armar  Dołączył: 12 Maj 2007
diplodok napisał/a:
armar, niestety tak jest ze jesli towar jest na promocji to nawet jesli jest to ostatnia sztuka to juz nie mozna obnizyc...
chodzi tu miedzy innymi o jakies przepisy anty dampingowe...

Wiem co piszesz, ale nie mogę zrozumieć. :-D

Przepisy anty dampingowe nie obejmują rzeczy używanych, czy też uszkodzonych, a sklep nie powinien sprzedawać takich rzeczy - czyli posiadających znamiona uszkodzenia, czy też użytkowania jako nowego towaru "na promocji".

Jeśli chodzi o wypalenie się monitora, to nawet jeśli taki sprzęt świeciłby 24h/d przez rok czasu, to jest to 24 * 365, czyli raptem niecałe 9 000 godzin, co przy średniej trwałości świetlówki ok 50 000 godzin daje mniej niż 1/5 zużycia.
Przypuszczalnie taki telewizor z "promocji" musiał leżeć sporo ponad rok, co dla telewizora i tak nie jest problemem (sprzedawca nie ogranicza gwarancji).

Problem jest jednak w czymś innym - z czasem taka świetlówka traci kolor i widmo jej światła ociepla się - przechodzi bardziej w kolory żółte.
Mój NEC ma 8 takich świetlówek i przypuszczam, że prędzej spadnie mi z biurka, niż świetlówki przestaną świecić. A po ponad 5 latach świecą w żółtym odcieniu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
diplodok napisał/a:
YellowLabel, takie rzeczy juz w holdingu media saturn sie nie zdazaja...
bylo pare powaznych afer z tym podwyzszaniem ceny przed obnizka i teraz pilnuje sie tego zeby sie tak nie robilo

jak nie ma, jak są ?

z ciekawości chodzę do MM z okazji zakupów z centrum handlowym
w tym roku kilka razy były akcje w stylu "Poznań kupuje bez Vatu" i takie tam

i co?

no i to, że w większości przypadków dzień przed akcją "bez Vatu" podnoszono ceny w ten sposób że następnego dnia bez Vatu kosztowały tyle samo co przed podwyżką

wiem co mówię, bo specjalnie chodziłem codziennie do MM żeby sprawdzić trend cenowy produktów ;-)

oczywiście nie wszystkich, tylko kilku losowo wybranych

ale dla mnie to wystarczy

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
opiszon, ja jestem na etapie zakupów do domu sprzetu AGD kuchennego... a propos znacie ten dowcip ? Dlaczego mąż po ślubie przenosi żonę przez próg do domu ? ... Bo sprzęt AGD się wnosi ;)
Ale wracając do tematu ;)
Była ostatnio w MM akcja pt Wrocław kupuje bez VAT-u własnie na ten sprzęt. trafilismy przypadkiem na ostatni dzień. Nie kupiliśmy nic, ponieważ nie będą przygotowanym do zakupów nie wiedzieliśmy czy właśnie nie jest tak jak piszesz.. dzień wcześniej ceny w górę a potem to i bez vatu można sprzedać ;) Spisaliśmy ceny tego co nas interesuje i sprawdziliśmy w domu. O dziwo byłoby taniej niż z internetu nie wiele ale jednak. Mając na uwadze, ze standardowo w necie jest dużo taniej niż w MM okazało się, że jednak promocja bez VAT był faktycznie promocją i opłaciłoby się kupić ;)
Grzesiek

Aspius, pewnie ty masz rację i ja mam rację

widocznie każdy MM rządzi się samodzielnie i samodzielnie ustala ceny :-|

a tylko w przypadku gazetkowych akcji ogólnokrajowych ceny mają takie same

opiszon, kiedyś rozmawiałem na ten temat z gościem w MM we Wrocławiu, są dwa i mówił dokładnie to co piszesz.. każdy sklep rządzi się sam.. co więcej jeszcze ciekawą sytuację miałem też związaną z MM.. kupowałem kolumny, Takie zwykłe za paręset złotych. Upatrzyłem sobie w jednym z tych dwóch i wracam do domu, net i kopara mi opada.. cena w MM jest jakieś 20% niższa od najtańszej oferty na necie.. nie moglem uwierzyć szczególnie że nie było na nie w MM żadnej "promocji" cena zwykła i normalna wydawać się by mogło. Najpierw pojechałem do tego drugiego ale tam cena była już normalna. Na drug dzień wracam do pierwszego od razu z zamiarem kupna na raty 0% Normalne 0% czyli cena przez 10 to miesięczna rata.. Jak przyszło do wypisywania kwitów okazało się że cena jest o dobre 30% wyższa.. roześmiałem się a że koleś był ze mną przy kolumnach i widział jaka jest cena też mu kopara opadła. Po wyjaśnieniach okazało się ze w międzyczasie jakiś kierownik w systemie pozmieniał ceny i wydał polecenie innemu pracownikowi zamienić plakietki na sklepie ;) nie zdążyli. Później tłumaczył mi że robią takie przeceny ni z gruchy ni z pietruchy i dzięki temu można czasem coś na prawdę tanio kupić. Kolumny poszły za tą niską cenę, grają do dziś ;)
Historyjkę opowiadam dla uzmysłowienia tego co ktoś juz napisał. MM, Saturn i każdy inny sklep jest dla ludzi. Trzeba tylko myśleć i nie dać zrobić z siebie przysłowiowego idioty... a to że próbują ? No cóż, żyjemy w takich czasach, że na to już raczej nie mamy wpływu ;(
Pozdrawiam
Grzesiek

Aspius napisał/a:
MM, Saturn i każdy inny sklep jest dla ludzi.

oczywiście że tak!

sam mam w domu kolumny Tonsila z MM kupione w okazynej cenie
suba Magnata bez pudełka kupionego z zacnym upustem

takowoż ostatnią sztukę konkretnego modelu pralki z Saturna - po upuście (brak pudełka jak zwykle, no i ze sklepu nie z magazyny) kupiona 20zł drożej niż w najtańszym sklepie, ale za to dowóz darmowy, więc i tak taniej :-)

Ech gdyby był wieczór zaproponowałbym :-B :mrgreen:
Ale niestety trzeba gnić w robocie na razie ... ;(
Pozdrawiam

Aspius napisał/a:
Ale niestety trzeba gnić w robocie na razie ... ;(

u mnie na szczeście nastroje weekendowe, bo dziś od razu po robocie pakujemy się w autobus i wybywamy na 2 dniowe, firmowe chlańsko :-)

także
:-B :-B :-B :-B :-B i coś mocniejszego :-P

ABCuser  Dołączył: 19 Lis 2006
Omijać szerokim łukiem "sklep" elektro_pl (zamiast _ powinna być kropka).
W temacie reklamacji są bezkonkurencyjni - żadnej, żadnej, słownie żadnej odpowiedzi na jakiekolwiek pismo. Od półtora miesiąca.

baudet  Dołączył: 07 Lut 2008
ABCuser napisał/a:
W temacie reklamacji są bezkonkurencyjni - żadnej, żadnej, słownie żadnej odpowiedzi na jakiekolwiek pismo. Od półtora miesiąca

Idź od razu do miejscowego Rzecznika Konsumentów i poproś o pomoc. Zwykle działa, zwłaszcza jezeli jestes przekonany o swojej racji.

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
Jeśli w MM jest coś nie tak to w Saturnie będzie tak samo bo tak naprawdę to jest jedna firma :)

baudet  Dołączył: 07 Lut 2008
Palacz napisał/a:
Jeśli w MM jest coś nie tak to w Saturnie będzie tak samo bo tak naprawdę to jest jedna firma :)

Bzdura. To tak samo jakbyś napisał, że Real, Makro i MM to ta sama firma. To, że jest jeden właściciel nie znaczy, że firma jest jedna... Ale to tak OT...

Palacz  Dołączył: 12 Gru 2008
baudet napisał/a:
Palacz napisał/a:

Bzdura. To tak samo jakbyś napisał, że Real, Makro i MM to ta sama firma. To, że jest jeden właściciel nie znaczy, że firma jest jedna... Ale to tak OT...

No zgadzam sie ale chodzi o ogólny sens ;)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
z punktu widzenia czysto prawnego to dwie różne firmy.
z punktu widzenia klienta to jedno bagno pod innymi szyldami.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
Najwięcej awarii zdarza się [...] pod koniec życa produktu.

Powiedzialbym, że własciwie wszystkie :-P

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
alkos napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:
Najwięcej awarii zdarza się [...] pod koniec życa produktu.

Powiedzialbym, że własciwie wszystkie :-P

:mrgreen: :-B

Skocz do: