BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
  Może ktoś wie?
Z powodu takiego że nigdy się tym nie interesowałem i nie miałem z tym styczności a na tym forum wszystkiego się można dowiedzieć mam takie pytanie (a w zasadzie pytania):

Czy jeśli kupię samochód (z myślą o sprzedaży) to czy muszę go na siebie rejestrować czy mogę sprzedać go zarejestrowanego na poprzedniego właściciela (w tym wypadku firmę) :?:
Jeśli tak to ile mam na to czasu :?:
Czy muszę przepisywać ubezpieczenie na siebie (tu pewnie musiał bym dopłacić bo zniżków nie mam) :?:
Czy jeśli sprzedam go drożej (a takie jest założenie) to czy będę musiał zapłacić jakiś podatek :?:

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi a nie domysły :mrgreen:
Heyah!

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
BuR-ToN napisał/a:
Czy jeśli kupię samochód (z myślą o sprzedaży) to czy muszę go na siebie rejestrować czy mogę sprzedać go zarejestrowanego na poprzedniego właściciela (w tym wypadku firmę) :?:

Od kogo go kupujesz? Od firmy tu czy za granicą? Możesz być pośrednikiem i sprzedać auto nie będąc jego właścicielem, ale wtedy sprzedawcą jest ta firma - tzn. oni sprzedają, Ty się z nimi umawiasz, że dostajesz z tego jakąś prowizję. Łatwiej: możesz kupić od tej firmy, oni muszą auto wyrejestrować.

BuR-ToN napisał/a:
Czy muszę przepisywać ubezpieczenie na siebie

Ubezpieczenie jest na właściciela pojazdu taki jaki widnieje w dowodzie rej. o ile się nie mylę. Czy przy kupowaniu auta w pol trzeba je potem przerejestrowywać i kupować ubezpieczenie tego nie jestem pewien. Ale skocz do referatu wydziału komunikacji w gminie to na pewno wszystko Ci powiedzą.

BuR-ToN napisał/a:
Czy jeśli sprzedam go drożej (a takie jest założenie) to czy będę musiał zapłacić jakiś podatek :?:

Widać jakie obawy budzi w Tobie biurokracja naszego państwa ;-) na tym polega interes, kupujesz taniej, sprzedajesz drożej. Są przepisy, że jeśli sprzedajesz coś za ileś tam € w ciągu roku to musisz odprowadzić podatek, ale tylko piszę o tym bo mi się skojarzyło z handlem na Allegro, czy tyczy się to aut.. nie słyszałem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
BuR-ToN napisał/a:
Czy jeśli sprzedam go drożej (a takie jest założenie) to czy będę musiał zapłacić jakiś podatek

O ile dobrze pamiętam to jeśli w ciągu 6-ciu miesięcy od zakupu, odsprzedamy samochód za kwotę wyższą to płacimy podatek od różnicy między ceną zakupu i sprzedaży.

Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
idziesz do sprzedawcy i kupujesz samochód, ale tylko sprzedawca podpisuje umowę (2 kopie). Potem idziesz do nowego kupującego, który daje Ci kasę oczywiście wyższą od tej za którą kupiłeś. Nowy kupujący podpisuje umowę (2 kopie), jedną z nich wysyłasz do pierwotnego właściciela. różnicę w kupnie i sprzedaży chowasz do kieszeni.
Mimo, że nie ma Twojego nazwiska na żadnym papierku i nikt Ci nie udowodni (udokumentuje) zarobku, zgłaszasz się do Urzędu Skarbowego i płacisz podatek.
Sam oceń czy ostatnie zdanie to żart.... ;-)
Technicznie jest to trochę bardziej zagmatwane.....

Skocz do: