cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Czy RawShooter otworzy DNG?
Pytanie jak w tytule. Chodzi mi o DNG z K20D. Teoretycznie - gdzieś tak wyczytałem - RawShooter obsługuje format DNG; jednak gdy usiłuję odpalić DNG z KaDwudyszki nie udaje się. Raz, że w folderze w ogóle nie widzi DNG, dwa - że gdy nawet chcę konkretny plikm otworzyć na siłę w RawShooterze wyskakuje komunikat, że nie da rady, że plik być może jest używany przez inny program... :-/
da się coś z tym zrobić, czy zapomnieć o RawShooterze?

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Niestety pomimo, że RSE obsługuje pliki DNG, to nadal musi "znać" aparat, z którego pochodzą pliki. To jest problem z którym ja cały czas się borykam tzn. muszę pliki z GX-1S konwertować na *ist DS aby RSE i CO widziały RAW-y z mojego aparatu.
Jak na rynek wchodziła K10D to widziałem, że ludzie też podmieniali jej nazwę na coś innego (innego Pentaksa?) aby można było obrabiać pliki w RSE - poszukaj odpowiedniego postu na Dpreview.

Dyskusja o K10D na naszym forum

no cóż. dzięki :cry:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Ale tu nie ma się co smucić. Ty jesteś w lepszej sytuacji. Capture One obsługuje Pentaksa K20D więc nie musisz nic konwertować, dodatkowo masz już PEF-y skompresowane więc tak naprawdę nie powinno Cię specjalnie interesować DNG, a w RSE bierzesz plik "RawShooter.exe" w edytorze który potrafi obrabiać pliki binarnie podmieniasz wpis Pentax *ist DS na "Pentax K20D" czy jaki tam jest i już działasz - to jest jednorazowa operacja. Ponieważ długość ciągu tekstowego się nie zgadza więc trzeba resztę uzupełnić zerami czy spacjami - nie pamiętam. Poszukaj wątku na Dpreview, tam znajdziesz co trzeba zrobić, a może nawet gotowy plik "exe" Rawshooter-a.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
No i natchnęliście mnie do eksperymentów ;-)
Pogrzebałem troszkę HEX-edytorem w pliku .exe programu RawShooter Essentials. Skutecznie. Przerobiłem go tak, żeby rozpoznawał K100D, K10D, K200D i K20D. Nie wiem jak jest z K20 (bo mam K200) ale program bez problemu widzi pliki DNG z K200. Możliwe, że i K20 podoła.

Aha - pliki PEF też widzi, ale nieprawidłowo. Na chwilkę wyświetla miniaturki (prawdopodobnie "zaszyte" w PEF-ach?), a potem zamiast miniaturek i samego zdjęcia jest coś na kształt zdjęcia... hmm... spokojnego morza (takie zaszumione licho wie co z horyzontem). Nie zmienia to faktu, że DNG czyta jak trzeba.

Mel  Dołączył: 03 Maj 2008
komtur napisał/a:
Możliwe, że i K20 podoła.

Po tych drobnych zmianach RSE widzi K20D (dng) i obrabia bez problemu.

-- M.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
komtur napisał/a:
Pogrzebałem troszkę HEX-edytorem w pliku .exe programu RawShooter Essentials.

A mógłbyś gdzieś wrzucić tak zmieniony plik .exe ???
Ja niestety nie znam się na grzebaniu w edytorach HEX.

[ Dodano: 2008-12-15, 10:03 ]
No i prosiłbym, aby uwzględniał także K110D.

pawelek-79 napisał/a:
A mógłbyś gdzieś wrzucić tak zmieniony plik .exe ???

No wiesz... udostępnianie na jakimś serwerze modyfikowanych plików .exe będących elementami programów należących do Adobe (chyba oni kupili producenta RSE), to raczej słaby pomysł :-( . RSE to chyba niestety nie jest abandonware czy jak mu tam...
A korzystanie z edytora HEX jest banalnie proste. Jeśli radzisz sobie z edytorem tekstu, to niezbędne umiejętności masz. W ramach eksperymentu wystarczy zamienić nazwę jednego modelu Pentaxa na drugi i tyle. Tylko to nielegalne jest, coś mi się zdaje. W sumie może się zbiorę w sobie i przeczytam licencję RSE.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
komtur napisał/a:
A korzystanie z edytora HEX jest banalnie proste.

Acha! Proste!
Skusiłem się i właśnie zainstalowałem HEXedytora i nic nie widze poza ciagiem niezrozumialych liczb w systemie szesnastkowym :-?

a ja zmieniłem Hex Editorze nazwę k10D na 20d i... program przestał się w ogóle otwierać :cry:

pawelek-79 napisał/a:
Skusiłem się i właśnie zainstalowałem HEXedytora i nic nie widze poza ciagiem niezrozumialych liczb w systemie szesnastkowym

Oprócz ciągów liczb szesnastkowych powinieneś mieć jeszcze kolumnę opisaną "dump" (lub coś w tym rodzaju). W kolumnie będą ciągi pozornie losowych literek i cyferek odpowiadających ciągom liczb w systemie szesnastkowym. Szukasz ciągu np. "PENTAX *ist D" i zamieniasz go na "PENTAX K110D" - uwaga - jest krótszy o 1 znak. Nadmiarową literkę "D" na końcu "kasujesz" wpisując "00" w odpowiadające pole (D, zdaje się odpowiada "44"). I to powinno być wszystko. Czy ten wariant zadziała - nie wiem na 100%, ale nie widzę powodu, żeby zadziałać nie miał ;-) Aha - grzebiąc w plikach trzeba uważać, żeby edytor nadpisywał znaki, a nie wstawiał, bo inaczej kaplica :-> . Podczas grzebania w plikach binarnych używałem dotąd Notepada++ z pluginem (plik DLL) HexEditor.dll. Ten działa na pewno.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
cypis napisał/a:
zmieniłem Hex Editorze nazwę k10D na 20d

Zmieniłeś liczbę znaków a ta musi być zachowana czyli poprawna zapewne byłaby zmiana K10D na K20D.

plwk no aż takim ciołem nie jestem ;-) problem leżał w tym, co napisał komtur... Coż jednak z tego, skoro teraz RS owszem otwiera mi DNG z K20D, ale w jakiś chory sposób, przypominający to, co robiła starsza wersja Picasy, czyli kolory jakieś pokręcone, fiolet, róż i do tego czarne paski u góry kadru... Z kolei PEFy RawShooter na początku zobaczył, a potem nagle wszystko zaczęło znikać zastępowane jakimiś czarno żółtymi prostokątami :evil:
Wygląda więc na to, że nici z zabaw z RSem, czego jednak żałuję, bo - wbrew opiniom niektórych - lubiłem ten program :cry:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może nie jest przygotowany na tą wielkość RAW-a i dlatego sama zmiana sygnatury to za mało.
Być może działa poprawnie tylko przy RAW-ach o tej samej wielkości.

cypis napisał/a:
RS owszem otwiera mi DNG z K20D, ale w jakiś chory sposób, przypominający to, co robiła starsza wersja Picasy, czyli kolory jakieś pokręcone, fiolet, róż i do tego czarne paski u góry kadru... Z kolei PEFy RawShooter na początku zobaczył, a potem nagle wszystko zaczęło znikać zastępowane jakimiś czarno żółtymi prostokątami

A przekonwertuj PEF-a na DNG konwerterem Adobe. Ja z plikami pochodzącymi prosto z aparatu miałem jakieś herezje w postaci "sztucznego horyzontu" :-) . Po przerobieniu PEF-ów na DNG wszystko OK.

spróbuję :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
No a mnie w ogóle RSE (w żadnej wersji)nawet nie widzi DNG w katalogach, nie mówiąc o odczytywaniu. Jedyny komunikat jaki otrzymuję-No RAW files found. :-(

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
się cieszcie że program przy uruchomieniu nie sprawdza sumy kontrolnej exec'a bo by trzeba było więcej (ale tylko troszkę) grzebać tym hexedytorem :-P

Cału urok w tym, że nie sprawdza sumy kontrolnej i w związku z tym cała operacja podmiany jest taka prosta :-> Wczoraj ponowiłem eksperymenty i DNG "zrobione" przez konwerter Adobe widzi mi bez problemów. Tylko czerwony kolor wychodzi mi jakiś hmm... dziwny. Zostaję nieco męczeńsko przy PPL i RawTherapee ;-) Ale swoją drogą, trzeba przyznać że ten cały Raw Shooter Essentials szybki i wygodny jest.

jacek_placek  Dołączył: 06 Mar 2008
Też sobie 'wyhexałem' ;-) . Tylko nie za bardzo widzę jego wyższości nad np RT. Nie można nic skadrować, krzywe są zmieniane przy pomocy suwaczków itp. Proszę powiedzcie coś na ten temat, czyli co lubicie w tym programie, dlaczego go używacie? Poza ewentualną szybkością i wygodą jak pisze @komtur ?

Skocz do: