mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
[K200D] K200D a 'zawieszanie'
Mam juz drugi egz. kdwusetki, pierwszy zawiesil sie permanentnie...

...niestety okazalo sie ze drugi bynajmniej nie jest wolny od tej przypadlosci.
Raz na czas zdarza sie mojej kdwusetce zawiesic, po wlaczeniu nie wylacza sie ekran (jak normalnie sie dzieje po chwili) ale pali sie caly czas i nie da sie zrobic zdjecia nie reaguje na spust migawki, nie dziala autofocus. Trzeba aparat wylaczyc i wlaczyc, eh tamten tez tak robil zanim wylaczyl sie na dobre...:(

zanim zalozylem temat uzylem opcji szukaj: w efekcie sformatowalem karte z poziomu aparatu ale dzis problem wystapil, zrobil mi tak taz.
Akumulatorki sa w fazie pierwszego rozladowania niewiem na ile one moga miec wplyw...

wazne jest to dla mnie by wiedziec jak czestym problemem jest zawieszanie sie aparatu i czy przypadkiem nie jest tak ze nie wystepuje to w ogole...co oznacza ze PONOWNIE mam aparat z ktorym jest cos nie tak :(
Mam jeszcze pare dni na odeslanie na mocy paragrafu '10 dni'

pozdrawiam

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mam K200 D bodajże od czerwca, ok. 3800 zdjęć i nic takiego się nie dzieje.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
mDziekan napisał/a:
...niestety okazalo sie ze drugi bynajmniej nie jest wolny od tej przypadlosci

Trochę dziwne, że trafił Ci się kolejny tak samo uszkodzony.
Może głupio zapytam, ale zmieniałeś kartę pamięci na inną? Dzieje się tak samo kiedy używasz baterii litowych czy tylko z akumulatorkami?

mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
Nie zauważyłem czegoś takiego co opisujesz w swoim k200d, no i nie zauważyłem również, żeby ten problem występował wśród użytkowników tego forum.

Johanson  Dołączył: 28 Cze 2008
to faktycznie dziwne, że drugi egzemplarz wykazuje taką samą usterkę - moim zdaniem to bardzo prawdopodobne, że źle z tym aparatem współpracuje karta pamięci

nie chce mi się wierzyć że możesz mieć taki niefart

mam k200d od pół roku i nigdy mi się jeszcze nie zawiesił, ba...nawet nie próbował ;-)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Dokładnie tak jak mówi komtur ;-)

Zmień kartę pamięci - miałem podobnie z Pretec.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
mDziekan, jaką masz kartę?

dzieki za posty, wyglada coraz bardziej na to ze man 'fart'

mam 4 GB katre SDHC firmy EMTEC. Moze to jej wina sklaniam sie ku zakupieniu drugiej karty...niewiem co robic czasu coraz mniej...chce miec aparat a nie problemy ;)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
mDziekan napisał/a:
firmy EMTEC
Było parę razy o tych kartach na forum. Większego szajsu chyba nikt nie wyprodukował jeszcze. Wywal to czym prędzej, kup jakiegoś najtańszego Sandiska i zobacz czy usterka się powtórzy. Najprawdopodobniej nie.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Witam!

Mam duży problem z k200. Otóż dorwał się do niej mój mały kuzyn.. i zaczął bawić pokrętlem zmiany trybów. Teraz działają mi tylko Av M i B.. przy ustawieniu innym niż te 3 cały czas pokazuje Av. Aparat był włączony, gdy się nim bawił. Już wcześniej mialem taki problem, wyciągnąłem baterie i wszystko działało. Teraz jednak to nie pomogło.
Jakieś pomysły?

Ps. piszę w tym temacie, bo mam nadzieję że to wina zawieszenia, czy czegoś podobnego.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A obiektyw "dokręcony" do końca? Bo tak samo zachowuje się kiedy ma obiektyw bez styków.

Gwiazdor napisał/a:
Bo tak samo zachowuje się kiedy ma obiektyw bez styków.

Ha! Miałem założonego heliosa, bo ciemnawo w mieszkaniu, a rodzinka chciała zdjęcia.
Wszystko działa, tylko zastanawia mnie dlaczego tak się stało. Wcześniej działał prawidłowo. Gdy używam tego obiektywu, włączam tryb auto i korekcje +1,5(wtedy naświetla prawidłowo). W każdym razie dzięki :-B

[ Dodano: 2008-12-26, 23:53 ]
Dobra, chyba śpię. Nie wiem jak niby miałby działać tryb auto, z obiektybem bez styków :-|

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
Dada napisał/a:
Mam K200 D bodajże od czerwca, ok. 3800 zdjęć i nic takiego się nie dzieje.

dzisiaj minął równy miesiąc kiedy zakupiłem k200D i zrobiłem za ten czas już około 3000 zdjęć :-)

co do problemu z zawieszaniem to u mnie też się zawiesił ...
Pewnego dnia postanowiłem "pobawić" się długimi czasami na dworze lecz miałem jeszcze oryginalne baterie które już powoli wysiadały .... kilka fotek na czasach 30 sekund udało mi się zrobić bez problemu lecz przy jednym naświetlaniu 30 sekund aparat normalnie odliczył czas i zamknął lustro i na tym się skończyło, nie reagował na przyciski nawet mimo wyłączania i czekania parę minut aparat zwyczajnie się zawiesił. Pomogło wyjęcie baterii, później wykonał bez problemu fotkę 30s a potem już padły baterie.
Dodam że było dość zimno, na pewno temp. poniżej zera a karta pamięci to KINGSTON 1GB która używałem również w kamerze cyfrowej i nigdy mnie nie zawiodła.

kilka razy miałem przypadek dziwnego "szybkiego" zawieszenia ...
robiłem zdjęcia nocą (dość zimno było) nagle musiałem robić zdjęcia seryjne (zwrot akcji) z lampą i po zrobieniu 3 zdjęć i odczekaniu kilku sekund (lampa spokojnie powinna się naładować) to aparat nie reagował na żadne przyciski ! (brak świecenia się diody od karty) przeszło mu dopiero po 5-10 sekundach i dalej robiłem fotki seryjne z lampą... dzień wcześniej te same warunki i takiego problemu nie było ... nie wiem czy to wina baterii czy karty ... choć dość zimno było ale na forum paru pisało że nie straszne im mrozy -20 stopni ... ;-)

MateuszG, Mojemu też się zdarza przywiesić w takich samych warunkach. Jestem fanem długich naswietlań i jest to trochę irytujące, gdy zrobię powiedzmy 5 zdjęć po 30s i nagle urywa się kontakt z puszką. Chociaż już przywykłem i wiem, że nie można zrobić więcej niż 5 długich naświetlań pod rząd. Inaczej aparat odmawia wspólpracy:/

MateuszG napisał/a:
ie wiem czy to wina baterii czy karty ...

Jaka karta? ja mam sandisk Ultra II.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Mojej k10 zaczeło się to zdarzać w temperaturze 0 - 5 stopni i po "przejściu" na 1.30.
Wcześniej tj. od stycznia do początku grudnia br. tego nie było. Myślę, że może to być związane z zasilaniem tj. wychłodzona bateria jest mniej wydajna prądowo i część układów nie będąc prawidłowo zasilana blokuje się (np. AF) co powoduje takie zawieszenia. Też myślałem, że to karty ale zmiana kart nic nie dała.

kupilem scandiska ultra II zobaczymy jak bedzie teraz, mam nadzieje ze dobrze wolalbym juz nie przerabiac wiecej zwrotow ;)

Dareks69  Dołączył: 12 Lis 2008
sunshine napisał/a:
Dokładnie tak jak mówi komtur ;-)

Zmień kartę pamięci - miałem podobnie z Pretec.

Dokładnie tak te karty źle współpracują z K200D.
Ja miałem taki problem, że po 5 fotkach przestał zapisywać fotki na karcie, ale zdjęcia robił dalej jak by nigdy nic.
Kartę wymieniłem na SanDisk i jak ręką odjął 

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Mogę niestety tylko potwierdzić to co napisali MateuszG i takseo...
K200D, wyzwalacz 2s i czasy rzędu pojedynczych sekund - przy którejś kolejnej ekspozycji aparat podniósł lustro i w takim stanie się zawiesił. Kompletny brak reakcji na cokolwiek i do tego z korpusu dochodził jakiś dziwny dźwięk. W moim przypadku baterie też były akurat na skraju wyczerpania, wskaźnik pokazywał czasem pół czasem zero, ale chwilę wcześniej fotki wychodziły ok. Może to jakiś błąd związany z zasilaniem? Chociaż wg takseo zdarza się to po prostu co kilka dłuższych ekspozycji, tak czy siak jakiś błąd, być może do naprawienia z kolejnym firmwarem.
PS. Karta jaka zwykle siedzi w mojej puszce to Transcend SDHC 4GB.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Spróbujcie wyłaczyć odszumianie kiedy fotografujecie na dłuższych czasach. Aparat musi mieć czas na zapisanie zdjęcia.

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
W moim K200 zdarza się natomiast tak: cyknę kilka fotek, odłożę go nie wyłączając, po jakimś czasie przy próbie wzbudzenia wciśnięciem spustu do połowy czuję, jak uruchamia się mechanizm czyszczenia matrycy- czyli tak jakby aparat wyłączył się całkowicie. Fotki po tym można robić bez problemu. Takie zachowanie zdarza się dość rzadko i zupełnie nie mam pojęcia, dlaczego tak się dzieje. Puszka ma trzy miesiące i cyknąłem około 3700 fotek. Bateryjki to eneloopy kupione miesiąc temu. Nie przeszkadza mi to jakoś mocno, ale boję się, że za jakiś czas sytuacja może się pogorszyć.

Skocz do: