Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
milo napisał/a:
Skonkretyzuje,
obiektyw poprzez m42/PK do DL'a, z tego co wiem to jest tylko jedna wersja tego obiktywu [moge się mylic]

Pierwotnie to szkło ze światłem f6.3 skonstruawane było dla dalmierza Contax II/III, była to na ówczesne czasy rewelacja i nóż wbity w serce największego konkurenta - Leitza ;-)
Po wojnie obiektyw został przekonstruowany na światło f2.8 i dostosowany do bagnetu Psixa i gwintu M42. Nie jestem pewien, czy aby nie było krótkiej serii z bagnetem Exa/Exacta.
Dopiero Sonnar 200/2.8 występował tylko w wersji na M42.

--
Pozdrawiam,
Paweł

thorgal  Dołączył: 09 Sty 2007
Andee, Zgadza sie niektore obiektywy przerobili na bagnet PB i zmniejszyli wage czyli raczej wiecej plastiku uzyli, faktem jest ze wersje PB sa tansze bo mneij uniwersalne. Gotowych przejsc z PB na M42 czy inne nie widzialem i nie slyszalem, raz tylko ktos domowym sposobem przerobil chyba do canona. Pytanie tylko czy jest sens przerabiac bo ciekawych obiektywow na PB jest malo, tzn. IMHO: 50 1.4, 300mm, 200mm ?

Andee  Dołączył: 19 Gru 2006
Przejsciowek z PB na inne systemy praktycznie brak, z tego co wiem jest jedynie przejsciowka na bagnet Canon EF.

Co do przerobki to myslalem o przerobce permanentnej, czyli wymianie calego bagnetu na K.

Co ciekawsze bagnet PB rozni sie od bagnetu PK jedynie szerokoscia szczeliny pomiedzy listkami bagnetu a body, w PB ta szczelina jest szersza o 0.9mm z tego co pamietam.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Cytat
To fakt, ale proszę nie używać słowa bydle

Krowa, koń czy inna zebra - niewielka różnica :-D

Ale fakt - obiektyw jakościowo jest przedniej marki.

[ Dodano: 2007-01-19, 11:50 ]
Paweł Szkup napisał/a:
matb napisał/a:
milo napisał/a:
Czy uwazacie ze to dobry wybor jako tele do sportu?

Zwróć uwagę, że bydle swoje waży, co swoje znaczenie ma, zwłaszcza, jak się "z ręki" cyka. CHoć z drugiej strony to model "olimpic" - specjalnie na IO w 1936 wymyślony, więc jakby z założenia "sportowy" ;-)

Tak, tylko, że wersja z 1936 roku miała światło f6.3 :mrgreen: Dopiero Niemcy wschodni przekonstruowali to na f2.8

Mnie tylko chodziło o wskazanie mocno sportowych korzeni tego obiektywu. A jak widać, takie ma, "z dziada (pradziada?)", że tak powiem ;-)

Co do tego prototypu Sonnarow z 1936 roku to z tego co wiem wystepowal on w 2 wersjach 2.8/180 oraz 4/250. O wersji f6.3 nie slyszalem :(

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Andee napisał/a:
Co do tego prototypu Sonnarow z 1936 roku to z tego co wiem wystepowal on w 2 wersjach 2.8/180 oraz 4/250. O wersji f6.3 nie slyszalem :(

Poszukam info w sieci...

Oooo, tutaj znalazłem linka: http://members.aol.com/dcolucci/zc.htm
Wynika z tego, że w sprzedaży był od razu 180/2.8, natomiast ja wciąż jestem przekonany, że pierwotnie to szkło było zaprojektowane jako 180/6.3 ... Swoją drogą to taki 180/2.8 z Contaxikiem musiał wyglądać pięknie :-D

--
Pozdrawiam,
Paweł

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Andee napisał/a:
Prosze dokladnie obejzec zdjecie skatera w wyskoku ktore zamiescilem powyzej, jezeli ktos znajdzie ciekawy szczegol (lub szczegoly) zwiazany z jakoscia optyczna Sonnara 2.8/200, dostanie 3 punkty ;)

chodzi o ten rozpylony piasek (kropelki?) :?:

3 punkty dla tego Pana :mrgreen:

Tak, te punkciki pod nogami skatera to piasek ktory oderwal sie od obuwia...

[ Dodano: 2007-01-19, 13:46 ]
Paweł Szkup napisał/a:

[...]
Swoją drogą to taki 180/2.8 z Contaxikiem musiał wyglądać pięknie :-D

--
Pozdrawiam,
Paweł

Zapewne tak bylo :)

Przez proznosc wrodzona i chwalipiectwo dodam, ze posiadam takiego Contaxa III z Sonnarem 4/100 ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Andee napisał/a:
Moze taki maly konkursik przy okazji:

Prosze dokladnie obejzec zdjecie skatera w wyskoku ktore zamiescilem powyzej, jezeli ktos znajdzie ciekawy szczegol (lub szczegoly) zwiazany z jakoscia optyczna Sonnara 2.8/200, dostanie 3 punkty ;)
nie wiem o co chodzi, ale głębię ostrości masz nieziemską. Jaka była przedmiotowa i jaka przysłona, pamiętasz??

[ Dodano: 2007-01-19, 14:30 ]
d*** nie p[okazuj mi tego szkła, bo Ci zabiorę! :-P Piasek, też mi coś :-P

Na zdjeciu ze skaterem dystans wynosi okolo 7m, przyslona f4... ;-) :mrgreen:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Panowie tak sobie miło dyskutują o Sonnarze, a ja z niemiłym zaskoczeniem stwierdziłem w swoim Pentaconie 200/4 na M42 wylatywanie 1 listka przysłony. A ponieważ wiązałem z tym obiektywem pewne nadzieje, chcąc do niego założyć na stałe przejściówkę na bagnet K, mam takie małe ispytanije: Czy jakaś życzliwa duszyczka mogła by mi podać namiar na warsztacik w Gdańsku, który potrafiłby doprowadzić ten obiektyw do stanu używalności nie powodując utraty jego właściwości optycznych.
Z góry dziękuję za pozytywne załatwienie mej prośby informując jednocześnie że do nicka tego człowieka, który poda mi ten adres, będę zawsze dodawał formułkę "OBY ŻYŁ WIECZNIE !"
:-B - Kuszelas

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Andee napisał/a:
Jestem tez pewien ze mozna przerobic mocowanie PB na Pentax K, oczywiscie bez przeniesienia przyslony.

Mocowanie PB jest podobne do PK, ale jest płytsze (obiektyw PB mozna włożyć do Pentaksa, ale nie da się przekręcić), chyba, żeby do obiektywu PB pasował tyłek K od jakiegoś najtańszego badziewia, wtedy można pokombinować.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Kuszelas, ja sie nie znam :-P , ale spróbuj tu:
LINK z adresem

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A czy wersja bez MC jest dużo gorsza, bo szukam przede wszystkim jasnego długiego obiektywu. A takie sonnary chodzą po 200zł, co jest dla mnie akceptowalne.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Sonnar 180/2.8 Crop test :)
Witam, tak dziś nudząc się zrobiłem crop testa z sonnara 180/2.8 na f2.8 gdyż mój egzemplaz tylko na takiej pracuje, poprzedni właściciel wykastrował go :lol: biedaczek.

Crop 1

Crop 2

iso200, k100d, 2.8, tripod, św. żarowe, WB według wzorca<siwy dezodorant Rexona w sztyfcie xD> auto kontrast, kolor i poziomy w PS, JPG. z uwzględnieniem kompresji programu graficznego i imageshacka.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
A potem
TomaSzSz napisał/a:
tak dziś nudząc się
należało odnaleźć odpowiedni wątek i w nim się dopisać :roll: 8-)

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Sorry nie pomyślałem :oops:

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Do tego Sonnara mozna dostac przejściowke bezposrednio z Psixa na Pentaksa.Obiektywustawiamy na manual i działamy.Ostatnio robiłem nin w Pile zdjęcia portretowe z K10.Niestety nie zapisywałem z jakim obiektywem robie zdjęcia i jedynie po kadrowaniu mozna sie domyslac ktore to sa.Jak mi sie uda przekonwertować wsadowo pliki w Irfanview z tifow do jpg to umieszcze je na srwerze u Bogusza i bedzie mozna popatrzeć.
Pozdr.
Wiktor

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
a czym się różni od opisywanych tutaj sonarów MC sonar z oznaczeniem czerwonym T*

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
T* to ja widziałem w starej optyce z lat 50tych a potem w Contaxsie Carl Zeiss Oberkochen . MC Sonnary 180/2,8 były i z Jeny , ale może się mylę , ktos kiedyś mówił że powłoki coś tam zawierają

Skocz do: