gorky  Dołączył: 25 Kwi 2006
UFRaw - metoda na wygodniejsza obrobke zdjec
Co prawda nie jest to bardzo odkrywcze, ale mnie chwile zajelo znalezienie najwygodniejszej metody wolania RAWow, wiec pisze tutaj - a nuz sie komus przyda :)
Ostatnie polecenie (find) jest linuksowe, ale jak trafi tu ktos znajacy sie na Windows to pewnie bedzie w stanie napisac jak to zrobic w systemach Microsoftu.

Do tej pory jednym z wiekszych problemow, z jakimi sie spotykalem przy obrobce RAWow (Gimp + UFRaw) byla czasochlonnosc calego procesu - otworzyc zdjecie, pobawic sie krzywymi, przekazac do GIMPa, zmienic nazwe, poczekac na zapisanie JPGa, otworzyc nastepne...
Szczegolnie zapisywanie zdjec do JPG zajmowalo duzo czasu, bo sprzet mam nie pierwszej mlodosci.

Poniewaz z Sylwestra przywiozlem wiecej zdjec niz zwykle, wiec postanowilem poprawic swoja efektywnosc i zaglebilem sie w czytanie instrukcji do UFRawa. W efekcie przerzucilem sie na obrobke jedynie w UFRawie i zapisywanie jednynie plikow .ufraw, a nastepnie zapuszczenie konwersji w tle. Rezultat? Czas pracy nad zdjeciami skrocil mi sie (na oko) trzykrotnie ;)

Jak to robie?
Odpalam UFRawa (a nie GIMPa z wtyczka), w opcjach zapisu wybieram konwersje do JPG z kompresja 85, przy 'Utworz plik ID' zaznaczam 'Tylko', za pierwszym razem wybralem jeszcze jednokrotny zapis ustawien domyslnych (dzieki temu potem juz nie trzeba tego robic, mozna oczywiscie sobie ustawic wiecej domyslnych opcji).
Otwieram teraz zdjecia po kolei, bawie sie RAWem, po czym klikam 'Zapisz'. Zapis trwa blyskawicznie, bo nie trzeba podawac sciezki, typu pliku, itp., a na dodatek plik oryginalny nie jest jeszcze w tym momencie konwertowany.

Po obrobieniu wszystkich zdjec otwieram konsole i zapuszczam wsadowe przetwarzanie wszystkich plikow, chociazby takim poleceniem:

find . -name *.ufraw -exec ufraw-batch {} +

(trzeba byc w katalogu ze zdjeciami albo zmienic pierwsza kropke na sciezke do tego katalogu).

Teraz mozna spokojnie isc zjesc, spac, wypic :-B :-B :-B albo robic cokolwiek innego - RAWy konwertuja sie same. :)

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
RAWy konwertują się same, a poszedłeś spać i tak po 3:30 jak widzę :D

Metoda ciekawa. Muszę przetestować. Nie wiesz przypadkiem czy coś takiego byłoby w RT możliwe?

JuiCe napisał/a:
RAWy konwertują się same, a poszedłeś spać i tak po 3:30 jak widzę :D
Metoda ciekawa. Muszę przetestować. Nie wiesz przypadkiem czy coś takiego byłoby w RT możliwe?

:) :) :)
To glownie dlatego, ze tuz przed 24 bylem w domu dopiero ;)

Co do RT - mysle ze jest to mozliwe w kazdym programie, ktory oferuje zrzucanie parametrow obrobionego RAWa do pliku konfiguracyjnego i potem prace w trybie wsadowym (nieinteraktywnym) na podstawie tych plikow, ale czy RT spelnia te kryteria - nie wiem.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
JuiCe napisał/a:

Jeśli RT to Raw Therapee, to jak najbardziej jest taka funkcja i działa całkiem sprawnie.
Otwierasz program i mając na dole podgląd miniatur zdjęć, klikasz kolejno na każde z nich, robisz co tam chcesz, po czym nie robisz "Zapisz obraz" a klikasz nad danym zdjęciem ikonkę obok kosza, takie dwa kółeczka zębate "Put to processing queue":)
Jak już wszystkie fotki obrobisz, klikasz w takie same kółka zębate ale w pasku po lewej troszkę ponad minaturami. Okienko się troszkę zmienia i po lewej pojawia się m.in. przycisk "Start processing" Klikasz i leci samo ;)

Dzięki! Wczoraj właśnie zastanawiałem się do czego te trybiki służą :D

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Sławek_S, Nie wiem czy jestem taki ślepy, czy taki głupi. Jakie trybiki? gdzie one są?

Tu się schowały :lol:

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
jaka to wersja rt? ja mam cuś takiego:

Ja mam 2.4 beta 4 - ściągana przedwczoraj.

photopiast  Dołączył: 24 Lut 2010
Witam.
Mam wielki problem z plikami RAW. Jako ze korzystam z Gimpa to sciagnalem sobie plugin UFRAW. Nie wiem czemu ale kiedy otworze jakiegokolwiek rawa to wychodzi mi jakas taka zamazana bardzo niewyrazna za przeproszeniem kupa. Mial moze ktos kiedys taki problem. Jakby ktos moglby mi jeszcze zaproponowac jakas alternatywe dla gimpa i ufraw`a to bylbym niesamowicie wdziewczny :-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
photopiast, wygląda na to, że potrzebujesz nowszej wersji UFRAW. A którą wersję masz i z jakiej puszki ładujesz RAW-y?

photopiast  Dołączył: 24 Lut 2010
UFRAW 0.17. W liscie wspieranych aparatów jest k-x, ktorego uzywam. Zapisuje w formacie DNG. PEF`a jeszcze nie probowalem otwierac w UFRAW. Sprawdze jeszcze to.

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
Re: UFRaw - metoda na wygodniejsza obrobke zdjec
gorky napisał/a:

Jak to robie?
Odpalam UFRawa (a nie GIMPa z wtyczka), w opcjach zapisu wybieram konwersje do JPG z kompresja 85, przy 'Utworz plik ID' zaznaczam 'Tylko', za pierwszym razem wybralem jeszcze jednokrotny zapis ustawien domyslnych (dzieki temu potem juz nie trzeba tego robic, mozna oczywiscie sobie ustawic wiecej domyslnych opcji).
Otwieram teraz zdjecia po kolei, bawie sie RAWem, po czym klikam 'Zapisz'. Zapis trwa blyskawicznie, bo nie trzeba podawac sciezki, typu pliku, itp., a na dodatek plik oryginalny nie jest jeszcze w tym momencie konwertowany.

Po obrobieniu wszystkich zdjec otwieram konsole i zapuszczam wsadowe przetwarzanie wszystkich plikow, chociazby takim poleceniem:

find . -name *.ufraw -exec ufraw-batch {} +

(trzeba byc w katalogu ze zdjeciami albo zmienic pierwsza kropke na sciezke do tego katalogu).

Teraz mozna spokojnie isc zjesc, spac, wypic :-B :-B :-B albo robic cokolwiek innego - RAWy konwertuja sie same. :)

czy mógłbyś może jakieś uaktualnienie ;-) dopisać :-)

próbuje to robić wg Twojego opisu i nie bardzo idzie

Cytat
arek@arek ~/Desktop/rawy_ufraw $ find . -name *.ufraw -exec ufraw-batch {} +
find: ścieżki muszą poprzedzać wyrażenie: IMGP0734.ufraw
Składnia: find [-H] [-L] [-P] [-Opoziom] [-D help|tree|search|stat|rates|opt|exec] [ścieżka...] [wyrażenie]
arek@arek ~/Desktop/rawy_ufraw $

jak podam nazwę pliku , to zadziała ale tylko na tym jednym pliku ,w katalogu jest więcej plików.

Cytat

arek@arek ~/Desktop/rawy_ufraw $ find . -name *IMGP1319.ufraw -exec ufraw-batch {} +
ufraw-batch: Wczytano ./IMGP1319.PEF
ufraw-batch: Zapisano /home/arek/Desktop/rawy_ufraw/IMGP1319.jpg

nie wiem czy należy wymienić wszystkie pliki czy jak ?? wydaje mi się że powinno samo odróżnić pliki .ufraw i je wszystkie przerobić , gbyś mógł mnie naprowadzić :-)

earl  Dołączył: 21 Wrz 2009
Można też tak: for i in *.ufraw; do ufraw-batch $i; done

earl napisał/a:
Można też tak: for i in *.ufraw; do ufraw-batch $i; done

a możesz tak , bardziej czytelnie to przedstawić ?? mój system to linuxmint

Odpal to polecenie w katalogu z przygotowanymi ufrawami.

earl napisał/a:
Odpal to polecenie w katalogu z przygotowanymi ufrawami.

dzięki to działa :-) a jak dopisać aby w tym katalogu w którym są przygotowane rawy ,utworzył nowy katalog i tam wpakował te nowo powstałe jpg ??

Teoretycznie ufraw-batch ma opcję out-path, ale nie udało mi się zmusić jej do działania, dlatego proponuję takie rozwiązanie:

for i in *.ufraw; do ufraw-batch $i; mv ${i%.*}.jpg nowy_katalog/; done

Oczywiście wcześniej warto ten nowy_katalog utworzyć jakimś mkdirem.

Nie było mnie przez jakiś czas ale oczywiście kolega earl stanął na wysokości zadania :)

P.S.
Ostatnio przerzuciłem się na Rawtherapee, jest bardziej ergonomiczny niż UFRaw, a wersja rozwojowa jest całkiem szybka - czego nie dało się niestety powiedzieć o 2.x.
Teraz nawet na moim antyku da się używać :)

chester  Dołączył: 01 Kwi 2010
gorky, czy w tej wersji 3.cośtam są już krzywe (luminance, tone) ? Poza tym czy dobrze wyświetlają się u Ciebie miniaturki ? Kiedy ja testowałem, to miniatury były jakby przepalone, większość była biała, a tylko na zbyt ciemnych zdjęciach coś było widać.

Skocz do: