michal84pl  Dołączył: 24 Lip 2008
Czy święta wpływają na cenę korpusów, jeśli tak to jak?
Mam do was pytanie związane z przedświątecznym szałem zakupów.
Chcę kupić k200, ale wolałbym to zrobić po świętach, a nie teraz.
Biorąc pod uwagę swoje doświadczenie, proszę wypowiedzcie się jak ceny aparatów zachowują się po świętach.
Spadają, bo co nie zeszło to chcą "upłynnić" czy też wprost przeciwnie - przed świętami sprzęt jest tani bo konkurencja też ciśnie, a potem wraca do cen ze sporą marżą?
Prośba do gaduł :) - filozofowanie zostawcie na spotkania przy piwku :) - proszę o fakty, a nie przypuszczenia.

Mi1980  Dołączył: 13 Maj 2008
Tydzień po nowym roku ceny zaczną spadać, ale w przypadku k200d raczej nie spodziewałbym się znacznej redukcji. I tak jest już tani, jak na swoje możliwości. Przed świętami aparaty już raczej nie stanieją.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
michal84pl napisał/a:
Prośba do gaduł :) - filozofowanie zostawcie na spotkania przy piwku :) - proszę o fakty, a nie przypuszczenia.

wejdź na stronę www.komputronik.pl albo każdą inną, która posiada długofalowy wykres ceny produktu i zobacz jakie są wahnięcia...

http://www.kupujemy.pl/k2...zmiany-cen.html

michal84pl  Dołączył: 24 Lip 2008
wiem o tym tylko, że historia cen jest tylko dla kilku miesięcy, a to mi o świątecznej zawierusze nic nie powie

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
W dobie netowych sklepow swieta nie powoduja wzrostu cen. Moga za to utrudnic dostep do niektorych towarow. A wszystko przez hurtownie, ktore zapewne nie skladaja az tak duzych zamowien, by nie zostac na lodzie w styczniu czy lutym z niesprzedanym towarem.
Ostatnio badalem dostepnosc laptopow w paru hurtowniach( np Action). Posucha jakiej dawno nie bylo.
A ceny z kosmosu, ale to przez slabnaca zlotowke.
Czasy taniejacego sprzetu pewnie odchodza na jakis czas w niepamiec. Ale miejmy nadzieje, iz dolar zacznie slabnac.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
W MM ceny luster na C i O trochę spadły (niektóre modele). Niektóre kompakty idą w doł, inne w górę. Ciężko przewidzieć...
k200+18-55=1799
k200+18-55+50-200=2199
k200+18-55+50-200+grip=2299

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Zjawisko znikania niektórych produktów ze sklepów przed świętami opisał Cialdini w książce "Wywieranie wpływu na ludzi".
Przed świętami reklamuje się jakiś towar. Wszyscy się na niego napalają, chcą kupić itd. Tymczasem sklepy mają w magazynach śladowe ilości. Jeżeli nie starczy dla nas tego towaru, to i tak coś kupimy, bo święta, gwiazdka itp. W styczniu zaś towar, na który się napaliliśmy nagle pojawia się w ilościach nieograniczonych. I oczywiście go kupujemy, bo przecież jest to nasze marzenie. Jest to robione często specjalnie, ponieważ styczeń i luty to miesiące, kiedy ludzie mało kupują, ponieważ całą kasę wydali na święta. Reasumując w normalnych warunkach aparaty nie dość, że nie zdrożeją, to mogą stanieć i pojawią się w olbrzymich ilościach, dostępne od ręki. Pisze w normalnych warunkach, ponieważ obecnie jest kryzys, który do Polski ma dopiero dotrzeć. Co za tym idzie ceny mogą jednak iść w górę, bo dolar drożeje. Jednak myślę, że korpusy z kitami nie zdrożeją, gdyż mają już opracowanych następców, których trzeba będzie sprzedać, a nie dokona się tego, bez wyprzedania poprzednich modeli. Co innego szkła. Te mogą pofrunąć w górę aż miło.

jocker  Dołączył: 26 Lis 2008
weiss77 napisał/a:
... Co innego szkła. Te mogą pofrunąć w górę aż miło.

Raczej nie miło.

Skocz do: