MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
Dziwne obiektywy - co to za mocowanie ?
Witam
jest to mój pierwszy wątek jaki zakładam na tym forum a problem mam taki, że znajomy ma na sprzedaż 2 obiektywy a raczej usiłuje mi na siłę sprzedać obiektywy:

BESTON 80-200 f4.5 (mc, macro) i z tego co zauważyłem przysłona nie działa albo ja nie umiałem nią "manewrować", zauważyłem również małą kropkę na soczewce od strony korpusu (prawdopodobnie początki grzyba).

drugi obiektyw to ROKINON 30mm albo 50mm. (dokładnie nie pamiętam) F2.8

niestety obiektywy oglądałem w ciemności i gdy poświeciłem w tego ROKINONa latarką zobaczyłem mega paprochu pod tylnią soczewką które raczej wyglądały na grzyba...

do tego nie wiem co to jest za mocowanie ...
minolta, contax ? czy może coś innego ?

za całość znajomy życzy sobie 30zł
raczej nie będę ich używał ale może na allegro bym sprzedał za 50-60 zł ... wiem że szkoda zachodu, ale znajomy się uparł żeby mi je sprzedać ...

bo jeżeli nie są warte tych 50zł to nie będę ich kupował ;-) bo nie chcę być na tym stratny.
Proszę o pomoc.

PS. byłbym zapomniał :-P
foto.

Pozdrawiam.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Mocowanie canon FD. Tak na moje oko.

[ Dodano: 2008-12-28, 23:31 ]
Nie mam pojęcia o ich wartości. Raczej nieduża,a jeśli do tego zagrzybione albo porysowane,to są warte tyle,ile ile płacą za złom metalowy.

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
kupiłem jednak te obiektywy ... ten f2.8 to 28mm i jedynie pierwsza soczewka od strony korpusu jest zagrzybiona ... (rozkręciłem obiektyw na drobne kawałki i malutka soczewka z tyłu ma tylko grzyby) a jeśli chodzi o ten tele to jestem w trakcie przerobienia bagnetu CANON FD na pentaxowego K ;-) ... parę fotek udało mi się wykonać.

jeśli wszystko będzie dość trwałe napiszę na forum tutorial jak przerobić bagnet canona na pentaxa.

pozdr.

Skocz do: