pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Gruntowne skanowanie dysku
Ostatnio jestem wyrzucany z serwerów irc z takiego powodu, że proxy, przez które się łączę są na czarnej liście. Ostatnio też dostałem komunikat od jakiegoś serwera, że zostałem wyrzucony, bo mam jakiegoś irc-wirusa. Przeskanowałem więc wszystkie dyski najnowszym avast Home. Niestety, do 355 plików nie mógł się dostać, a poza tym nic nie znalazł.
Niestety skanowanie robiłem w windows, ale wiem, że można zrobić gruntowny skan zanim załaduje się system operacyjny, tylko nie wiem, jak to aktywować.
Czy ktoś może mi pomóc?

Windows Vista Home Premium (SP1),
Avast Home 4.8

P.S.
Jak przywrócić na pulpit ikonę kosza systemowego, którą niechcący usunąłem zamiast wyczyścić kosz?

[ Dodano: 2009-01-01, 15:27 ]
A czasami problem może być z goła inny:
I have 1223 users, 0 services and 1 servers
=== 1223 Current local users 1223, max 1264
=== 86152 Current global users 86152, max 92818

Możliwości serwera 1/1/2009 po południu i już prawie wyczerpane. Chociaż najczęściej mnie jednak wyrzucało z powodu serwera będącego na czarnej liście.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ja miałem podobne zachowanie jak do mojego proxy przyssała sie jakaś firma i zrobili sobie serwer proxy z mojego kompa. Miałem setki połączeń mimo iż nikt z domu nie korzystał z neta. Dostałem nawet bana na google z komunikatem, że zbyt wiele zapy6tań jest z mojego kompa, więc dostałem bana na jeden dzień. Po przejrzeniu logów z serwera okazało się, że mam wspólników.
Pomogła reinstalka systema. Wszelkie konwencjonalne metody tupu spyboot, ad-ware i inne takie nie pomogły. Coś zaszyło się głęboko w systemie.

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
pawelek-79, Funkcja skanowania dysków przed uruchomieniem windows występuje zaraz po instalacji avasta,czyli pod koniec instalacji system informuje o konieczności restartu i pyta czy przeskanować dyski przed uruchomieniem systemu.

P.S Co do kosza to :prawym na pulpicie> personalizuj >zmień ikony pulpitu

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Mariusz.R, thx. Z koszem sobie poradziłem. Ale pamiętam, że jak znalazł jakiegoś wirusa, którego nie mógł usunąć, to proponował restart i skanowanie przed załadowaniem systemu. Teraz, jak pisałem, miał problem z dostępem do 355 plików. Tylko nie wiem, czy nie mógł ich przeskanować, czy co. Wirusa żadnego nie zgłosił.

Mariusz.R  Dołączył: 09 Lis 2008
Bo niema dostępu do plików systemowych będących w użyciu.
Już od dawna nie używam tych śmiesznych programów zaśmiecających i zamulających komputer(nie chodzi tylko o avasta)ingerujących w system i wyłączających wbudowane narzędzia do walki z niechcianymi plikami.Efekt???Moje systemy mają się dobrze i nie jestem banowany,nie rozsiewam spamu.Jak to możliwe???A jednak.

P.S może to pomoże?? TO

Skocz do: