Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No oczywiście to zależy jaki rodzaj fotografii uprawiasz, mi wystarczą stałki.

[ Dodano: 2009-01-07, 12:46 ]
Nawet robiąc zdjęcia na ślubie jednym aparatem, używałem trzech stałek (s30/1.4,smc-f50/1.7 i smc-m135/3.5) i kita i jakoś nie miałem problemu z przekładaniem ich, wystarczy wyczuć moment kiedy można, i wiedzieć kiedy jakie szkło będzie potrzebne.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Najgorsze jest to że mimo, iż robię sporo widoków (s 10-20) to i ludzi i koncerty (t 17-50), właściwie wszystko co mnie ruszy. A zmienianie stałek na koncertach i przy szybkich akcjach nie należy do łatwych.
Tak więc na razie pozostaję z kitem ;-) i bardziej ku sigmie ciążę

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Eldred napisał/a:
mkdexter, ja tam widzę ogromną różnicę między kitem a m50/1.7 a S30/1.4 więc chyba jednak 6mpix wystarczy żeby zobaczyć różnicę.

Jeszcze trzeba uściślić pojęcie duża/ogromna różnica ;-) Bo dla jednego tzw. duża różnica dla innego będzie tylko drobną różnicą ;-)
Eldred napisał/a:
Więcej pixeli pozwoli wyciągnąć więcej szczegółów niż sześć przy maksymalnym ustawieniu dla ostrej stałki, ale to wcale nie znaczy że na sześciu nie będzie widać różnicy :->

Racja - pewnie będzie :-) Mogę wieczorkiem podrzucić fotki z mojego porównania kitów na 10MP - wnioski każdy wyciągnie sobie sam :-)

Po za tym jak ktoś ma k100d i chce kupić t17-50 to: po pierwsze zobaczy dużą różnicę między nim a kitem, po drugie prędzej czy później i tak zmieni body a 10mpix to teraz minimum w aparatach dostępnych w sprzedaży więc szkiełko się nie zmarnuje :->

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Eldred, ja nie kwestionuję, że na matrycy 6MP nie będzie widać różnicy. Uważam tylko, że ta "amplituda" jakości między kitami jest większa przy matrycy K10 czy K20, niż w przypadku K100, ale dlatego założyłem wątek bo spodziewałem się, że znajdzie się ktoś, kto ma możliwość pstryknięcia raz tym kitem, raz drugim pod body K100d/100ds/110.

andrusz napisał/a:
Jeszcze trzeba uściślić pojęcie duża/ogromna różnica

Różnica.. każdy kto wejdzie na optyczne.pl to zobaczy jaka jest różnica pod większe matryce. Jeżeli pod K100 okaże się, że oszukując wyostrzaniem da się nadrobić różnice, to już zamiana nie jest warta wydawania więcej niż ~180zł. Tam myślę.

mkdexter napisał/a:
Eldred, ja nie kwestionuję, że na matrycy 6MP nie będzie widać różnicy. Uważam tylko, że ta "amplituda" jakości między kitami jest większa przy matrycy K10 czy K20, niż w przypadku K100
No ale właśnie czy samo to, że na k100d stałki są ostrzejsze od kita vII nie oznacza, że osiąga on tam swoje maksimum bo inaczej byłby na poziomie stałek?

Jeśli na 10mpix kit 2 byłby ostrzejszy niż na 6mpix, to by oznaczało że wyciska z sześciowmegowej matrycy max możliwości, a tak nie jest bo jest wiele szkieł ostrzejszych od kita 2 właśnie na 6 megowej matrycy.

Różnica o której wszyscy mówią wynika po prostu z większej ilości szczegółów na 10mpix w stosunku do 6mpix co jest naturalne i zawsze będzie ich więcej niezależnie od szkła.

A to że do k20d dodawano kita 2, nie jest żadnym dowodem na to, że jest od 2x ostrzejszy tylko po prostu pentax wprowadził nową lepszą wersję kita i dodał go do lepszego modelu a na niżej pozycjonowanym pozbył się resztki kita v1.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ja kiedyś porównywałem te same ujęcia robione DL-em i K10D z porządną stałką
różnic specjalnie nie widziałem, poza tym że szybciej widać pikselozę przy powiększeniach z DL-a. Natomiast ewidentnie widać różnicę pomiędzy zoomem a'la kit i dobrą stałką nawet na DL-u

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Też chętnie zobaczyłbym jakieś sensowne porównanie Kitów w odniesieniu do 6mpixelowej matrycy.
Da radę ktos?

bochen  Dołączył: 21 Paź 2008
Jakiegoś specjalnego testu nie robiłem, ale jak założyłem kita II do k100 to byłem mile zaskoczony. Może to nie jakaś wielka różnica ale zauważalna. Tak się składa, że mam kita I i II i k100 też jeszcze mam, więc jakbyś sprecyzował jaki test by cię interesował i jeśli nie zajmie to dużo czasu - ostatnio nie wiele wolnego mam- to mogę coś pstryknąć, ale nie obiecuję, że w szybkim tempie :)

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
bochen, super! Dla potomności, bo ja decyzję podjąłem tak czy owak, że kupię tego kita. Zrób zdjęcie kilku pudełek po lekarstwach, sokach czy czymś co ma literki i tak aby część było widać w kadrze centralnie, część z brzegu. Wystarczy jedno dla ogniskowej 18mm przy przysłonie f8.0 i przy 55mm przy takiej samej przysłonie. Mnie akurat taka interesuje, nie wiem jak innych, jak wykonasz z innymi to też nie będzie źle. Możesz się zasugerować moim starym testem jaki robiłem pod inne szkło: http://mkarolak.pl/pliki/mir-1b/mir-1b.htm

Skocz do: