MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Kfan, do tworzenia obrazu chyba nigdy nie są wykorzystywane wszystkie piksele, które są fizycznie na matrycy. Zawsze jest jakaś "ramka" dokoła, która ma wpływ na przeliczenia RAW/JPG i na coś tam jeszcze.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
W jednym z programów, które "testowałem", ta "ramka" wychodzi :)
Bodajże ACDSee jakoś inaczej wywołuje pliki i chyba z prawej strony jest kilkanaście(dziesąt?) pikseli jakiejś "ramki"...

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Aha - RAW z K100D wywołany bodajże w PhotoScape był większy niż standardowy jpg z tejże puszki, o ile dobrze pamiętam. Zdziwiło mnie to trochę.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Cytat
Aha - RAW z K100D wywołany bodajże w PhotoScape był większy niż standardowy jpg z tejże puszki, o ile dobrze pamiętam. Zdziwiło mnie to trochę.

Zgadza się. "Wywoływarka" w korpusie olewa kilkanaście pikseli przy krawędzi ekranu, ponieważ interpolacja barwy pikseli przy krawędzi (gdy nie ma sąsiednich pikseli) znacznie wpływa na wydajność.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
MiQ27 napisał/a:
Kfan, do tworzenia obrazu chyba nigdy nie są wykorzystywane wszystkie piksele, które są fizycznie na matrycy. Zawsze jest jakaś "ramka" dokoła, która ma wpływ na przeliczenia RAW/JPG i na coś tam jeszcze.

No jest tak, przerabiałem to już w Fuji S7000 - jedna wywoływarka dawała 4048x3040 inna 4096 x X.
Jeśli więc GX20 wyciąga 15MP to zapewne K20 też może - kwestia softu o ile to ta sama matryca.
Co na to Photoshop? To samo ujęcie Z GX20 powinno zawierać ciut szerszy kadr z tego samego miejsca jeśli to kwestia ramki a jeśli kadr jest identyczny a ilość pikseli różna to hmm. Ciekawe czy ktoś to testował.

freeraad  Dołączył: 27 Sie 2008
W teście pojawił się już K200D. Jest nieco poniżej K10D, ale lepiej wypadł od K20D. Niby ta sama matryca co w K10, ale "low light iso" znacznie lepiej. Może to ta niesławna ingerencja w RAWy?

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
freeraad napisał/a:
W teście pojawił się już K200D. Jest nieco poniżej K10D, ale lepiej wypadł od K20D. Niby ta sama matryca co w K10, ale "low light iso" znacznie lepiej. Może to ta niesławna ingerencja w RAWy?

K200D nie ma tej samej matrycy co K10D. To jest tez matryca Sony, ale nowsza, ulepszona wlasnie pod wzgledem nizszej ilosci szumow przy wyzszych czulosciach. Nowa matryce wlozylo rowniez Sony do swoich cyfranek A200 i A300, ktore lepiej sobie radza na wysokich ISO niz A100, ktora miala matryce taka jak K10D.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
sylwiusz napisał/a:
K200D nie ma tej samej matrycy co K10D

ooo :shock:
mam przestarzałą matrycę :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mcgyver napisał/a:
mam przestarzałą matrycę

Zapewne wychodzą z niej przestarzałe zdjęcia ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
plwk napisał/a:
Zapewne wychodzą z niej przestarzałe zdjęcia

No pewnie - ale jeszcze za mało, aż musiałem wczoraj jeszcze postarzyć i szumu dodać :mrgreen:
A konkretnie to postarzałem o 27 lat ;-) sami się domyślcie

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
plwk napisał/a:
Zapewne wychodzą z niej przestarzałe zdjęcia ;-)

...dokładnie sepia nawet gdy robisz w RAW-ie. Tak to jest z matrycami - jak wychodzi nowszy model, to stare się przełączają na filtr sepia... 8-)

Rava
[Usunięty]
matth napisał/a:
Połechtali moją K10D :-) Jak zobaczycie kamera ranking i ograniczycie matryce do aps-c to okazuje się, że K10D jest na trzecim miejscu! Nieznacznie za GX20 i już znaczniej za nowym D90.

To tu
http://www.dxomark.com/in.../DxOMark-Sensor
też nieźle ...

... ale jeśli zgodnie z rozsądkiem ograniczymy zakres do 10-12 Mpix to co?
Pentax K10D rulez - w 3 na cztery kategorie, w tej czwartej wygrywa inny Pentax K200D (a K10D jest na 5 of 12 miejscu). :-D
http://www.dxomark.com/in.../DxOMark-Sensor

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Rava, to że inne wartości im wychodzą (chodzi mi o DR, bo to mnie interesuje), to mały pikuś, ale to, że zupełnie inna kolejność, to już poważny problem. Nie ma powodów wierzyć jakimkolwiek testom - niestety.
Przykład - dynamika K10D i K100D na dpreview to ok. 7,5 EV, a dynamika K20D i K200D to ok. 9EV, dlaczego więc na DxO kolejność jest odwrotna??? Już nie mówię o astronomicznych wartościach DR (11,6 dla K10D), ale o kolejności od najwyższej do najniższej.

Emir  Dołączył: 17 Lis 2007
pawelek-79 napisał/a:
Nie ma powodów wierzyć jakimkolwiek testom - niestety.

Zgadzam się. Poza tym...

...można skonstruować elektroniczne skrzypce, które na wykresie na ekranie komputera będą miały lepszą barwę i zakres dźwięku od jakichkolwiek tradycyjnych instrumentów, ale na koncercie skrzypcowym i tak wolałbym posłuchać drewnianego stradivariusa...

kzachert, tylko co tu zrobić, jak szuka się optymalnego aparatu dla siebie? Wszystkich sam nie przetestuję :-/

pawelek-79 napisał/a:
Wszystkich sam nie przetestuję :-/

Ale dlaczego testować wszystkie? Nie minie kwartał, a znów pojawią się jakieś nowe korpusy, pewnie z jeszcze lepszymi matrycami, itd. - zabawa w testy zaczyna się od nowa...

Sugerowałbym po prostu nie przejmować się testami, kupić najdroższy na jaki nas stać (i tak nie przeskoczy się pewnej bariery cenowej, więc co nam z tego, że na chwilę obecną najlepszy w czymś tam jest D3...) aparat ulubionej marki... i cieszyć się fotografią :-)

kzachert napisał/a:
Nie minie kwartał, a znów pojawią się jakieś nowe korpusy, pewnie z jeszcze lepszymi matrycami, itd

Tak, ale jeśli wg. jednego testu DR jest lepszy w starszym korpusie niż w nowszym, a w drugim na odwrót? Do tego różnice w dynamice w jednym teście są tak niewielkie, że nieistotne, a w drugim bardzo istotne, bo sięgające 1,7 EV ??? :shock:

pawelek-79 napisał/a:

Tak, ale jeśli wg. jednego testu DR jest lepszy w starszym korpusie niż w nowszym, a w drugim na odwrót? Do tego różnice w dynamice w jednym teście są tak niewielkie, że nieistotne, a w drugim bardzo istotne, bo sięgające 1,7 EV ??? :shock:

To oznacza tylko tyle, że paradoksalnie... nie ma to większego znaczenia!

Ekwipunek fotografa to nie tylko korpus, ale też np. odpowiedni zestaw filtrów, które pomagają radzić sobie z kontrastem, balansem bieli, itp., w końcu też oprogramowanie komputera. Przecież to wpływa sumarycznie na wynik końcowy, a nie bardzo szczegółowe parametry puszki, często różniące się o punkt. Więcej zależy od fotografującego, niż jego sprzętu, więc ja bym się tym nie przejmował.

Ludziom w zdjęciach od strony technicznej podoba się najbardziej kadr, ostrość i kolor, więc na te rzeczy warto kłaść nacisk. Reszta to zaplecze pracy fotografa, jego umiejętności i doświadczenie.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
pawelek-79 napisał/a:
Tak, ale jeśli wg. jednego testu DR jest lepszy w starszym korpusie niż w nowszym, a w drugim na odwrót?

Bo metodologia testowania jest inna! Dlatego nie można porównywać wyników testów z różnych portali pomiędzy sobą. Poza tym na DxO testują matrycę, a gdzie indziej (np. DPReview) cały tor przetwarzania obrazu, z obiektywem włącznie (ale jakim, to już nie piszą). IMHO testy DPReview są mniej wiarygodne (mieli kilka poważnych wpadek). A jak się czyta ich komentarze, to ręce czasem opadają - zwłaszcza ostatnio :-x

kzachert napisał/a:
Przecież to wpływa sumarycznie na wynik końcowy, a nie bardzo szczegółowe parametry puszki, często różniące się o punkt.

Wszystko racja i nie zamierzam się przesiadać tylko dlatego, że nowsza puszka jest pod jakimś względem o 10% lepsza. Problem w tym, że w jednym teście różnica sięga kilku procent, a w innym kilkudziesięciu - i w obu dotyczy tej samej właściwości.
Ech co za życie.

Skocz do: