Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Jaka krótka stałka do cyfrowego body
Kupiłem sobie Mirande 28mm/f2,8 i taki zestaw korpus + krótka stałka świetnie sie sprawdza. Niestety Miranda troszkę abberuje i trzeba ją będzie zmienić - tylko na co (musi być A, cena rozsądna)
- A28mm/f2,8 (za jakieś 400zł by kupił)
- A24mm/f2,8
- A20mm/f2,8
który wybrać? Czy te krótsze niż 28 będą się sprawdzać na cyfrze?
Mutacje FA będą wyraźnie droższe, o DA21mm nie mówię bo mnie nie stać.

AAA  Dołączył: 12 Sty 2007
Czy te starsze szkła PK, PKA nie będą aberrować chromatycznie? Może lepiej inwestować w F, FA?

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
To ja się podepnę do tematu z pytaniami:

Czy SMC M 28/2.8 jest znacznie gorszy od SMC M 28/3.5? W czym? Z opisów wynika że 3.5 jest ostrzejszy - ale czy jak 2.8-kę przymknie się do przysłony 3.5 to nie będzie to samo?
Czy są jeszcze jakieś inne różnice np. aberracja? Jak ona wygląda przy pełnej dziurze w przypadku obu tych obiektywów? Czy warto dorzucać 100 zł do 3.5-tki?

Czy wersja A 28/2.8 jest w czymś, poza stykami, lepsza niż M?

Z bardzo krótkiego doświadczenia z SMC M 100/2.8 wynika, że jest ostry nawet przy przysłonie 2.8, ale pojawiają się aberracje i przy zdjęciach plenerowych zwłaszcza z jasnym niebem dobrze jest przymknąć o jedną albo najlepiej dwie wartości

Z braku odpowiedzi wnoszę że na cyfrowych korpusach nikt nie używa krótkich stałek. Albo nikt nie che się przyznać .... echh.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Canin,
ja mam 15 3.5 i 24 2.0 - bardzo dobre ale drogie szkla....

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
FraZa napisał/a:
Czy wersja A 28/2.8 jest w czymś, poza stykami, lepsza niż M?

Ma inny skok gwintu pierścienia nastawiania ostrości (inne "przełożenie"). No i styki przesłony. Optycznie są chyba identyczne, a przynajmniej w parametrach różnic nie widać. Do pozostałych pytań dołączam się, bo jako posiadacz M28/2,8 sam jestem ciekaw tych różnic.

Fafniak napisał/a:
a mam 15 3.5 i 24 2.0 - bardzo dobre ale drogie szkla....

A jak się te krótkie ogniskowe (nie tworzone przecież do cyfry) spisują na cyfrze? Nie ma utraty ostrości związanej z telecentrycznością?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Canin, wiesz co....dla mnie ten problem z telecentrycznoscia to troszke belkot marketingowy....
Faktem jest ze ta 15 3.5 to ona na cyfrze jest akceptowalna od f 5.6.....no i co z tego jezeli tak naprawde ja nigdy na szerokim kacie nie schodzilem ponizej f8....?

wawer1  Dołączył: 20 Kwi 2006
- A24mm/f2,8
- A20mm/f2,8

ciezko trafic na te szkielka, nawet na ebayu, a o cenach juz nie wspominam.

A bawił się ktoś może sigmami 28mm?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Canin napisał/a:
A bawił się ktoś może sigmami 28mm?
ja się bawię, MC28/2.8 przyjemne szkiełko, bez rewelacji ale też przystępne cenowo. Nie narzekam i póki co (od 4 już lat) nie wymieniam go, bo nie widzę potrzeby.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja też od czasu do czasu bawię się Sigmą MC A 28/2.8 - zgadzam się z tref'em, że jest to przyzwoite szkło za niewielką kasę. Jednakże ze względu na to, co focę, rzadko jest w użyciu - do street photo i obsługi imprez wygodniejsze są zoom'y...

Pozdrówka
Marucha

akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
za niewielka kase tzn ile trzeba za nia zaplacic??????? bo rozgladam sie wlasnie za jakas 28 moze jakies propozycje moze cos takiego warte tych pieniedzy??????
http://www.allegro.pl/ite...8mm_od_ss_.html

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
akdar, cennik różny w zależności od czasu kiedy się kupuje. Ostatnio nagonka na szkła jest więc wszystko drożeje (ale jak ja kupowałem 4lata temu też zapłaciłem dużo, bo po prostu nie było). Cena od 150PLN w górę - w zależności od momentu/sprzedającego/popytu/dostępności...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
akdar napisał/a:
za niewielka kase tzn ile trzeba za nia zaplacic??????? bo rozgladam się wlasnie za jakas 28 moze jakies propozycje moze cos takiego warte tych pieniedzy??????

Ja kupiłem tę Sigmę za... 90zł :), ale to było raczej okazyjnie.
Teraz ceny poszły w górę, czego powodem jest popularność K100D i K10D.

Pozdrówka
Marucha

akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
dzieki za szybka odpowiedz ...jestem nowy i ciezko mi ocenic wartosc szkiel a niechce za kazdym razem jak wypatrze cos na ebay lub allegro zakladac nowego tematu jest jakis sposob zeby to przeskoczyc???? W moim poprzednim poscie jest link do aukcji na allegro co myslicie o tym szkle i cenie? pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Już ktoś to kupił

jacek60  Dołączył: 04 Gru 2006
Używam Sigmę 28 1,8 ze stykami . Ogólnie przyjemne szkiełko w użyciu, choć trochę ciężkawe. Przy pełnej dziurze marne jak dla mnie efekty :-/ . Jak kupowałem to liczyłem na coś więcej przy 1,8.gdyż obraz jest przymglony, jak to mówią mydlany. Od 2,8 zaczyna być ostro. Chociaż rozmycie tła niezłe. Pozdrawiam z Roztocza Jacek

Ja chyba jednak kupię A28mm/f2,8 - mnie głównie potrzebne do nocnych zdjęć bez statywu - jest takie w miarę - w miarę tanie, w miarę dobre, w miarę krótkie. przyglądałem się tej Sigmie - ale jakoś nie jestem przekonany.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Canin a jeśli możesz zdradzić, to gdzie zamierzasz kupić i czy mają tego więcej? ;-)

Skocz do: