Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
MacRayers napisał/a:
ale działa i robi to co napisał Eldred, tzn. patrząc na ekranik widać jak płynnie obraz się przemieszcza - powoli ale przemieszcza.

Jak się stabilizację wyłączy to przyśpiesza ?

Jeśli nie, to będzie toto opóźnienie przekazywania obrazu z matrycy na ekran.
Żadna magia, tylko lagi...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cypis aka Piotr napisał/a:
Żadna magia, tylko lagi...
bardzo możliwe, ale zauważ że np. w Canonie S1is też jest (tylko) live view i wida wyraźnie różnicę w "miękkości" ruchów z włączoną stabilizacją optyczną i wyłączoną. A nie jest to nowy aparat.

Z drugiej strony tam jest matryca 3 megowa, więc 14megowa matryca k20d może by większym obciążeniem dla procesora obrazu.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Eldred napisał/a:
No nie mów, że Ci Descent zwalniał? ;-)

nie, ale na zakrętach takie zawsze było zwalnianie - takie naturalne. Zresztą, wiesz o co chodzi... :)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Wiem wiem :-D

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Wracając do tematu - miał juz ktoś 150-500 na bagnecie K?

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
No właśnie czy ktoś wogóle orientuje się czy jest to gdzieś fizycznie dostępne, bo widnieje w ofercie kilku sklepów z mocowaniem Pentax ale ile w tym prawdy?
Może ma ktoś akurat wolne 3 199 PLN i kupi celem przetestowania? ;-)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
http://sklepfotograficzny...O-DG-OS-HSM/#v4
jak ktoś z Krakowa ma więcej czasu (ja niestety odpadam w tym i przyszłym tyg) może się kopnąć do sklepu z puszką i zapiąć obiektyw, z tego co kojarzę pozwalają nawet wyjść przed sklep zrobić kilka fotek na ulicy ;)

piotr317  Dołączył: 21 Sty 2009
Obiektyw ten jest dostępny już od końca grudnia. Swój dostałem dokładnie w sylwestra. Udało mi się go kupić za 3100pln.
Przy okazji witam wszystkich na forum które czytam regularnie od ponad roku.

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
piotr317 napisał/a:
Obiektyw ten jest dostępny już od końca grudnia. Swój dostałem dokładnie w sylwestra. Udało mi się go kupić za 3100pln.
Przy okazji witam wszystkich na forum które czytam regularnie od ponad roku.

Witamy serdecznie a teraz wrzucaj sample migiem ;-) - najlepiej na długim końcu.

Jak spisuje się HSM - masz możliwość porównania z SDM (w którejkolwiek *)?

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
ja tez prosze o sample i garść informacji o tym jak to "monstrum" sie sprawuje! ;)

Pozdrawiam
eNIKa

Nie miałem jeszcze okazji porządnie przetestować tego obiektywu, jak na razie jestem zadowolony. Jeżeli chodzi o AF to mój pierwszy obiektyw z napędem ultradźwiękowym i z początku byłem w lekkim szoku bo jest praktycznie bezgłośny, gorzej z szybkością i celnością ale jak na tak ciemny obiektyw jest chyba nieźle.

Na razie jedna fotka, jpg prosto z puszki (k10) bez żadnej edycji, ogniskowa 500mm przesłona 6,3

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
jeśli to możliwe, to prosiłbym o sample w postaci zdjęć księżyca wykonane na 500mm

Proszę bardzo ;-)

i to samo zdjęcie wykadrowane

http://lh3.ggpht.com/_Hfl...0/IMGP3729a.jpg

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
Moim zdaniem, jak na słoik 500mm, za trochę ponad 3000 złotych, źle raczej nie jest ;-)

Ataman  Dołączył: 31 Maj 2006
A ja mam pytanie o ten HSM: czy toto bedzie chodziło z K10 tylko z firmware 1.30 tak jak SDMy ?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ataman, będzie.

Ataman  Dołączył: 31 Maj 2006
Meggido napisał/a:
Ataman, będzie.

Ale mi chodzi o to czy HSM bedzie tak samo działał z f-w 1.00, 1.10.. jak z 1.30? bo ponoc SDM działa poprawnie tylko z wgranym f-w 1.30...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ataman napisał/a:
bo ponoc SDM działa poprawnie tylko z wgranym f-w 1.30...

http://www.pentax.jp/engl...tal/k10d_s.html

Skocz do: