pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Fajny obiektyw lustrzany - Zeiss Mirror 5.6/1000mm
I do tego lokalizacja w Polsce. Szkoda tylko, że cena mocno studząca - 3200$ +250$ za dostawę.

Zeiss Mirror

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
O Matko! Zawsze o takim marzyłem. Tylko czy to się mieści pod lampę? :P Chyba ten mieszek jest do tego, żeby się trochę wysunął obiektyw...
Pora wziąć kredyt!

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
a jak jakosciowo ze zdjeciami? jakie to rozdzielczosci osiaga?
z ciekawosci pytam, nie bic ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
dtox, o takie rzeczy musisz zapytać się na jakimś forum astro. Tam ci podadzą wzory (inne dla lunet inne dla zwierciadeł) odnośnie rozdzielczości kątowej. Generalnie - im większa średnica lustra/soczewki, tym większa rozdzielczość. Tak np. dla mojej lunety Meade 700/60 graniczne jest powiększenie ok. 120 razy. Powyżej to powiększanie nieostrych plam. Jak to się przekłada na rozdzielczość kątową, to nie mam pojęcia, a jak na linie kadru to już zupełnie. Za to widziałem gdzieś dawno temu (i niestety nie mogę znaleźć) bardzo ładne i ostre zdjęcie z Sigmy SD9 lub 10 i MTO 1000/10. Całkiem kontrastowe i szczegółowe (SD9/SD10 to tylko 3Mpx, ale Foveon, więc bez demozaikowania).

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Ten mieszek to opcja "Macro" tego obiektywu. Convenient :-D

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Thadeus napisał/a:
Ten mieszek to opcja "Macro" tego obiektywu. Convenient :-D

No to po ptokach, raczej nie do zapięcia na korpus.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ms napisał/a:
No to po ptokach, raczej nie do zapięcia na korpus.

???

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
alkos napisał/a:
???

ms stwierdził, że podpięcie (bez mieszka) jest niemożliwe z powodu wystającej lampy.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
a te takie z boku pomiędzy centralna soczewka i tym bagnetem w środku to przypadkiem nie sa rożne wersje zamocowania ?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Przeciez to obiektyw do Pentacona - on MUSI miec ten mieszek albo inna przejsciowke, zeby ostrzyl poprawnie na malym obrazku...

Raziel  Dołączył: 06 Paź 2007
http://yandr.50megs.com/carl/1000/1000.htm
te pokrętła to obsługa wbudowanych filtrów i fokus ponoć..filtrów jest sześć o średnicy 57mm...
Pancernik to mało powiedziane...:)
http://www.pentaconsix.com/1000mm.htm
łomatko...trza by do tego 4x4 kupić...:)

Skocz do: