opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
PiotrB., za dużo http w tych linkach :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poprawiłem

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
A mozesz poprawic, zeby wyswietlalo sie bezposrednio?

Jak widac na zdjeciu 200V, sa 4 kabelki, a nie jak niektorzy sadzili, 3.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
OK

plwk, dzieki. Moze bedzie latwiej, teraz widac wszystko. Z poprzednich postow, odpowiadam, jest to legalne, urzadzenia 100V, to, oswietlenie, stoly chlodnicze, ekspres do kawy, urzadzenia typu, mikser do ciasta, maszyna do mielenia, krajalnica do wedlin, itp.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
No to tak: wszystkie "cięższe" urządzenia pewnie masz na 200V. Martwią mnie te 4 żyły, bo to oznacza 3 fazy. I wtedy wygląda to tak: masz 4 żyły, 3 fazowe i jedno zero. Napięcie między fazą a zerem wynosi w Polsce 230V, u Ciebie 100V; napięcie między fazami natomiast odpowiednio 400V i....i tu zonk!: powinno być ok. 170V!!
Czyli zgaduję, że jednak to jest inna, oddzielna instalacja na 200V.
PiotrzeB., a pokaż Ty nam gniazdka przyłączeniowe urządzenia na 100V i urządzenia na 200V. Wtyczki też.
I powiedz mi jeszcze, czy urządzenia na 200V mają może dwa rodzaje wtyczek?

O rany, przecież mam internet, idę poszukać :-)

[ Dodano: 2008-12-17, 17:53 ]
Wiem: międzyfazowe jest 200V. Jestem nieco zdziwiony....
PiotrB., muszę teraz spadać, ale jeszcze pogadamy o tym, myślę, że można coś z tym zrobić.

Jak widzisz na zdjeciu, 200 V jest bezposrednio podlaczony do skrzyneczki sterujacej. Sa to dwie duze szafy chlodnicze, zmywarka i klimatyzacja na 90 mkw. Zaskoczony jestes tym "rodzajem" pradu?

Zaskoczony jestem letko tymi napięciami, że akurat 100 i 200. Nie zgadza mi się to...
Ale nic to, może to wynika z zaokrągleń? :roll: Znaczy, że te "100V" jest nieco przerośnięte, a "200V" takie jakby słabowite? :mrgreen:
Ja w każdym razie bym zrobił tak:
1. miernik w łapę i jakie są dokładnie napięcia na "100V" oraz na "200V" między fazą a zerem (czy takie samo jak na "100V") oraz między fazami (to z czystej ciekawości)
2. o ile napięcia z pktu 1. się mniej więcej zgadzają, to można założyć normalne gniazdka "100V" i podłączyć je do tej skrzynki "200V", ale między fazę a zero. Fazy masz na zaciskach, a zero to ten przewód niby zielony z biała taśmą izolacyjną. W efekcie powinno wyjść nam gniazdko na "100V' zasilane z instalacji "200V".
Pytanie czy to jest legalne... Ale jeśli te puszki nie są jakoś plombowane, to znaczy, że jest, tak?
Nawiasem mówiąc troszku niedbale to jest zrobione.

Te puszki z kablami? Nie, nie sa plombowane. A co jest niedbale zrobione, nie rozumiem? Ale facet ktory chcial zmienic wszystko na 200, nie zmienia w gniazdach, tylko zaklada tajemnicze skrzyneczke przed skrzynka rozdzielcza.Pytanie dotyczy, co to jest, bo wlasnie za ta skrzyneczke, mam placic miesiecznie "haracz", a ja nie chce placi, chcialbym kupic wlasna skrzyneczke, tylko nie wiem co? W japonii, "profesjonalisci" wykorzystuja praktycznie ludzi, ktorzy w ogole nie maja pojecia, w roznych dziedzinach. Np. Sam zrobilem stoliki, za ktore musialbym zaplacic ok 15-18000 jencow, a tak, kosztowalo mnie 3500!! Za polozenie tapety 1000 za mkw, itd Robocizna w Japonii, jest bardzo droga. Temat rzeka.

PS  Dołączył: 11 Cze 2008
Piotrze
Ta tajemnicza skrzynka to jest pewnie transformator trójfazowy 3x200/3x100V o mocy np. 6300VA. W Polsce takie podobne sprzedaje firma Breve
http://www.breve.pl/index.php?a=product&id=15
Na tej stronie znadziesz odpowiedniki do napięć stosowanych w Polsce ale jestem przekonany, że na zamówienie Ci wykonają o parametrach takich jakich potrzebujesz tyle, że robi się je pod zamówienie i okres oczekiwania jest około 4 tyg. (sprawdziłem) a koszt około 4-5 tys PLN. Inna sprawa, że waży taka skrzynka z transformatorem około 50kg i tu następuje problem z transportem. Jezszcze pozostaje temat przepisów budowlanych w Japoni, które regulują klasy izolacji i inne obostrzenia urządzeń a te nasz rodzimy producent może nieznać. Ja sugeruję, zakupić taki transformator o takich parametrach w Japoni i elektryk go zainstaluje. Ale czy ten koszt zakupu transformatora jest tego warty? - trzeba przeliczyć ile faktycznie płacisz z tego 100V licznika i jaka byłaby róznica w stosunku do 200V, może z czasem warto wymienić urządzenia na te które są zasilane 200V. Przychodzi mi do głowy, że może to być też jakiś elektroniczny zasilacz tyrystorowy on jest wówczas duzo lżejszy ale i bardzej skomplikowany, no i za dużo o nich nie wiem. Może warto zasięgnąć na miejscu informacji u kilku niezależnych elektryków, każdy może mieć inną koncepcję i inna cenę na Twój problem. Pozdrawiam.

Kiwak, chyba cos mi swita, ze to moze tak zrobic? Hmmm, musze przemyslec dokladnie.
PS, ta skrzyneczka nie wazy wiecej niz 5-8 kg, bo ta skrzyneczka mialabyc postawiona na podsuficie, ktory jest z plyty gipsowej, wiec wiecej jak max 10 kg nie utrzyma.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Sądząc teraz z podanej wagi to urządzenie to nie jest zwykłe trafo bo te są ciężkie. Może to trafo toroidalne + ewentualnie bateria kondensatorów.
http://pl.wikipedia.org/w...ator_toroidalny
Powielacz napięcia tu nie pasuje. Urządzenie elektroniczne podobne do UPS też nie bo to zawiera trafo a przy tych mocach i x3szt koszty i waga kolosalne a poza tym przekształcamy napięcie zmienne 100V na zmienne 200V więc elektroniki tu nie musi być bo falownik tnie sinusoidę a objawem tego jest głośna praca silnika a ekstremalnie nawet jej brak. Falowniki stosowane są przy przekształcaniu napięcia stałego na zmienne np UPS.

Stawiam na toroid.
:-B

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
moze to cos pomoze:
SZNUREK PO JAPOŃSKU
co to: transformator obniżający napięcie do UPS'a 4600VA/4600W (100V:4000VA/4000W)
Producent: APC
cena tego cudenka: ¥103,845(税込)(~3500PLN)

PS, tak sobie myślę, że po co tu trafo 3-fazowe, jeśli mogę się podłączyć między fazę a zero?
Dlatego pisałem, że najpierw miernik.

PiotrzeB., napięcia poproszę:
-na gnieździe 100V
-w skrzynce 200V między fazami i między fazą a zerem; fazy na zaciskach, zero na zielonym - chyba pod białą taśmą jest kostka, czy inny zacisk, ale nie odwijaj pod napięciem, ok? Nie chcę Cię mieć na sumieniu...

Skocz do: