matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Sky - skutki uboczne?
Hej! Czy występują jakieś skutki uboczne robienia zdjęć z nakręconym filtrem skylight wtedy, kiedy w zasadzie jest zbędny? Oczywiście poza takimi, że ekstra bliki można złapać itp. skutkami używania dodatkowego szkiełka w ogóle. Oczywiście na filmie.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
matb,
http://www.pragmatic.com.pl/filtry.htm#sky
"Są filtrami w kolorze bladoróżowym. ... "

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ocieplenie zdjęć.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
No i nieco większa podatność na odblaski, przy nie najdroższych filtrach.

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
najbardziej Ci sie może przydać w mocnym cieniu w bardzo słoneczny i czysty dzień, gdzie bedziesz miał niebieski zafarb wywołany niebem, które w takie dni zachowuje się jak niebieska blenda. według mnie takie rzeczy jednak można korygować balansem bieli w RAW jeśli robisz cyfrą, jeśli na filmie (kolorowym oczywiście) - warto użyć

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To jeszcze raz. W zasadzie wiem co to jest filtr skylight, jakie ma zastosowanie i kiedy go używać. I nie o to pytam. Pytam o to, czy jak będzie zakręcony wtedy, kiedy nie trzeba zdejmować niebieskiego od nieba będzie taki powiedzmy Skylight 1A miał bardzo negatywny wpływ na zdjęcia, nie bardzo niegatywny, w ogóle nie będzie miał zauważalnego wpływu czy jeszcze co innego. A 1B?
I wyraźnie pisałem (a przynajmniej tak mi się zdawało) o film. Żeby był wyraźniej jeszcze, to powiem, że kolorowy i zapewne slajd. Tam się nie daje w postprocesie ustawić balansu bieli ani skorygować kolorów :-P

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
W slajdzie bedzie ci leciutko ocieplal. Niektorzy to lubia :-)

Ale lepiej sobie odpusc.

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
przeoczyłem końcówkę postu, faktycznie wspomniałeś o filmie :-) :-B
j/w - ociepla, szczególnie na ludzkiej skórze będzie to widać. możesz mieć, możesz ściągnąć, od Ciebie zależy czy ciepłe tony będą Ci przeszkadzać czy też nie :-)

Skocz do: