klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
mdfan napisał/a:
Od FA35 zdecydowanie już wolę FA43

ostrosciowo 35 wypadlo mi sporo lepiej niz 43 (35 pelnia szczescia 2.4, ltd cos kolo 4-ry). jesli chodzi o tlo bylo dokladnie odwrotnie.
- wrazenia po pojedynczych egzemplarzach szkla.
pozdrawiam
kp

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
No i po FA 35 wzrasta apetyt na FA 31 :-D

Choć dla mnie, posiadacza FA 35 i FA 50/1,4, to DA 40 i FA 43 to niepotrzebny zagęszczacz w tym zakresie ogniskowych. I na pewno bym ich na FA 43 czy DA 40 nie zamienił. Może by dokupić DA 40, ale niestety K10D nie taka kompaktowa, a MZ-5n nie steruje przysłoną :/ Co innego gdyby mieć komplet limitedów (DA lub FA) - to by się jakoś uzasadnienie znalazło ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jorge.martinez napisał/a:
MZ-5n nie steruje przysłoną
Steruje, ale na Tv i zdjęcia się da robić, trzeba tylko kontrolować parametry, jakie sobie ustawi. :mrgreen:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Zdjęcie w formacie RAW zrobione dzisiaj przeze mnie sigmą 30/1.4 na F1.4, na zdjęciu mój kolega z pracy w czapce zimowej. Dla mnie taka ostrość przy 1.4 to rewelacja.
link do pliku

Plik wrzuciłem na rapida, ale pisze, że mozna je ściągnąć tylko 10x, więc jeśli w pewnym momencie nie będzie już można, a będą chętni to napiszcie mi, wrzucę jeszcze raz.

Lekko podostrzone lightroomem i jest totalna żyleta (na 1.4).

(odświeżyłem link)

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Widzę, że dyskusja schodzi na inne szkła. Zatem ponawiam pytanie: FA43 czy Planar ? Inne propozycje sobie darujmy. Naturalnie nie oczekuję, że rozwiążecie mój problem :), ale może akurat...

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Co by nie powiedzieć, to Zeiss właściwie to kundel jest :-P

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Dada, Fakt.. (i niech nikt nie pisze że zeiss to nie kundel bo produkuje aparaty, bo sigma tez produkuje, tylko tamcio nie :-> )

marek-bg  Dołączył: 16 Lis 2006
Miesiąc temu stałem dokładnie przed tym samym wyborem. Mam 43. Przeważyło u mnie autofokus i te 7 mm szerzej kosztem światła. Jak narazie szkła nie odkręcam, jest fantastyczne. Polecam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
i niech nikt nie pisze że zeiss to nie kundel bo produkuje aparaty, bo sigma tez produkuje

To nie ma nic do rzeczy, Sigma z body innym niż Sigmy to kundel a z body Sigmy to rasowa sztuka ;-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Dada napisał/a:
Co by nie powiedzieć, to Zeiss właściwie to kundel jest
nie dość, że kundel to jeszcze bez AF-u... O czym tu w ogóle gadać :-P :-P

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
marek-bg napisał/a:
Miesiąc temu stałem dokładnie przed tym samym wyborem. Mam 43. Przeważyło u mnie autofokus i te 7 mm szerzej kosztem światła. Jak narazie szkła nie odkręcam, jest fantastyczne. Polecam.

,,Ja tez tak słyszałem"-Krzysztof Hołowczyc :mrgreen: :lol:

@marek-bg - to zdradź mi jeszcze gdzie kupiłeś FA43. Bo Ty miałeś dylemat miesiąc temu, a ja czekam na ten obiektyw dokładnie od 5 listopada i nie ma... Obdzwoniłem chyba wszystkie możliwe sklepy... Myślałem, że sprawie sobie prezent na gwiazdkę a tu wielkie g... Planara mogę mieć nawet jutro. Szczerze powiedziawszy system Pentaksa zaczyna mnie wkurzać. Wszystko niby jest, ale na papierze... To, że zdecydowałem się na K10D to również efekt tego, że Nikon D80 kosztował wówczas ponad 1000 zł więcej. Pewnie trzeba było poczekać...

Kupiłem przez internet w B&H Photo, przyszdł za dwa dni do mnie i byłem :-D

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
marek-bg ile Cię kosztował w sumie?
Bo cena na stronie BH to $439 + przesyłka i cło i VAT. Przy tym kursie dolara to powinno być sporo więcej niż Cześ ma na stronie.

zgadza się, ale ja mam obiektyw na puszce, a nie nadzieję na niższą cenę :-)

Czyli polska dystrybucja jest do bani... W grudniu przyjechał znajomy z Kanady. Miał mi go przywieźć, ale tam przywalili mu cenę prawie 700 USD...

Cóż, gdyby dolar kosztował 2 zł jak to było już w tym roku, to bym pewnie zamówił w B&H Photo...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
klimecki_ napisał/a:
moze to zabrzmi jak swietokradztwo ale czy manualny planar 50/1.4 az tak goruje np nad smc-a 50/1.4 by placic za niego tyle kasy? -

Placisz za marke, za jakosc optyczna i mechaniczna. Poza tym w przeciwienstwie do SMC-A kupujesz nowy obiektyw. Pentax gdyby byl teraz produkowany mysle, ze kosztowal by tez ok. 900-1000 zl. Za 400 zl bys go nie kupil. Jednak mechanicznie Zeiss jest o klase lepszy od wersji A Pentaxa. Optycznie sie nie wypowiem, mimo, ze mialem wersje A.
Ja za swojego oddalem ok.1200 zl a wiec nie takie straszne pieniadze. :-B

[ Dodano: 2009-01-07, 20:42 ]
mdfan napisał/a:
Szczerze powiedziawszy system Pentaksa zaczyna mnie wkurzać.

tylko 15 postow i joz system do bani. Szybko sie zniechecasz. :mrgreen:

[ Dodano: 2009-01-07, 20:43 ]
PS. Jestem pewnie jedynym , ktory posiada ten obiektyw na tym forum i mi przypada w zaszczycie jego obrona :lol: , no na zaczepki o tym, ze to kundel itp itd nie bede nawet odpowiadal, zeby sie nie znizac do tego poziomu. :-P

No i tak myślałem, myślałem i poszedłem po rozum do głowy. Zamówiłem DA40. Jak mi się zachce więcej światła to mam jeszcze SMC-M 50 mm f/1.7. No i żonę ucieszy koszt poniżej 1000 zł :) Poza tym to szkiełko zawsze da się potem odsprzedać.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
mdfan, ładnych zdjęć i oby Ci przyniósł dużo radości.

Jarek  Dołączył: 23 Kwi 2006
mdfan, Właśnie dzisiaj dotarł do mnie Ltd DA 40/2,8. Moja żona też się ucieszyła (hi hi hi). Oj, śmiesznie aparat z tym naleśnikiem wygląda.... Ale foci fajnie.

p.s. ach, muszę dopisać go do stopki

Skocz do: