mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
FA 43mm Limited czy Zeiss Planar 50 f/1.4
Cóż, gdyby nie to, że na zamówionego Limiteda czekam już dwa miesiące, to pewnie by tego wątku nie było. W podobnej cenie (100 zł więcej) mam okazję kupić Planara 50 f/1.4 No i tak:
- brak AF w Planarze mi nie przeszkadza
- Planar jest jednak jaśniejszy
- chcę używać tego obiektywu również we wnętrzach, 50mm na APS-C jest dla mnie czasem trochę za dużo. Limited 43mm wiele mniej nie ma, ale zawsze coś

No i co byście zrobili na moim miejscu ? :) Czekać dalej na Limiteda czy brać Planara ? Dodam, że już czytałem wątki na forum dotyczące obu szkieł. No i jakoś jestem w kropce...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pewnie będziesz musiał rzucić kostką. Kup tego, który bardziej Ci się podoba z wyglądu.

Pewnie będzie tak, że jak kolejny miesiąc będę musiał czekać na Limiteda, to w końcu się wkurzę i kupię Planara...

Zawsze możesz kupić DA40. Na tego nie trzeba czekać.

To była moja pierwsza opcja. Ale zdecydowałem się na wybór pomiędzy Zeissem i FA43. Teoretycznie to nawet jednak nie jest głupi pomysł z tym DA40. Jak chcę ciut więcej światła to pozostaje mi manualna 50-tka f/1.7 Tylko trochę zachodu ze zmianą szkła :) Także DA40 niestety w pewnych sytuacjach będzie jednak za ciemny.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
mdfan napisał/a:
No i co byście zrobili na moim miejscu ? :) Czekać dalej na Limiteda czy brać Planara ?

moze to zabrzmi jak swietokradztwo ale czy manualny planar 50/1.4 az tak goruje np nad smc-a 50/1.4 by placic za niego tyle kasy? - serio pytam. ogniskowa taka sobie (na aps-c), swiatlo raczej z tych normalnych dla 50tki, bokeh?(smc-a ma ladny)kolory?. mam doswiadczenia wylacznie ze starymi zeissami (do tej pory mam jakiegos sonnara ale raczej z sentymentu, uzywalem 180/2.8- rewelacja)
43 to zupelnie inna bajka imho.
pozdrawiam
kp

No właśnie o to chodzi, że ten Zeiss jest wart tych pieniędzy. Jest diabelnie ostry już od pełnej dziury, mechanika działa po prostu rewelacyjnie. Znajomy ma to podpięte do Nikona. Te stare manualne stałki wydają się przy nim złomem (może za mocno powiedziane).

Kilka fotek...

http://www.flickr.com/pho...s/zeiss50mmf14/

Oczywiście FA43 to też klasa sama w sobie. Sądzę, że jednak poczekam - z uwagi na te kilka milimetrów mniej. Ideałem byłoby dla mnie 31 mm, ale cena bardziej kosmiczna...

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
mdfan napisał/a:

Oczywiście FA43 to też klasa sama w sobie.

Ano właśnie. Photozone twierdzi, że FA43 nie jest wcale taka ostra na pełnej dziurze.
Link do testu

Sam się zastanawiam czy wybrać DA40 czy FA43. Jeżeli faktycznie FA nie jest taki
ostry na pełnej dziurze to odpada argument lepszego światłą. Od 2.8 są porównywalne. A dodatkowo DA40 ma mniejsze CA i chyba ładniejszy bokeh.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
testy testami, a zdjecia zdjęciami

pełna dziura
http://www.photozone-i1.d...es/IMGP1893.jpg

Toteż o tym właśnie piszę :-)

FA43
i
DA40

Bokeh z FA43 zdecydowanie mi nie podchodzi.

Ostrość DA40 też dużo lepsza w tych samplach. Wystarczy popatrzeć na ten metalowy element nad pajęczyną. Na moje kaprawe oko to DA40 dużo lepiej wypadł.

Hint:
To wszystko w odniesieniu do tych dwóch sampli :-)

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
mdfan napisał/a:
Sądzę, że jednak poczekam - z uwagi na te kilka milimetrów mniej. Ideałem byłoby dla mnie 31 mm, ale cena bardziej kosmiczna...

jesli kat na tyle gra role to chyba nie bylbys z ta 50tka szczesliwy:)roznica kata widzenia jest..wielka (przed momentem zapialem 50tka i zaraz potem 35/2)
pozdrawiam
kp

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
tomekz, ja widzę, że 43 ma mniejszą głębię i przez to mniejszy "pas" ostrości na zdjęciu. A tam gdzie jest wygląda moim zdaniem bardzo przyzwoicie. Inna sprawa, ze zdjęcia dzieli ponad 1 działka w skali jasnosci. Bokeh to sprawa wzgledna. Także decyzja należy do Ciebie

Cóż... Jeśli idzie o ostrość na pełnej dziurze FA43 to spotkałem się z przeróżnymi opiniami. Przeważały raczej pozytywne i neutralne. Planar z kolei jest ostry na pełnej dziurze i nikt nie ma tu żadnych wątpliwości. W każdym bądź razie nie znalazłem takowych. Może jeszcze poszukam. DA40 to również fajne szkiełko i chciałbym je mieć w swojej kolekcji, między innymi z uwagi na szybki AF. Tym niemniej dla mnie priorytetem jest światło. Z moich doświadczeń wynika, że f/2.8 będzie jednak czasem za ciemne. Może nie jest to większość sytuacji, ale jest ich kilka. Ogniskowa 50mm może nie jest najszczęśliwsza, ale w tej chwili tylko ona gwarantuje mi pożądane światło za akceptowalną cenę. Z kadrem już jakoś sobie poradzę. Poza tym obiektyw zawsze można dalej odsprzedać, jak nie spełni oczekiwań. Ale ja miałem w dłoniach tego Planara (choć do Nikona) i byłem zachwycony. W zasadzie więc jedynym dylematem pozostaje czy FA43 zapewnia mi ostrość na pełnej dziurze... Przejrzałem jeszcze na photozone recenzje Planara 50, FA43 i DA40. Ocenę "Highly recommended" uzyskały Planar i DA40. Oczywiście nie żebym to zaraz uznawał za wyrocznię...

Testy rozdzielczości za Photozone

Planar

FA43

combo  Dołączył: 25 Maj 2007
o zeissie tylko slyszalem ale jesli faktycznie nie potrzebujesz autofokusa to bym sie nie zastanawial, w koncu 1.4 to 1.4 no i wykonanie typowe dla obiektywow manualnych, FA43 jest lzejszy i pewnie wyda sie nieco mniej solidny od zeissa.

No ale ja mojego FA43 wrecz uwielbiam i jedynie uzupelnilbym jakims fa55 jak wyjdzie albo da70 czy czyms tam co ma 77mm. 43mm daje wg mnie znacznie wieksza uniwersalnosc, uzywalny nawet w pomieszczeniach do zdjec grupowych, fotografujac slub brata uzylem wylacznie Fa43 chociaz wczesniej mialem obawy, ze bedzie tu za krotko, tam za dlugo, ale nic z tych rzeczy.
Aha autofokus w Fa43 nie jest taki jak w DA40 czy np Da21, tzn nie jest tak szybki (z K10 przynajmniej) i lubi sie gubic czasami. Ale ostry na pelnej dziurze to FA43 jest, tzn w srodku, na brzegach nie.

tomekz, szczerze polecam Ci DA40.

mdfan napisał/a:
Ale ja miałem w dłoniach tego Planara (choć do Nikona) i byłem zachwycony.
mdfan, to się nie zastanawiaj, tylko kupuj Zeissa, bo wart tego. A w przyszłości dokup sobie DA40, bo tani i super świetny.

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Hmm, no mnie z kolei ogniskowa 50 nie podchodzi, wiec ja bym sie raczej zastanawial miedzu DA40 a FA43, pod warunkiem ze 31 jest rzeczywiscie poza zasiegiem :)

Miodnosc ostrzenia i wykonania to jedno, a cierpienie z powodu braku paru milimetrow - drugie.

Wiem, nie pomoglem Ci ;)

Dzięki Pentagram. Na razie to mój lider.
Tylko tak sobie myślę - jeśli Pentax nie splajtuje (tfu, tfu) to wcześniej czy później
wyjdzie to "kultowe" K1D. I co wtedy? :roll:

Dobra, wiem. DA40 kryje pełną klatkę :mrgreen:

No, dokupię jeszcze DA40, może DA70. Myślę też o Sigmie 10-20... Jak mnie żona pogoni z tą szklarnią z domu to dopiero będzie numer :mrgreen: I tak ledwo przebolała jak FA43 zamawiałem ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A FA 35 f2? Może nie jest tak wypaśnie wykonana jak te Limitedy, DA* i Zaiss ale byłby to chyba rozsądny kompromis. Szkiełko jest ostre od pustej dziury, AF jest szybszy niż w FA 43 (krótszy ślimak), światło nieco gorsze od Zaisa ale lepsze od DA*, pod APS daje kąt widzenia prawie jak 50 w analogu :-) .

Od FA35 zdecydowanie już wolę FA43. To szkło nie wchodzi w rachubę.

Skocz do: