locke  Dołączył: 02 Lis 2007
hellrider napisał/a:
W przyszlosci chcialbym sie zabrac za fotografowanie ludzi w studio

hellrider napisał/a:
Z ludzmi dam spobie spokoj.

hellrider, chyba musisz się zdecydować. Jak rozumiem w tej chwili robisz fotografię produktu na aukcje/do sklepów internetowych etc. i chciałbyś jednak rozszerzyć jakoś swój warsztat. Jeśli w tej chwili tylko o to Ci chodzi, to post staje się w sumie nieaktualny. A masz światło błyskowe wystarczające żeby skręcić obiektyw do f/8-11? Od tego też będzie zależała odpowiedź na Twoje pytanie.

hellrider  Dołączył: 18 Lis 2008
studio sie powoli rozbudowuje. Obecnie mam 2 softboxy swiatla stalego. 40x40 cm. Stol wielkosci 120 x 60 cm (czarny połysk). Tak pisze. wszystko narazie w toku, wiec cudow nie ma. Myslem nad zakupem lamp cos z serii 180ws.

Kolego locke ja nie robie zdjec dla zarobku tylko z czystego hobby. Nie zarabiam na tym, nie dostaje zlecen, nie robie niczego dla jakis firm. Stawiam sobie np, pare owocow w jakiejs tam konfiguracji i sobie pstrykam bo lubie. Napisalem ze z ludzmi dam sobie spokoj bo nie mam teraz na to warunkow.

hellrider, pomyśl może o żarówkach błyskowych (proste lampy błyskowe na normalny gwint E27). 45Ws kosztują chyba ok 50zł (ze statywem i oprawką wyjdzie coś ponad 120 za jednąl są jeszcze 68ki za ok 70) a na pewno dadzą więcej niż najlepszy obiektyw przy kiepskim oświetleniu Przy namiocie pozwalają wyciągnąć f/8-11 przy iso 200. Na rynku są jeszcze żarówki z regulacją 50Ws za 95 zł. Do namiotu i forografii "produktu" są one jak znalazł.

locke, okim, kolego , a co z tymi 180 ws ? na allegro sa takie lampy po 3 stowki....

hellrider, oczywiście, że tak. Pełnowymiarowa normalna lampa (w przypadku fot. produktu - lampy!) studyjna oczywiście, że będzie lepsza. Ja przedstawiłem wariant najbardziej budżetowy. W przypadku żarówek brak regulacji może być bardzo uciążliwy, a ich moc może bardzo szybko dać o sobie znać.

locke, ostatnio wypatrzylem u siebie w jakims sklepie lampe CY100MR za 200 zł. Ma mozliwosc regulacji sily blysku i swiatlo modelujace. I tak sie zastanawiam czy 2 - 3 sztuki takiej lampy nada sie np do zdjec na f8 - 11 z czasem powyzej 1/100 calych postaci. Pytam bo poprostu nie wiem. Ale wyczytalem gdzies ze te lampy stosuje sie do doświetleń tla.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
hellrider napisał/a:
I tak sie zastanawiam czy 2 - 3 sztuki takiej lampy nada sie np do zdjec na f8 - 11 z czasem powyzej 1/100 calych postaci.

Się nada bez problemu, tylko ten czas jest tu całkowicie nieistotny... :evilsmile:
Istotniejsze jest to, że jak zapragniesz zmienić lampy na mocniejsze, to w przypadku lamp MR będziesz również musiał zmienić akcesoria...
A co do obiektywu "do fotografii studyjnej", to moim zdaniem najlepiej sprawdzają się zoomy. W tego typu fotografii nie chodzi o bokeh, ani małą GO, bo przestrzeń i tak buduje się światłem... Po przymknięciu do f/8-11, to nawet 18-250 można pomylić z Limitedem...

wydaje mi sie ze potrzeby zmian na mocniejsze w przyszlosci raczej nie bedzie ;). Jeszcze takie pytanko, czy jesli kupie kostke na goraca stopke np. taką http://allegro.pl/item515...pc_gw_fvat.html . To nie bede mial zadnych problemow z podpieciem lampy do tego ? Widzialem kedys wezyki spustowe z mozliwoscią chyba tez wpiecia kabla synchro do lamp. Aparat jaki posiadam do k100ds

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
hellrider napisał/a:
Jeszcze takie pytanko, czy jesli kupie kostke na goraca stopke np. taką http://allegro.pl/item515...pc_gw_fvat.html . To nie bede mial zadnych problemow z podpieciem lampy do tego ?

Powinno być ok.

[ Dodano: 2009-01-01, 20:58 ]
hellrider napisał/a:
wydaje mi sie ze potrzeby zmian na mocniejsze w przyszlosci raczej nie bedzie ;).

Wydaje Ci się tak narazie - to nie jest na tyle uniwersalna moc, żeby nie było nigdy potrzeby użycia czegoś silniejszego, nawet jeśli to tylko małe domowe studio...

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Hehe jak duze i małe i ludzi to sigma 70 macro - i do portretu i do macro a cena jest niewygórowana, jakość świetna. Posiada AF a jak się model rusza to jest wielce ok - skupiasz się na kadrze a nie na złapaniu ostrości.

Skocz do: