guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
właśnie, może to tylko alkosowe egzemplarze takie są. bo taka sytuacja byłaby skandaliczna, aż tak duża przewaga w ostrości :)

btw a propo wątku o obiektywach i ich recenzjach.
mam pomysł. niech ktoś mądry przygotuje coś a'la tablica testowa ,format a4 cz-b do wydruku, i wtedy można by globalniej porównać szkła i można też z tego by wyciągnąć jakąś średnią
(to taka zabawa na nudne zimowe wieczory, ale chwilowo zimy nie ma, więc taka luźna to idea jest)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
guerilla, określ, co miałoby być na takiej tablicy.
Słońce wychodzi, lecę robić prawdziwe, nie testowe zdjęcia.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: FA50/1.7 vs FA50/1.4
alkos napisał/a:
setup testowy:

Obrazek

wycinek dla centrum kadru (ostrość):

Obrazek

wycinek bokehu:

Obrazek

(k10d, iso 200)

mały wniosek: spójrzcie na odwzorowanie rastra... 1,7 , pomijajac f:4 (mozliwe ze poruszylem) bije na glowe 1.4 aż do f:8... :shock: :shock:

... a bokeh? No, 1.4 wygrywa tylko dzieki dodatkowemu listkowi przyslony, poza tym jest identyczny...

Z drugiejs trony widzialem testy ostrosci z obu i dla f 8 wypadal lepiej 50mm 1.4 oraz pod swiatlo o wiele lepiej..Czy robiles w RAWach?To surowe zdjecia?
Alek

[ Dodano: 2007-01-20, 11:56 ]
Fafniak napisał/a:
No wiec jak bede mial czas to zrobie swoje porownanie....bo na ostatnim tescie po powrocie szkla od rendaszki moj 50 1.4 rozkladal na lopatki A 1.7 (no moze przesadzilem troche ale roznice na korzysc 1.4 widac bylo golym okiem......)
Ale moze się tez okazac ze moja 1.4 jest rozdupcona bo ja nie mam pojecia dlaczego nie chce ostrzyc z K10D

Wlasnie takie roznice to moze byc kwestia egzemplarzy tez aczkolwiek jakbys zrobil w RAW, 100 ASA, wywolal i nic nei ostzryk i pokazal 1:1 byloby fajnie, moze tez pod swiatlo?Ale oczywiscie statyw do tego!
Alek

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Alek napisał/a:
Czy robiles w RAWach?To surowe zdjecia?

W rawach, iso 200, nie ostrzone (w ACR sharpness na 0), nie modyfikowane, ze statywu, z podniesieniem lustra (2s), wszystko 1:1, test z puszka w zasadzie pod swiatlo.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
mily napisał/a:
a jak się maja abberacje jednego do drugiego

alkos dołączam sie do pytania. Daj wycinki z brzegu kadru.
Na ww. Twoich przykładach wydaje mi się,że mimo, że ostrzejszy jest 1.7, to aberruje leciutko bardziej niż 1.4

tref napisał/a:
guerilla, określ, co miałoby być na takiej tablicy.
Słońce wychodzi, lecę robić prawdziwe, nie testowe zdjęcia.

a skąd mam wiedzieć? niech się zajmie tym ktoś zainteresowany tym, ja tylko zgłosiłem pomysł, żeby nie tworzyły się (być może) różnego typu mity

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
guerilla, pomysł jest dobry, tylko ja nie wiem jak wykonać (nie wiem, dopóki mnie ktoś nie oświeci, wtedy mogę porysować).

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref, tak naprawde to mozna spokojnie narysowac linie czarne z roznymi odleglosciami pomiedzy nimi.....zwiekszajacymi sie.....
jakies cyferki kwadraciki itp.
tka kartke nalezaloby umiescic w centrum i w rogach kadru wiec....kazdy musialby wydrukowac sobie 3 kartki.....(optimum 5)

Fafniak napisał/a:
tref, tak naprawde to mozna spokojnie narysowac linie czarne z roznymi odleglosciami pomiedzy nimi.....zwiekszajacymi się.....
jakies cyferki kwadraciki itp.
tka kartke nalezaloby umiescic w centrum i w rogach kadru wiec....kazdy musialby wydrukowac sobie 3 kartki.....(optimum 5)

5 cz-b wydruków to żaden problem. byleżeby nie drukować tego na igłówce sprzed nastu lat padniętej, bo znów się jakaś niepotrzebna zmienna pojawi :)

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Jak ktoś zainteresowany to za kilka godzin na eBay kończy się aukcja o SMC-A 50/1.7 w bardzo ładnym stanie. Cena (na razie) na przyzwoitym poziomie. Ja nie startuję, mam swoją 50tkę

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Zawsze sie mowilo, ze 1,7 jest praktycznie zawsze ostrzejszy od 1,4 (nie tylko w naszym systemie zreszta) - nie wiem naprawde skad Wasze zdziwienie :?: :lol:

Strone Stana znaja wszyscy a tam np Yoshihiko pisze:

"Go for FA50/1.7, if you look after visual sharpness even at wide open. Go for FA50/1.4, if you look after rich tonal color rendition."

Mysle, ze rozne moge byc tez egzemplarze...

W kazdym badz razie FA50/1,7 jest chyba najladniej zrobionym i najporzadniejszym "ciemniejszym standardem AF" jaki widzialem - produkty Canona, Minolty czy Nikona o f1,7 czy 1,8 sa koszmaaaaarnie wykonane... :shock:

Pzdr
Spinner

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Nikkor 1,8 nie jest IMO az taki zly... :-P

sluchajcie - gdzie moge podeslac jpg z A50 1.7 i FA 50 1.4 - nie mam sily robic cropow...mam do obejrzenia jeszce dzis 200 zdjec - wiec jesli ktos chetny na odebranie tych fotek iew. wstaweinie na forum....?

dan napisał/a:
Nikkor 1,8 nie jest IMO az taki zly...

A miales w reku FA50/1,7 :?: No i jeszcze kwestia, ktory Nikkor 50/1,8 - jak japonski, bez "D" to jeszcze ujdzie jakos w tlumie... od biedy ;-)

Fafniak napisał/a:
gdzie moge podeslac jpg z A50 1.7 i FA 50 1.4 - nie mam sily robic cropow

Alkos mysle ma wprawe i dobrze to robi, moze wyrazi chec :mrgreen:

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Alkos mysle ma wprawe i dobrze to robi, moze wyrazi chec

Dawaj, tylko JPGI >2mb , na ftp klubowy.

Wiekszych nie sciagne.

Heh - niezawodny ;-) :mrgreen:

Pzdr
Spin ner

P.S. A kolorku na PAD i tak nie wybacze :-P ;-)

3,26MB - kazdy plik....dawac ?

Fafniak napisał/a:
3,26MB - kazdy plik....dawac

A ile ich? I tak sie beda cala noc sciagac... :-/

Co mi tam, dawaj.

Ale obrobie dopiero jutro wieczorem.

eeetam to jest 5 plikow na szybko robionych jak tylko 50 wrocila do mnie....

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
A po co kombinowac jak koń pod górę z wymyślaniem nowych tablic testowych? Nie wystarczy stary, dobry USAF 1951? Po krotkim szukaniu googlami (słowa kluczowe: lens test chart) znalazłem link do pobrania - nawet na stronie Pentaxowej: http://www.takinami.com/y...-procedure.html

Skocz do: