alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
FA50/1.7 vs FA50/1.4
setup testowy:

wycinek dla centrum kadru (ostrość):

wycinek bokehu:

(k10d, iso 200)

mały wniosek: spójrzcie na odwzorowanie rastra... 1,7 , pomijajac f:4 (mozliwe ze poruszylem) bije na glowe 1.4 aż do f:8... :shock: :shock:

... a bokeh? No, 1.4 wygrywa tylko dzieki dodatkowemu listkowi przyslony, poza tym jest identyczny...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
alkos napisał/a:
mały wniosek: spójrzcie na odwzorowanie rastra... 1,7 , pomijajac f:4 (mozliwe ze poruszylem) bije na glowe 1.4 aż do f:8... :shock: :shock:
faktycznie, widać ładnie na FA 50/1.7 odwzorowanie.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
i na f/2 w 1.7 jeszcze bokeh nie jest kwadratowy

Cytat
i na f/2 w 1.7 jeszcze bokeh nie jest kwadratowy

Wydaje sie, ze aparat w ogóle nie przymyka przyslony o 0,5 dzialki - w obu przypadkach. Jednak naświetlenie wydaje sie ok.

[edit]

poprawka - w przypadku FA50/1.4 f:1.7 jest ostrzejsze od f:1.4 ... czyli jednak przymyka nieco.

[ Komentarz dodany przez: tref: 2007-01-19, 16:30 ]
nie wiem... ale na FA1.4 przy 1.7 jsą kółka, a już na 2 są wielokąty, czego przy FA1.7 dla podanych przysłon nie widzę.

mklnet  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos - to weź sobie wyobraź Rikenona 50/1.4 przy którym Pentax 50/1.7 odpada w przebiegach, co udowodnił jeden z bardziej znanych zawodowców od postprocessingu (tak to się nazywa?). I tak do samych rezultatów - nie wydaje się dziwne, że przy pierwszym 1/2 EV od pełnego otworu nie widać jeszcze wpływu przesłony na nieostrości w światłach?

mklnet napisał/a:
alkos - to weź sobie wyobraź Rikenona 50/1.4 przy którym Pentax 50/1.7 odpada w przebiegach, co udowodnił jeden z bardziej znanych zawodowców od postprocessingu (tak to się nazywa?)

Tylko widzisz, Kuba mial kilka tych rikenonow P i tylko jednego M50/1.7; a juz zupelnie inna sprawa, ze nie chce mi sie w jego wyniki wierzyc... ;-) Poza tym zaden z nich nie ma AF :-P

[ Dodano: 2007-01-19, 15:40 ]
Cytat
[ Komentarz dodany przez: tref: 2007-01-19, 16:30 ]
nie wiem... ale na FA1.4 przy 1.7 jsą kółka, a już na 2 są wielokąty, czego przy FA1.7 dla podanych przysłon nie widzę.

Tref, moglbys nie pisac komentarzy tylko nowe odpowiedzi? Strasznie ci sie wypowiedzi gubia przez to.

Poza tym - w obu przypadkach po przymknieciu o 0,5 dzialki widac ciagle kolka. Przyjrzyj sie.

alkos, chyba masz rację, z tymi komentarzami to jakoś kitowo wygląda. Porzucę ten sposób pisania na rzecz dobijania licznika.

mklnet  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Tylko widzisz, Kuba mial kilka tych rikenonow...

Choć osobiście pewne posty Kuby na prfc mnie drażnią, to nie uderzam w niego, ale w autora opisu na allegro dla tego rikenona - którego zresztą chętnie bym nabył, ot tak, choćby dla porównania.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
No, 1.4 wygrywa tylko dzieki dodatkowemu listkowi przyslony, poza tym jest identyczny
No nie bałdzo, popatrz na rozdwojone kółko, na górze.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
mklnet napisał/a:
to weź sobie wyobraź Rikenona 50/1.4

tak sie sklada, ze mam tego rikenona i to chyba ostatnia sztuke Jewuly - kupilem od niego jak wyprzedawal swoj bagnet K. PPD w maju, mozna sie pobawic ;]

PS
witajcie po przerwie :mrgreen: :-B

l_uka, jak tam przegroda? Witamy po prze-erwie.

Jarek Dabrowski napisał/a:

Co z nim?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
witajcie po przerwie :mrgreen: :-B
Wróciłeś :mrgreen: Cały ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
Co z nim?
No, w 1.4 ma ładniej, mocniej rozmyte krawędzie - dobrze to widać na tym rozdwojeniu właśnie.

No, w 1.4 ma ładniej, mocniej rozmyte krawędzie

TROSZKE mocniej ;-)

argawen, tref, spox, przegroda polamana i poskladana - bez dluta sie nie obylo ;-) Troche zaczyna bilec :-/

Jak dla mnie, 50/1,7 lepszy. Gdzie to mozna kupic? :-?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
l_uka napisał/a:
Gdzie to mozna kupic? :-?
Ktoś ostatnio sprzedał takiego na Allegro za 699. Co to się porobiło. Popytaj po sklepach, może mają. Tylko jak Fafniak zaproponuje ci sprzedaż takiego, to nie bierz. Ma mojego :mrgreen: :-P .

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a co z resztą taką jak mikrokontrasty ,plastyka etc.?
gdzie leży jakikolwiek powód żeby kupić 1.4 zamiast 1.7?
skoro aparat i tak nie widzi tego 0.5 EV :)

a właśnie kupiłem 50dziesiątke 1.4 a mogłem mieć za połowę ceny 1.7 :)
no nic, 50 na FF zawsze utrzyma cenę i tylko zdrożeje ewentualnie

argawen napisał/a:
ylko jak Fafniak zaproponuje ci sprzedaż takiego, to nie bierz. Ma mojego :mrgreen: :-P .
z tego co wiem masz wyregulowane szkiełka, chętnie kupię, a cena może być okazyjna (Fafniak w przypływie złości może się przerzuci wyłącznie na średi format :-P )

argawen napisał/a:
Ktoś ostatnio sprzedał takiego na Allegro za 699. Co to się porobiło.

dzizas, rozboj w bialy dzien. Z drugiej strony, takie szklo to do portretow fajne, a przy portretach af potrzebny jak 12klatek/sekunde ;]

Cytat

Popytaj po sklepach, może mają. Tylko jak Fafniak zaproponuje ci sprzedaż takiego, to nie bierz. Ma mojego

jakis upadly egzemplarz? ;-P

Skocz do: