soll  Dołączył: 27 Paź 2008
jak kupiłem szkło pentaxa a podpiąłem nikona
witam wszystkich, to bardziej w ramach żartu, ale o obiektywach,
zamknijcie oczy, odprężcie się i posłuchajcie:
było tak- pewnego razu za 7 górami, 7 lasami i 7 sklepami fotograficznymi była sobie aukcja allegro, taka niby niepozorna http://www.allegro.pl/ite..._f_2_8_ais.html
pewnie zauważyliście że aukcja dotyczy bagnetu nikona? ja też, ale trochę później, na początku spodobał mi się obiektyw- wystawiony w pentaxach manualnych- czyli ok, potem dokładnie przeczytałem aukcję i widzę nikon, ale myślę sobie- nieeee to pewnie pomyłka sprzedającego, miałem się upewnić mailowo, ale ponieważ idą święta i jest dużo do zrobienia, dużo zakupów - również na allegro, więc zapomniałem, wiadomo, wyleciało z pamięci, a więc kupiłem- cena noo niezła.
Paczka przyszła, otwieram, taki fajny trochę dziwny bagnet, ale ponieważ jestem początkującym pentaxianinem, więc prawie jak pentax, no niestety - prawie robi wielką różnicę, jeszcze się nie połapałem o co chodzi, no to wpinam do kdyszki, tak dziwnie wchodzi- ale myślę sobie stary jest - ma prawo, po chwili bez specjalnego kłopotu i dokładania siły go założyłem, i dalej robić zdjęcia, trzyma się choć nie było ewidentnego klik - obiektyw odstaje trochę od body- 1mm może 1,5mm, (elementy metalowe z obiektywu), natrzaskałem zdjęć, ale coś mi się nie zgadza z tym mocowaniem, sprawdzam jeszcze raz aukcję, no i :idea: :idea: :idea: O KURCZAKI toż to NIKON.
Zadzwoniłem do sprzedającego- bardzej z zapytaniem i info niż z pretensjami, a on mówi że to nie szkodzi bo szkła nikona są droższe i jak sprzedam na aukcji to jeszcze zarobię.
No i tyle mojej trochę długiej historii, może wesoła a może nie, zależy jak się patrzy, modów proszę o wyrozumiałość jeśli temat umieściłem w złym miejscu, świątecznie wszystkich pozdrawiam i poddaję się pod surową opinię tych co głowę mają na karku.....

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
A zdjęcia? Co ze zdjęciami? Wyszło coś? Jesli wyszło to głowy sobie nie zaprzątaj odmiennością bagnetu :mrgreen:

soll  Dołączył: 27 Paź 2008
dodam, że systemu w związku z powyższym nie zamierzam zmienić :-P

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
soll napisał/a:
dodam, że systemu w związku z powyższym nie zamierzam zmienić :-P

:mrgreen: piękna historia, prawie się popłakałem ze śmiechu :mrgreen:
wróżę ci wiele sukcesów :mrgreen:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Dobrze że lustrem nie przyhaczyłeś :) a fotki jakie wyszły?

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Grendel napisał/a:
Dobrze że lustrem nie przyhaczyłeś :) a fotki jakie wyszły?

Fotki ? Bokeh typowo pentaksowy, z domieszką kolorów "nikonowskich" :-B :lol:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
soll, jakbyś kupił wersję nonAI to by lepiej pasowało :-P

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
MacRayers napisał/a:
Bokeh typowo pentaksowy, z domieszką kolorów "nikonowskich"

A nie odwrotnie? :-P

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Podpinałem Nikkora 50/1.8 i działa bez zarzutu (w pełnym manualu oczywiście)... Nawet dobrze się trzyma i nie wypada - jedyny newralgiczny moment, to gdy trzeba sięgnąć do pierścienia przysłony, bo można sobie przez przypadek wypiąć obiektyw... Kolory wyraźnie chłodniejsze niż w przypadku 50-tki Pentaxa, ale szkło niezłe...

Skocz do: