argilla  Dołączyła: 16 Sty 2007
Jaki obiektyw do k10
Witam wszystkich .Mam pytanie bo zbytnio sie nie znam ;-) czy zamawiac same body k10 czy też z kitem , i później domówić DA 50-200mm f4,0-f/5,6 ED , czy też do samego body zamówić np Tamrona 18-200mmf/3,5-f/6,3 . Napiszcie proszę czy lepiej mieć dwa obiektywy 18-55 i 50 200 czy tez jeden 18-200

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
argilla napisał/a:
Napiszcie proszę czy lepiej mieć dwa obiektywy 18-55 i 50 200 czy tez jeden 18-200
Lepiej dwa. Te dwa kryją ten sam zakres ogniskowych i są na pewno lepsze od tego Tamrona. Zaleta Tamrona jest jego uniwersalność, kosztem dużego spadku jakości.. Moim zdaniem nie ma sensu kupować tego szkiełka do DSLR-a z 10mln matrycą.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
argilla, Witam (po znaczku widać, że kobieta-coraz więcej mamy Pań)
zaraz pewnie Ci odpowie ktoś, kto macał tego Tamrona 18-200mmf/3,5-f/6,3, ja jednak myślę, że zoomy o szerokiej rozpiętości nie są najlepsze jakościowo. Nie napisałaś do czego bedziesz używać sprzętu, ale skoro aż k10d więc myślę, że nie masz awersji do zmieniania szkieł. 18-55 jest na miasto wygodny, jeśli coś dłuższego to 50-200 jest dobrym wyborem, przynajmniej na początek. Napisz na jakim poziomie stoisz, to Ci chłopaki pomogą... oj pomogą :mrgreen:

Jeśli nie masz zadnego szkiełka z mocowaniem K, to kupuj z kitem.

argawen, ubiegłeś mnie o minutę hehe, ale zdanie widzę podobne...

aha, ten 50-200 będzie na dłuższym końcu jaśniejszy od Tamrona! To też ważne!

tref napisał/a:
argilla, Witam (po znaczku widać, że kobieta-coraz więcej mamy Pań)
Ups..witaj argilla, robi sie ciekawie, coraz więcej płci żeńskiej :mrgreen: .

[ Dodano: 16-01-07, 16:04 ]
tref napisał/a:
Za to Ty jesteś dobrze wychowany i się przywitałeś. A ja jak buc nie :oops:

argawen napisał/a:

[ Dodano: 16-01-07, 16:04 ]
tref napisał/a:
Za to Ty jesteś dobrze wychowany i się przywitałeś. A ja jak buc nie :oops:
heh rezerwuar wiwr, nie martw się i tak Cię wszyscy cenią (a ja dodatkowo nienawidzę za dwie świetne puszki, ale to szczegół :-P )

argawen napisał/a:
Jeśli nie masz zadnego szkiełka z mocowaniem K, to kupuj z kitem.
zgadzam się, to dobre szkło i warte swojej ceny

Dzieki za szybkie odpowiedzi ( czy Wy cały czas siedzicie przy kompie ?):-) Mój poziom jest żaden , dopiero się uczę więc cieszę się ze że jst to forum na którym moż na się wiele ciekawych rzeczy dowiedzieć :-D .
Po waszch podpowiedziach decyduję się na podstawowy zestaw body z kitem .Oj będzie się działo :mrgreen: aż się sama boję czy dam mu radę .

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Witaj argilla na forum.
argilla napisał/a:
Mój poziom jest żaden , dopiero się uczę

Nie przejmuj się, nie jesteś sama.

Argawen widzę że masz k100 może ja powinnam sobie jednak ten aparat sprawić ? Który znich jest łatwiejszy w obsłudze k10 czy k100 ? :oops: już sama nie wiem co wybrać , a nie mogę zmieniac co 2 lata

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Vitaj Argilla.
Jeżeli Twój poziom jest taki, jak piszesz, to może jednak lepiej zacząć od K100D? Mniej kasy wydasz a puszka ta i tak starczy Ci na dłuuugo. Będziesz mogła zainwestować dzięki temu w lepsze szkło - a to na dłuższą metę jest korzystniejsze.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
argilla napisał/a:
Dzieki za szybkie odpowiedzi

argilla, nie żebym umniejeszał zasługi kolegów w tym wątku, ale miałaś własnie okazję przekonać się, jak tu działa różowy znaczek przy awiatorze, czy jak mu tam.
argilla napisał/a:
( czy Wy cały czas siedzicie przy kompie ?):-)
Tak, dzisiaj przy kompie argawena, tylko mało miejsca jest.

Witaj.

argilla napisał/a:
( czy Wy cały czas siedzicie przy kompie ?):-)
nie idąc do wspomnianego rezerwuaru wieszam kompa na szelkach przytroczonych do szyi.
argilla napisał/a:
Po waszch podpowiedziach decyduję się na podstawowy zestaw body z kitem .Oj będzie się działo :mrgreen: aż się sama boję czy dam mu radę .
a może od razu jest jakiś dual kit? Powinno byś taniej. Albo był taki dual kit szklany: LINK - chyba, że kupisz nówkę z allegro-będzie taniej. Najlepiej niech Piotr Sawicki się wypowie, on Ci doradzi i możesz osobiście wybrać!

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
I posłuchaj Micha. Wyjątkowo sensownie doradził.

argilla napisał/a:
Argawen widzę że masz k100 może ja powinnam sobie jednak ten aparat sprawić ?
Jeżeli zaczynasz, to oczywiście K100D. Jest naprawdę dobry. Moja zmiana wynikała z trzech powodów, o których już pisałem w innym wątku. Poza tym za cenę kita K10D otrzymasz K100D z dwoma szkiełkami o których pisałaś. Zostanie jeszcze na kartę, akumulatorki, ładowarkę ( tam są 4 paluszki ) i pewnie na jakąś torbę starczy.
Jarek Dabrowski napisał/a:
Tak, dzisiaj przy kompie argawena, tylko mało miejsca jest.
Przepychają się by coś Ci odpisać argilla, :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
I dlatego nasze wpisy pojawiają się kolejno po sobie ;-)

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
tref napisał/a:
aha, ten 50-200 będzie na dłuższym końcu jaśniejszy od Tamrona! To też ważne!
nie tylko jasniejszy, ale rowniez znacznie znacznie lepszy optycznie

[ Dodano: 2007-01-16, 17:01 ]
jest pare powodow dla ktorych doradzilbym K10D, ale dla poczatkujacego zaden nie ma chyba znaczenia, a mniejsza ilosc guzikow w K100D powinna ulatwic poczatki.

[ Dodano: 2007-01-16, 17:02 ]
argilla, tez witam. Tak, siedze caly dzien przy kompie - za to mi placa :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
argilla, - kup K100D w dual kicie
6mln pixeli wystarczy ci do dobitek 20x30 a nawet 30x40 ,choc podejrzewam ze maksymalne foty jakie bedziesz robila to pewnie 15x21
kupowanie 10 pixeli to przesada....
WITAJ

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
a moze tak byś samo body kupila i do tego manualne pentaxy-m (stałki, tanie są)
za komplet 28(29) + 50 + 135 zaplacisz okolo 500 zl na allegro, a efekty powinny byc conajmniej proporcjonalne do wlozonych pieniedzy.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
chomik napisał/a:
manualne pentaxy-m (stałki, tanie są)
za komplet 28(29) + 50 + 135 zaplacisz okolo 500 zl na allegro

daj spokoj - nigdy tak nie bylo, a ostatnie ceny to tak razy 2-3 to co podajesz.

Skocz do: