóżkami z Canonów 70-200/4 :mrgreen: .

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
argawen napisał/a:
Piotr Sawicki napisał/a:
temat optyki sigmy z mocowaniem do pentaxa
Chyba te nie byłoby złe
Sigma EX DC 18-50/2.8

nie, nie ten, tylko:
Sigma EX DC 18-50/2.8 MACRO

i nie jest to kwestia tego jednego "macro" (i tak zaledwie 1:3), tylko ulepszonej konstrukcji optycznej. Inna sprawa ze troche drozszy, wiec moze warto oba zaoferowac warto.

Bronek napisał/a:
nie, nie ten, tylko:
Sigma EX DC 18-50/2.8 MACRO
Tak, oczywiście masz racje. W dodatku nowsza wersja. Moja wina, biję sie w pierś :-( .

Bronek dziekuje .... akurat na ten model mialem 5 zamówien wiec zamówiłem :-) jeden wiecej zostawiam sobie na testy

Hm...nawet jej nie ma na polskiej stronie Sigmy.

argawen napisał/a:
Chyba te nie byłoby złe
Sigma EX DC 18-50/2.8
Sigma DC 17-70/2.8-4.5
Sigma EX DC 100-300/4

Może jeszcze 70-300 APO Macro DG (jako dłuższą opcję dla DA 50-200) i może 70-200 /2,8 EX DG jako jaśniejszą opcję dla 100-300 /4 EX DG i tańszą opcję dla FA* 80-200 i DA* 60-250 (jak już będzie). Do tego jeszcze coś szerokiego (choć oryginały w tym zakresie to w sumie są) i coś o większym zakresie, np. 24-135 DG / 2,8-4,5. Na pewno nie brałbym 18-125 i 18-200 - chętni może by i byli, ale zwroty też (choć ponoć ta 18-125 aż taka straszna to nie jest).

PT napisał/a:
70-200 /2,8 EX DG jako jaśniejszą opcję dla 100-300 /4 EX DG
No tak, to szkiełko także. Dużo tańsze nie jest. Za to ogniskowa, która mnie nawet bardziej pasuje. Dlatego czekam na 50-135/2.8 Pentaxa.

Piotr Sawicki napisał/a:
Witam serdecznie PT ale masz sliczną fotke ....

Staram się ;-)
Piotr Sawicki napisał/a:
... co do 18-55 to bedziemy mieli poprostu co wrzucać do akwarium .... bo aparaty rdzewieją :P

Cóż... Optio WR są tylko wodoszczelne, nie napisano, że są nierdzewne.

Skocz do: