Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Przysłonięte rogi - czy to migawka?
Ślub kolegi, ciemna sala. Lampa 540 FGZ, dyfuzor - skarpeta. 2 rogi przysłonięte. Lewy dolny czymś białym, prawy górny czymś czarnym. Czy to migawka czy może tulipan się przekręcił? Lampa dopiero co kupiona. Tylko kilka zdjęć tak wyszło. Co to jest? Ktoś dopomoże?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Przękręć tulipan i sprawdź czy będzie tak samo wyglądało jak na zdjęciach.

ups - to powinno być w dziale akcesoria, lampy... :shock:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Jak ciemna sala to po co ci tulipan ? Tak z ciekawości pytam.
Generalnie te tulipany czy osłony to zakładałem tylko latem na plaży - i to też dla bajeru - może czegoś nie doczytałem, ale nie mam jakichś strasznych blików na fotkach.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
JackDeJack napisał/a:
Jak ciemna sala to po co ci tulipan ? Tak z ciekawości pytam.

Tulipan się nosi cały czas dla osłony przede wszystkim.. zresztą - zawsze odrobinę mogą zredukować bliki, jak masz punktowe światła i ciemną sale mogą się przydać bardzo. Ale nie wkładanie paluchów w szkło i ochrona fizyczna obiektywu jest podstawową funkcją.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Wg numeracji zdjęć - nie kasowanej od początku - na 5500 fotek blik miałem na 2 (słownie dwóch) dziecko w wózku ze słońcem w tle kadru.
Dlatego pytam bo może o czymś nie wiem, może wpływ bocznego światła na pomiar, czy coś w tym stylu ?

Guerilla opisał dokładnie powody, dla których noszę tulipan (na obiektywie :-P ) Punktowe światło padające pod kątem na soczewkę przednia ...ech - wogóle nie chodzi jeno o bliki, ale o poprawniejsze naświetlenie i kontrast. Ochrona - oczywiście - zwłascza od kiedy ściągnąłem ufałkę. Ale niestety tulipan nie ochronił szkła od paluchów 3,5 letniego synka kolegi. Wraził bezczelnie ciekawskie łapki i pobrudził. Ale są jeszcze uszkodzenia mechaniczne. Aparat lata dynda, ludzie się cisną, przepychają itp.

Skocz do: