rademenez  Dołączył: 27 Kwi 2008
  W jakim banku założyć lokatę na 6 m-cy?
Jak w temacie - interesuje mnie lokata w pln na 6 miesięcy.
Z racji tego, że fotografią parają się różni ludzie, w tym także związani z bankowością, więc mam nadzieję, że i na tym forum ktoś taki się znajdzie i podpowie/poradzi który bank wybrać, a który lepiej omijać.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rademenez, zły czas chyba wybrałeś, trzeba było przed końcem roku myśleć, bo np mój pracodawca wycofał od 1 stycznia lokatę 8%, zostały już tylko max 7% (dla wkładu powyżej 50000 na 6 miesięcy)

komar  Dołączył: 19 Kwi 2006
Moze sprawdz w Fortis:

http://www.fortisbank.com.pl/ind/zysk.asp

Pozdrawiam

Dzięki za info.
Jeśli ktoś jest zainteresowany lokatą to powiem tak:
lada chwila oprocentowanie spadnie o 1,5-2%
W Noble Bank do końca tygodnia jest lokata 9,2% na 6 m-cy bez żadnych dodatkowych kosztów typu założenie rachunku itp. Później będzie ok 7 % więc to chyba ostatni gwizdek ;-)

rademenez napisał/a:
Noble Bank

przy jakim minimalnym wkładzie :?:

opiszon napisał/a:
przy jakim minimalnym wkładzie :?:

Minimum 500 pln - przed chwilą się dowiedziałem .

Aha - jutro jest ostatni dzień na podpisanie umowy lokaty (i 14 dni na wpłatę kasy)
Od piątku są nowe stawki

myślałem że są bardziej prestiżowi

ale w sumie to Getin, ja bym się do nich nie pchał z pieniędzmi ;-)

opiszon napisał/a:
ja bym się do nich nie pchał z pieniędzmi ;-)

Dlaczego ?
Możesz to rozwinąć?

Jeszcze kasy nie wpłaciłem, więc mogę się wycofać :mrgreen:

nie no nie wiem, w sumie jakbym miał dużo kasy powierzyć jakiemuś bankowi, to brałbym coś poważnego, chyba że to jest mniej kasy niż gwarantuje nasz rząd (50tys euro)

wiesz, kryzys jest, i nie wiadomo który bank i kiedy się zwinie, choć mam nadzieję że to już za nami

Moja lokata będzie "troszkę" mniejsza niż gwarancje rządowe, więc mogę spać spokojnie 8-)

rademenez, a to spoko, tak się tym Noble Bankiem niepotrzebnie zasugerowałem :-P

Że niby wyższe sfery itp. - nie nie, ja jestem zwykłym szarakiem :-/

A Noble Bank wybrałem bo miał najwyższe oprocentowanie (może jedno z wyższych) i nie wymagał żadnych kont , rekomendacji itp

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Dalej pytania dla bankowców. Jeśli wygrałbym w lotto dajmy na to 20 mln zł.
To czy da się bankami negocjować oprocentowanie lokaty i np kapitalizację co miesiąc?
Jakie mogły by być to procenty?
No chyba że taka kwota nie robi wrażenia na banku :-( .
Pytam się bo nigdy nie wiadomo.

w banku nie zajmuję się sprzedażą, ale mogę cię zapewnić że ZTCW dla klientów z grubym portfelem zawsze jest możliwość negocjacji cen

nie wiem jak z kapitalizacją co miesiąc, ale zawsze możesz założyć lokatę miesięczną i negocjować co miesiąc ;-)

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
dybon napisał/a:
Jeśli wygrałbym w lotto dajmy na to 20 mln zł.
To czy da się bankami negocjować oprocentowanie lokaty i np kapitalizację co miesiąc?
Jakie mogły by być to procenty?
No chyba że taka kwota nie robi wrażenia na banku :-( .
Pytam się bo nigdy nie wiadomo.

Tak, z bankami takie kwoty negocjowane są indywidualnie. A to dlatego, że posiadanie w skarbcu 20mln złotych znacznie poprawia bilans oraz płynność finansową banku.
Na pytanie "jakie procenty" nie można odpowiedzieć jednoznacznie - wiele zależy od wyników negocjacji...

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Oczywiście czysto teoretyczne gdybania.
Te 20 wolałbym jednak podzielić na 20 banków, czy dalej kwota robi wrażenie 1mln? (oczywiście na banku).
Interesowało by mnie oprocentowanie na poziomi 1% miesięcznie (jest to realne?), czyli 12% w skali roku, dobrze myślę?

dybon napisał/a:
(jest to realne?)

nie wiem jak przy tej sytuacji na rynku, gdzie lokaty w UK oprocentowane są na 0.1% (tak wyczytałem w tym tygodniu)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
dybon napisał/a:
Interesowało by mnie oprocentowanie na poziomi 1% miesięcznie (jest to realne?), czyli 12% w skali roku, dobrze myślę?

nie wiem czy dobrze licze, ale jak co miesiąc do kwoty doliczany jest 1% i z początkiem każdego miesiąca początkową kwotą jest wynik z poprzedniego miesiąca, to będzie nieco powyżej 12% bo:

wkład 100zł, do tego 1% miesięcznie mamy:
po 1 miesiącu: 101zł
po 2 miesiącu: 102,01
po 3 miesiącu: 103,03
po 4 miesiącu: 104,06
po 5 miesiącu: 105,10
po 6 miesiącu: 106,15
po 7 miesiącu: 107,21
po 8 miesiącu: 108,29
po 9 miesiącu: 109,37
po 10 miesiącu: 110,46
po 11 miesiącu: 111,57
po 12 miesiący: 112,68

Tak mi wyszlo wedlug kalkulatora, heh. Zaznaczam ze nie znam sie na bankowosci i nie wiem, czy co miesiac podstawa jest taka sama jak kapital wejsciowy (czyli 100zl) czy powiekszona o odsetki z poprzedniego miesiaca. Jesli powekszona o odsetki to wychodzi: 12,68% :-D

[ Dodano: 2009-01-07, 23:32 ]
opiszon, powiedz jak jest? Jesli to co wyzej napisalem to jakas herezja, to wyrzuce, zeby zametu nie robic

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
indywidualne negocjacje i własny doradca jest przydzielony od kwoty 5 milinów . ;-)

ja też nie powiem jak jest, bo też nie jestem bankowcem, tylko programistą pracującym w banku, ale na mój gust (i obserwację własnych lokat), to właśnie to tak działa

tzn lokata 1 miesięczna z oprocentowaniem 12% w skali roku i kapitalizacją która wpływa na rachunek lokaty - to jest po prostu 12 odrębnych lokat z oprocentowaniem 12%, ale to że co miesiąc liczymy procenty od kwoty z kapitalizacją, to nic nie znaczy, i nie wlicza się tego do oprocentowania, bo wtedy musielibyśmy wziąć też pod uwagę, że mamy jeszcze podatek Belki, i wtedy z 12% zrobiłoby się realne ok 9.5% ;-) , czyli w sumie ok10% (ok, bo zależy od wielkości wkładu - im mniejszy, tym mniej procent, bo podatek belki tak głupio działa)

Skocz do: