Patryk Blaut  Dołączył: 07 Cze 2007
czas reakcji monitora
Witam. Czy jak kupię LCD z czasem reakcji 5 ms to czy wystapi smużenie podczas oglądania filmów i gier?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Raczej tak, a na grach wyścigowych na pewno.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja mam 8ms i nigdy nie zauważyłem smużenia przy niczym...

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
Ludzie bywają mniej lub bardziej wyczuleni na smużenie.. Mam monitor z matrycą mva (czas reakcji pewnie ponad 20ms) i wg mnie smużenie jest ledwo zauważalne. Brat gra na monitorze z czasem reakcji 5ms, przeznaczonym specjalnie dla graczy - według niego smuży. Ale to zawodowy cs-owiec, do niedawna tylko na crt grał :)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: czas reakcji monitora
Patryk Blaut napisał/a:
Witam. Czy jak kupię LCD z czasem reakcji 5 ms to czy wystapi smużenie podczas oglądania filmów i gier?

Zależy w jakich grach. W grach wyścigowych raczej nie. W grach FPS raczej tak. W filmach nie.
Eldred napisał/a:
Raczej tak, a na grach wyścigowych na pewno.

Raczej przy modelach 25 ms ;) Gry wyścigowe nie wymagają szybkiej reakcji (5 ms jest OK). Co innego szybkie gry pierwszej perspektywy (strzelanki "doomowate").

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
ja posiadam HP 22" LCD w2207h (8ms) 1680x1050

i nie dawno miałem xboxa 360 podłączonego przez HDMI i żadnego smużenia nie zauważyłem ....

filmy w full HD ! bajka !
gry PC tak samo .... żadnego smużenia a jakość naprawdę super jak na matryce TN III

może to za sprawą szklanej matrycy ... ?!

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
raurfang napisał/a:
do niedawna tylko z crt grał :)

Ja korzystam do dzisiaj na crt :-D
Żadne tam lcd poczekamy na oledy :-D

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
pjak napisał/a:
raurfang napisał/a:
do niedawna tylko z crt grał :)

Ja korzystam do dzisiaj na crt :-D
Żadne tam lcd poczekamy na oledy :-D

widać że wzroku to Ci nie szkoda ;)
ja musiałem czym prędzej przejść na LCD bo myślałem że przy CRT oślepnę ...

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
widać że wzroku to Ci nie szkoda ;)
ja musiałem czym prędzej przejść na LCD bo myślałem że przy CRT oślepnę ...

Chodzi za mną wymiana monitora (mam CRT NEC FE991SB na Trinitronie) na LCD - np. BENQ FP241W. Zastanawia mnie czy naprawdę przy LCD mniej męczą się oczy? W pracy mam LCDeki i po kilku godzinach pracy też mam dosyć. I jeszcze jedna sprawa - czy dużo stracę jeśli będę miał w tym Benq 8 bitowy zapis kolorów (matryca MVA)? Wiem że to pytanie na dwa wątki ale się nie rozdwoję ;)

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Enzo napisał/a:
Zastanawia mnie czy naprawdę przy LCD mniej męczą się oczy?

Przy rozsądnie ustawionych kontraście i jasności, oraz dobrym oświetleniu miejsca pracy - zdecydowanie mniej męczącym jest LCD.
Matryce MVA i pokrewne także zdecydowanie polecam ;-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Cypis aka Piotr napisał/a:
Przy rozsądnie ustawionych kontraście i jasności, oraz dobrym oświetleniu miejsca pracy - zdecydowanie mniej męczącym jest LCD.

Dokładnie!
Większość "obcych" monitorów LCD jest ustawiona na wysoki kontrast [nie wiedzieć czemu producenci i sprzedawcy chwala się wysokim kontrastem. A tu wręcz przeciwnie - trzeba patrzeć jak bardzo można obnizyć kontrast i jasność bez tracenia jakości obrazu [mój LCD w pracy przy ściemnianiu robi się czerwony]], który strasznie daje po oczach... Na dodatek bardzo często podkręcają ostrość.
Koszmar...

Enzo napisał/a:
(matryca MVA)

MVA są ok. Lepsze są jakieś SIPSy itp PVA chyba też - mój kuzyn mi mówił, ale nie do końca wiem, czy dobrze zapamiętałam ;-)

Enzo napisał/a:
BENQ FP241W.

Ja mam BENQ FP91 G P [MVA też] od ponad 2 lat - bardzo sobie chwalę.

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
Enzo napisał/a:

Chodzi za mną wymiana monitora (mam CRT NEC FE991SB na Trinitronie) na LCD - np. BENQ FP241W. Zastanawia mnie czy naprawdę przy LCD mniej męczą się oczy? W pracy mam LCDeki i po kilku godzinach pracy też mam dosyć. I jeszcze jedna sprawa - czy dużo stracę jeśli będę miał w tym Benq 8 bitowy zapis kolorów (matryca MVA)? Wiem że to pytanie na dwa wątki ale się nie rozdwoję ;)

Tego Benq poleciłbym, gdyby nie to że jest zbyt jasny. Przy minimalnym ustawieniu jasności które nie wpływa na wyświetlane barwy (30 na 100, jeśli dobrze pamiętam), daje chyba ponad 200 kandeli. Jakoś się do tego przyzwyczaiłem... Poza tym to dobry monitor - nawet bez kalibracji, przy dobrym ustawieniu kolorów w OSD, kolory bardzo mało odbiegają od ideału (deltaE wyszła mi poniżej 2, a przy porównaniu 'na oko' przed/po kalibracji jedynie w brązach widziałem jakieś różnice).

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
mygosia, raurfang - dziękuję za opinie. W ogóle jak patrzę na ofertę 24` monitorów panoramicznych to widzę że bryndza jest łokropna. Do 2 tys. można kupić tego Benq i droższego HP 2465 na PVA. Tylko że oba te modele weszły na rynek w grudniu 2006r. :shock: Poza tymi dwoma pojawiają się droższe S-IPSy i tańsze TNy. Aha - jest jeszcze jakiś Hyundai którego nikt nie poleca i Dell którego w Polsce nie można kupić. Nie rozumiem tego rynku...

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Tak przy okazji, Patryk Blaut jak kupisz monitor z czasem reakcji 5ms to realny czas i tak jest koło ~9-10ms, wystarczy sprawdzić programem do testowania. Ale smużenie zobaczysz tylko w jakieś naprawdę maksymalnie dynamicznej akcji, chyba że jesteś bardzo wyczulony na to ;-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Też jestem na etapie wyboru monitora. Wpadł mi w oko wlasnie taki z 5ms (jest ten sam model 2ms, ale bez tunera TV, a zalezy mi akurat na tunerze). Na Skąpcu i Ceneo czytając opinie czasem trafi się ktos, kto twierdzi, ze jemu ten "mój" model smuży, ale od razu takiego delikwenta inni gaszą, że to kwestia grafiki (współpracy ze starym komputerem). W nowych grafach typu GF 9500GT w górę już nie będzie smużył, zwlaszcza po podłączeniu przez DVI czy HDMI.
Nie do konca jeszcze czuję temat, wiec jesli cos palnąłem bez sensu to prosze mnie poprawić.

Z tego co ja wiem to na smużenie nie ma wpływ jakim złączem jest podłączony monitor. No chyba że byś podłączył pod VGA to na pewno troszkę stracisz na jakości obrazu (ale 90% ludzi i tak tego nie dostrzega) ale też watpię by pojawiło się smużenie... Zostaję jeszcze jedna możliwość - podłączenie do słabej zintegrowanej grafiki wtedy mogą różne dziwne rzeczy się dziać. Podaj model monitora to zobaczę co to za cudo jest ;-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Wpadł mi w oko Samsung T200HD lub większy brat T220HD.
Nie jest to jakies cudo :) - są lepsze, taki kompromis myślę ceny, jakości i funkcjonalności.
Ludzie chwalą również za design, ale mi akurat to zwisa, to nie żona, żeby miał sie kumplom podobać.
Mi zależy na kombajnie TV i monitor w jednym.

No za tą cenę to dobry wybór, choć ja bym poradził pójść do sklepu i sprawdzić obok siebie kilka z tej półki cenowej żeby zobaczyć jakoś podświetlenia i odwzorcowania kolorów (porównując np z jakimś EIZO, choć to już inna półka cenowa i jakościowa - matryca PVA a nie TN).

Skocz do: