Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Panorama vs 4:3
Witam.

Chciałbym zapytać o Wasze opinie. Jakie wybraliście monitory i dlaczego.
Ja ze swojej strony napiszę, że komputera używam w 70% do www, 15% do oglądania zdjęć, 10% do grania w gry (np. Quake III, Soldat, Europa Uniwersalis itp.) i 5% do oglądania filmów.
Także chciałbym wiedzieć jakie zalety i wady ma monitor panoramiczny a jakie standardowy. (4:3)

Pozdrawiam!

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Maciej napisał/a:
Także chciałbym wiedzieć jakie zalety i wady ma monitor panoramiczny a jakie standardowy.

he? rozumiesz sens postawionego pytania? Zakladajac ze matryce te same i inne parametry to poza fizycznym rozmiarem matrycy to czym to sie ma roznic?

Mam 4x lcd , w tym 3 pan i jeden std, i ten std 19'' jest najlepszy ale tylko dlatego ze matryca dobra ;)
a nie dlatego ze to std ;-)

zastanow sie czy potrzebujesz "szerszego" monitora czy "wyzszego".

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Ja wybrałem 4:3. Zależało mi, żeby przy oglądaniu zdjęć nie było czarnych pasków po bokach. Przy filmach są poziome, ale to łatwiej strawić :-P No i wtedy thinkpady z panoramą jeszcze były pierońsko drogie i prawie niedostępne w PL.

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
panorama z funkcją :-B -t (pivot), jesli postawisz na sztorc to mniej przewijania na www.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Maciej, jeśli głównie do www, to może panorama z pivotem? Obracasz ją sobie o 90 stopni i widzisz więcej (mało stron jest przygotowanych dla szerszych monitorów), praca z tekstem tez staje się dużo przyjemniejsza. Do oglądania filmów bedzie super, do grania też. Tylko przy zdjęciach będziesz miał boczne paski, ale za to ich edycja (np w lightroomie) będzie nieporównywalnie wygodniejsza niż na monitorze o standardowych proporcjach (paski z narzędziami po bokach i zdjęcie w środku).

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Panorama 20,4 cala + pivot, wbudowany lub przez ramię z pivotem.
Mam, używam, chwalę sobie.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jeśli LCD z pivotem to tylko na matrycy nie TFT/TN, inaczej nagle okazuje się że kąt widzenia takiego monitowa jest duuużo mniejszy niż normalnie, po prostu katy większości LCD ków na tych tańszych matrycach są korygowane w poziomie, tak żeby ktoś siedzący obok ciebie dobrze widział np. wspólnie oglądany film. Z kolei w pionie ta wada (przyciemnianie się obrazu lub spadek kontrastu) nie jest aż tak korygowana bo raczej siedzi się na tej samej wysokości.

Ja mam monitor CRT 22' 4/3 i mam problem bo chciałbym LCD ale na matrycy Mva lub PVa (S-ips są jeszcze kosmicznie drogie) ale nie ma monitora o takich parametrach. Najwięcej jest obecnie panoram, a najtańsze są 5/4 (z kolei już zbyt kwadratowe, do gier i filmów niezbyt się nadają, to raczej biurowe konstrukcje do tabelek i WWW).

Wyobraźcie sobie obróbkę pionowego kadru na monitorze o formacie 16/10. :shock:

Aha i jeszcze jedno, nie mogę tego zrozumieć i baaaardzo mnie to razi i smuci, że na większości LCDków czy to monitorów czy to w laptopach, zdjęcia które u mnie na CRT wyglądają całkiem normalnie, mają widoczne olbrzymie szumy i przejścia tonalne, czy mi się wydaje czy LCDki nieziemsko wręcz przekłamują kontrast i działają jakby dodać zdjęciu ze 2-3 EV z późniejszym zmniejszeniem jasności?

[ Dodano: 2009-01-02, 13:14 ]
Jeśli wszyscy mają LCD'ki to ja się nie dziwię temu parciu na FF i "mniejsze szumy".

Ok, wybaczcie za niedomówienie. Chodzi generalnie tylko o kształt matrycy, bo chodzi o laptopa. (a tam pivota nie ma)
Więc chodzi o wrażenia z użytkowania panoramy do celów jakie napisałem. Bo z 4:3 (5:4) mam do czynienia.

vertiico napisał/a:
he? rozumiesz sens postawionego pytania? Zakladajac ze matryce te same i inne parametry to poza fizycznym rozmiarem matrycy to czym to sie ma roznic?
Chodzi właśnie o te różnice fizycznego rozmiaru matrycy.
Zapytałem o wrażenia i o to "dlaczego" taki a nie inny. Nie zapytałem, który lepszy.

Panorama do laptopa jest ok, chociażby wygodniej się to trzyma na kolanach bo ma niższy ekran, ale do obróbki zdjęć to jak kto lubi, dla mnie porażka.

Laptop do obróbki zdjęć to z założenia porażka (te z lepszymi matrycami to wyjątki).
Chyba że chodzi o kadrowanie.

Kurczę, gdzie ja napisałem, ze do obróbki zdjęć?
15% to oglądanie zdjęć innych.

Macieju, ależ wodzu co wódz.... ;-)
Odpisałem na wywody Eldreda.

Co do 1280x800 (czy innej panoramy) w lapku - daje radę, ale musiałem się dłuuuugo przyzwyczajać. Wolałbym 4 : 3.

Maciej, Myślałem że skoro to forum fotograficzne... :roll:

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Cypis aka Piotr napisał/a:
pivot, wbudowany lub przez ramię z pivotem.

Jeśli przez ramię, to co z kablami? Jest na nie jakieś mocowanie, czy podczas obrotu trzeba je trzymać żeby nie powypadały?

(oczywiście chodzi o monitor bez seryjnego pivota)

Eldred, obróbka pionowych kadrów na panoramie wcale nie jest taka straszna (chyba że większość kadrów które robisz ma właśnie taką orientację).

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Re: Panorama vs 4:3
Maciej napisał/a:

Chciałbym zapytać o Wasze opinie. Jakie wybraliście monitory i dlaczego.

Ja mam 19 cali Belineę sprzed lat i nadal nie mam motywacji by zmienić na coś nowego. Oceniam wielkość obrazu nie po przekątnej, lecz po wysokości. No i te wszystkie - nawet 22 calowe panoramy wydają mi się mikrusie. Także ostrość obrazu w tych nowych wynalazkach jest raczej "telewizyjna" niż "monitorowa". Chęć zakupu nowej panoramki pogrzebała rozmowa z kobietą z drukarni która z rozrzewnieniem wspominała skalibrowane CRT z EIZO, kiedy wydruki wychodziły za pierwszym razem - teraz na lcd musi robić 4-5 wydruków.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Maciej napisał/a:
że komputera używam w 70%

czyli sam musisz sobie odpowiedzieć na to pytanie, używasz kompa głównie do netu, nie wiemy jakie strony odwiedzasz, wiec nie wiemy czy beda dobrze wyswietlane na LCD panoramicznym, najlepiej sam to sprawdz.

Ja LCD panoramicznego glownie uzywalem do filmow i przegladania stron [ znacznie to ulatwia o ile strona dobrze napisana].

O dizwo do filmow bardziej podoba mi sie monitor obecnie uzywany, glownie z powodu matrycy, oddania kolorow, i nie musze przejmowac sie "katami", ale to tak jako informacja,

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja używam panoramy do grafiki inżynierskiej. Zdecydowanie lepiej się sprawuje niż 4:3.

macioh napisał/a:
Jeśli przez ramię, to co z kablami? Jest na nie jakieś mocowanie, czy podczas obrotu trzeba je trzymać żeby nie powypadały?

Spięte taśmami na rzepy w pęczek - mam dość długie ramię wysięgnika, a do monitora podpięte: zasilanie, vga, dvi, usb, svideo. Działa idealnie.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Ja od niedawna mam panoramę, w zasadzie od bardzo niedawna. Początki były trochę rozczarowujące, ale teraz już się przyzwyczaiłem i to na tyle, ze nie chciałbym już 4:3 czy 5:4.
Oglądanie zdjęc w panoramie- rewelka. Filmów nie oglądam, od tego mam TV, ale oczywiscie wypróbowałem. Obejrzałem wczoraj 20 raz koncert U2 i oglądało sie super.
WWW- tu się najbardziej rozczarowałem. Strona na środku a po bokach dużo białej przestrzeni (tak np Onet sie ogląda). Literki koszmarnie małe, w menu Widok nie działa powiekszanie czcionki.
Zainstalowałem więc Operę i tam klawiszami +/- dostosowujesz wielkość ekranu i po problemie. Oczywiscie pozostaje kwestia przyzwyczajenia sie do opery i jej zakładek.
Krótko mówiąc mając taki dylemat z czystym sumieniem polecam panorame.
Ja akurat wziąłem 20" i jak dla mnie jest to olbrzym, dlugo sobie nie moglem poradzic z ogarnięciem całego ekranu. Nie wiem czy 22" to nie zbytek luksusu. W sklepie 1,5h kazalem sobie podłączac rózne monitory (chodziło mi o wielkosc) i wybór padł na 20". Na pewno nie będzie za mały, to uwaga dla tych, którzy będą promować nowy standard czyli 22".

Washi  Dołączył: 23 Cze 2008
Powiem tak, ze jesli panorama to koniecznie wiecej niz 19''

ups. nie doczytalem ze chodzi o laptopa ;)

Skocz do: