mirekw11  Dołączył: 09 Lis 2008
modrzew napisał/a:
a może sam się zdziwisz jak to łatwo doprowadziłeś do zwiechy :-P

Nie zdziwię się, bo obcuję na co dzień z elektroniką, więc wiem jakie potrafi płatać figle.
MateuszG napisał/a:
egzemplarzu

egzemplarza
MateuszG napisał/a:
ciągle nie wiesz co piszesz ...
zrób na 10 minusowym mrozie kilka fotek z 30s naświetlaniem i jak aparat Ci się nie zawiesi to gratuluję dobrego egzemplarzu.

To ty nie wiesz co piszesz, powinno już dotrzeć do Ciebie, że mróz + słabe akumulatory + zapotrzebowanie na energie = zwis

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Ja jak doszło za zwiechy robiłem fotki w mieszkaniu (ogrzewanym :-P ) więc pozostaje podejrzenie o wpływie zasilania. Przy najbliższej okazji spróbuję sprawdzić jak to będzie ze świeżymi, dopiero co naładowanymi akumulatorkami.
Cytat
Nie zdziwię się, bo obcuję na co dzień z elektroniką, więc wiem jakie potrafi płatać figle.

Cieszę się, że się zgadzamy. W każdym razie dziwna wydała mi się Twoja uwaga, że zawieszenie aparatu to na pewno wina fotografa (w domyśle: dupa nie fotograf, bawi się i nie wie o co chodzi) - przynajmniej ja tak to odebrałem...

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
modrzew napisał/a:
Ja jak doszło za zwiechy robiłem fotki w mieszkaniu (ogrzewanym :-P )

Haha zawiesił mi się w IDENTYCZNYCH warunkach. Może pentax nie lubi zdjęć zimy, robionych przez okno? :evilsmile:

modrzew napisał/a:
Przy najbliższej okazji spróbuję sprawdzić jak to będzie ze świerzymi, dopiero co naładowanymi akumulatorkami.

Akumulatorki już same w sobie nie zawsze zapewniają stabilność i odpowiedni poziom napięcia. Sprawna bateria zapewnia napięcie powyżej 1,5V, akumulatorek 1,2V. Pod obciążeniem napięcie spada jeszcze bardziej. Więc warunki pracy na akumulatorkach zawsze będą gorsze od dobrych baterii. Ale jak to się mówi, coś za coś.

jerzy  Dołączył: 14 Paź 2008
modrzew napisał/a:

Jakby ktoś chciał spróbować to niech użyje samowyzwalacza 2s, dłuższych czasów ekspozycji i zrobi tak kilka fotek. Oczywiście nie liczę na to, że wszyscy rzucą się żeby "zawieszać" swój aparat :mrgreen: ale mogłoby to pomóc w ustaleniu przyczyn takiego zachowania...

Robiłem w październiku nocne zdjęcia przy temperaturze około +5 stopni. Zrobiłem około 15-20 zdjęć z samowyzwalaczem dwusekundowym i żadnego zawieszenia nie doświadczyłem (w zestawie miałem Eneloopy i Goodrama 2GB x100).
Można snuć domysły czy wymieniane w wątku akumulatory Eneloop i karty Sandisk są oryginalne. Nie wiem czy istnieją podróbki Eneloopów (AFAIR pewnym źródłem dystrybucji w Polsce jest Hama) ale Sandiski są podrabiane na potęgę, więc na Allegro czy Ebay o taką pomyłkę łatwo. Żeby wykluczyć wadliwość "akcesoriów dodatkowych" można spróbować "pomęczyć" aparat z wyjętą kartą pamięci, odpiętym obiektywem i najlepiej na zewnętrznym zasilaczu (albo na bateriach litowych jak ktoś nie zużył swojego, darmowego kompletu:)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
mirekw11 napisał/a:
Akumulatorki już same w sobie nie zawsze zapewniają stabilność i odpowiedni poziom napięcia. Sprawna bateria zapewnia napięcie powyżej 1,5V, akumulatorek 1,2V.
Hm...w K200D można wybrać, co zasila aparat. Czy zwykłe baterie alkaliczne, czy akumulatorki Ni-MH. Strona 37 instrukcji.

argawen napisał/a:
Hm...w K200D można wybrać, co zasila aparat. Czy zwykłe baterie alkaliczne, czy akumulatorki Ni-MH. Strona 37 instrukcji.

Czytam tą instrukcję i za bardzo nie widzę jak wybrać w k200d opcję zasilania baterie/akumulatorki.

O ile dobrze pamiętam to na tej stronie jest po prostu wspomniane jakich ogniw można używać. Wybór typu w menu aparatu to w K-mce...

mirekw11, opss. Taką funkcję ma na pewno K-M. Jeżeli nie ma tego K200D, to dziwne.

modrzew napisał/a:
Wybór typu w menu aparatu to w K-mce...

Dokładnie tak jak piszesz, chociaż nie znam K-m

[ Dodano: 2008-12-28, 18:44 ]
argawen napisał/a:
Jeżeli nie ma tego K200D, to dziwne.

no nie ma tego k200

Sorry. Widziałem to w K-M, wiec myślałem że K200D( w końcu wyższy model), także to ma.

argawen napisał/a:
Taką funkcję ma na pewno K-M. Jeżeli nie ma tego K200D, to dziwne.

K-m ma ogólnie "unowocześnione" menu (zakładki zamiast przewijanych list, więcej opcji "retuszu", etc.), K200D odziedziczył chyba póki co funkcjonalność po poprzednikach. Mam nadzieję, że pojawi się niebawem jakaś aktualizacja, bo to co jest dostępne w K-mce wygląda nader sensownie.
Cytat
myślałem że K200D( w końcu wyższy model), także to ma.

Wyższy, ale i starszy.

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
też czytam i znaleźć nie mogę ;-)

Panowie. Już przyznałem się do błędu. Nie sądziłem, że K200D jest zubożona pod względem opcji wybrania źródła zasilania względem K-M. Może dlatego wybrałem K20D.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Nie sądziłem, że K200D jest zubożona pod względem opcji wybrania źródła zasilania względem K-M.

To raczej K-m jako nowsza jest rozbudowana.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
argawen napisał/a:
Może dlatego wybrałem K20D
szczególnie że w czasie gdy wybierałeś to miałeś do wyboru k-m'a :?: :)) w sumie K20D też nie ma wyboru czy akumulatorki czy normalne :evilsmile:

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
Może dlatego,że k20 ma akumulator dedykowany?

incosgnitos napisał/a:
szczególnie że w czasie gdy wybierałeś to miałeś do wyboru k-m'a
Odniosłem się do K200D.
incosgnitos napisał/a:
w sumie K20D też nie ma wyboru czy akumulatorki czy normalne :evilsmile:
:evilsmile:

mDziekan  Dołączył: 18 Lis 2008
mirekw11 napisał/a:
Jako, że jesteś młodszy od mojej najmłodszej córy, więc uprzejmie Tobie odpowiem. Podczas normalnego użytkowania ciężko doprowadzić do zwiechy, a jeżeli się bardzo chce i postara to uwierz, wszystko się da zawiesić, nie tylko fotopstrykawkę. Luzu, więcej luzu. Aha, jeśli chodzi Ci o profesjonalistów to na tym forum z pewnością ich znajdziesz, ja w każdym razie na pewno nim nie jestem i nie będę jeśli chodzi o foto. Poza tym, nie zauważyłem, aby jakiś profesjonalista z Tego forum skarżył się na zawieszanie się sprzętu, chyba, że na szyi, ale to bardziej wina paska

a jednak moj pierwszy aparat zawiesil sie a nie nazwalbym sie komplentym idiota tym bardziej ze aparat raz tylko mial okazje pracowac na zewnatrz a zwieszal sie juz wczesniej w mieszkaniu. Zbytne generalizowanie nie pomaga w udowadnianiu swoich racji nawet gdy sa sluszne.

PolPit  Dołączył: 01 Maj 2010
Mam problem z K200d. Po włączeniu nie reaguje na przycisk menu, przycisk podglądu zdjęć, przełącznik programu itp. Wyświetlacz główny jest czarny, po jakimś czasie pojawia się ekran potwierdzenia długości ogniskowej (tak jakbym podpiął obiektyw bez styków) mimo, że mam podpięty obiektyw 18-55, 55-300 lub Tamron 17-50. Zdarza się, że po włączeniu pojawia się napis o wersji softu - "ver 1.00" na czarnym tle. Kiedy nacisnę spust migawki sytuacja po kilku sekundach się normuje. W czasie kiedy aparat się zawiesza, kilkakrotnie miga pomarańczowa dioda obok prawego górnego rogu wyświetlacza głównego, słychać też bardzo ciche kliknięcie co kilka sekund. (Używam kart SanDisk Ultra II 4 GB, które są formatowane co ok. 1000 - 2000 zdjęć; przebieg aparatu niecałe 8000; formatowałem już karty i wymieniałem baterie - sytuacja bez zmian). Moje pytanie brzmi czy ten problem rozwiąże wymiana softu na v 1.01, czy też konieczna jest interwencja serwisu, a jeżeli tak to czy lepiej jest naprawiać aparat w ramach gwarancji, czy reklamować z tytułu rękojmi za pośrednictwem sprzedawcy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi

Skocz do: