White  Dołączył: 31 Paź 2008
O to mnie teraz zaskoczyłeś bo mam podobne refleksje, szczególnie architektura.
Może Cię źle zrozumiałem.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Zgadzam się, że w Polsce, jesli chodzi o reklame stawia sie na wielkosc. W Gdansku widac to az za dobrze, zwlaszcza "w dzielnicy reklamowej" Wrzeszczu, o Starym Miescie juz nie wspomonajac (zreszta dzerry juz pisal o tym).
I oczywiscie mozna dyskutowac o ich estetyce itd...
Ostatnio jednak zaczynaja sie coraz liczniej pojawiac reklamy na ekranach diodowych (czy jakich tam). W dzien nie zwracaja na siebie szczegolnej uwagi, za to gdy zapadnie zmrok... wala swiatlem po oczach, momentami wrecz oslepiajac... I to jest dosc uciazliwe dla kierowcow, i dla mieszkancow. Takie reklamy swieca do poznych godzin wieczornych ludziom w okna... Tu juz ciezko przejsc obojetnie. Reklama, a dokladnie sposob jej prezentacji dosc nachalnie wdziera sie w zycie ludzi, ktorzy nie koniecznie zycza sobie tego. (nie neguje istoty takiej reklamy, jedynie zwracam uwage na czesto zle lokalizowanie tego typu reklam)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
mateo_m napisał/a:
I to jest dosc uciazliwe dla kierowcow, i dla mieszkancow.

Oooo tak. Denerwuje mnie taka jedna odkąd zawisła na Krewetce. Za każdym razem, jak błyśnie białym światłem, rozglądam się, kto mi zrobił zdjęcie.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Stachu napisał/a:
Oooo tak. Denerwuje mnie taka jedna odkąd zawisła na Krewetce. Za każdym razem, jak błyśnie białym światłem, rozglądam się, kto mi zrobił zdjęcie.
Hardkorowa jest ta przy Manhattanie, bo tylko pare metrow nad ziemia i daje naprawde ostro po oczach. No ale fotograficznie to akurat mozna fajnie wykorzystac :-P

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
dzerry napisał/a:
No ale fotograficznie to akurat mozna fajnie wykorzystac

Wlasnie dlatego podkreslilem ze nie jestem przeciwnikiem takiej reklamy.
dzerry napisał/a:
Hardkorowa jest ta przy Manhattanie

pod wzgledem sposobu umieszczenia to jest chyba najgorsza w Gdansku.

Stachu napisał/a:
Denerwuje mnie taka jedna odkąd zawisła na Krewetce.

Tutaj dolozylbym jeszcze kwestie estetyki. To delikatnie rzecz ujmujac psuje panorame na Stare Miasto. Czesto w porannym programie na TVN24 pokazuja widok (chyba z zieleniaka?) w kierunku starego miasta. Rano, kiedy jeszcze slonce nie dokonca wstalo, tym co od razu rzuca sie w oczy jest jaskrawe swiatlo tego ekranu.

Pamietam jak na krewetce bez zgody konserwatora zabytkow postawili dmuchana reklame jakis lini lotniczych (dmuchany samolot) - wtedy byla decyzje konserwatora ze reklama ma zniknac. Ale juz ten swiecacy potwor nikomu nie przeszkadza :-/

Ciekawy jestem (moze sie wypowie ktos kto sie zna) czy nie mozna zmniejszac jasnosci takich ekranow po zachodzie slonca, kiedy bylyby one doskonale widoczne (a moze nawet lepiej) troche sciemnione.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
zamalowuje sie reklamami 3/4 srodkow komunikacji miejskiej

Jechaliśmy sobie ostatnio z KH-ą i nagle patrzymy - zielony tramwaj. Wpatrywaliśmy się w niego prawie jak w jakieś dziwo i zaraz naszła nas refleksja, że kiedyś fajnie było widać, że się jest w innym mieście bo tramwaje miały takie dziwne kolory - niebieskie, czerwone... a teraz wszędzie ta sama reklamowa pstrokacizna.
A Gdańsk zapamiętał mi się pozytywnie jeśli chodzi o reklamy na Długim Targu - było to co prawda parę lat temu ale podobało mi się, że owszem wisiały szyldy ale wszystkie miały określony wygląd - były zrobione jako takie metalowe tablice, trochę retro i były na nich znaki firmowe ale nie pstrokate a tylko tłoczone. I tworzyło to bardzo dobry efekt w tym miejscu.

Maciek napisał/a:
kiedyś fajnie było widać, że się jest w innym mieście bo tramwaje miały takie dziwne kolory

Pamiętam jak jeden (co najmniej) z gdańskich tramwajów był cały biało zielony. Taka koncepcja mi się akurat podobała.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Marku, mocny ten szyld. :-B
Czy autor nie ma przypadkiem fakultetu z marketingu?- niektórzy z branży mogliby się sporo nauczyć...

Maciek napisał/a:
reklamy na Długim Targu - było to co prawda parę lat temu ale podobało mi się, że owszem wisiały szyldy ale wszystkie miały określony wygląd

- i dlaczego nie można wprowadzić tego rozwiązania w innych miastach? W takiej pstrokaciznie,jaką mamy obecnie (przynajmniej w Lublinie), ciężko dopatrzyć się poszukiwanej informacji. A jeszcze śmieszniejsze jest to, że na starówce wiszą szyldy punktów usługowych, których nie ma już od kilku lat...

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
Doskonale ten temat zwizualizował reporter z Wyborczej w liku ponizej,nic dodać...

http://www.aleksanderprugar.com/galerie.html

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
3 ostatnie zdjęcia chyba najdobitniej pokazują problem

tak od strony normalnego człowieka :-|

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Dla mnie wszystkie te zdjecia pokazuja problem od strony normalnego czlowieka. Te 3 ostatnie sa o tyle przerazajace, ze ludzie sami sie na to godza. No chyba, ze zalatawia to uchwala czlonkow wspolnoty uchwalona wiekszoscia glosow. Wtedy to juz jest po prostu horror w bialy dzien. Nie wyobrazam sobie co bym zrobil w takiej sytuacji...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzerry napisał/a:
No chyba, ze zalatawia to uchwala czlonkow wspolnoty uchwalona wiekszoscia glosow.

na takiej zasadzie to chyba właśnie działa

kiedyś był reportaż w TV właśnie na ten temat
zarząd wspólnoty zezwolił na billboard
oczywiście członkowie zarządu mieszkali w całkiem innej części budynku, niż ta zasłonięta reklamą

dzerry napisał/a:
Dla mnie wszystkie te zdjecia pokazuja problem od strony normalnego czlowieka.

jasne, chodziło mi o to, że na tych ostatnich najbardziej widać wpływ tej reklamy na konkretnych ludzi

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
flying napisał/a:
Doskonale ten temat zwizualizował reporter z Wyborczej

zajrzałem, potworne... zmienią reklamy i nie wiesz gdzie jesteś...

Skocz do: