Anzelm  Dołączył: 03 Kwi 2008
ja na kodzie z sandiska lecę już chyba z piątą aktualizacją i nie ma problemów

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Upgrade dopiero do wersji 5.XX będzie niemożliwy.

Update do 4.XX zawsze można zrobić.

Coś do poczytania :-) fragment mojej korespondecji z supportem Phaseone :

Moje pytanie :

How long Im must wait for support Samsung GX-1S?
Nikon and Canon owner not have any problems all old or new model are supported.
Im wait 2 years and still nothing!!!

Odpowiedź :

Marek,
Not all Nikon and Canon cameras are supported, so that is not a fair acusation. The Samsung GX-1S is not a very prominant camera so the demand to support it is very, very low and therefore not high on our priority list. Further it takes more than just our will to provide support for camera files, it takes some cooperation on the part of the Camera developer, perhaps in this case the delay in support is due to legal conflicts as the camera you are using is acutally a Sony at its core.
Regardless I cannot promise support for this camera or provide a best guess for if/when it will be supported. Since this camera is now discontinued it is unlikely that support will ever surface. If the quality of your images is something that you are concerned about losing by switching to another camera then I would suggest you look into the Sony Line of cameras, as several are supported and they use the same internal components as your Samgsung, yeilding the same results.
I apologies for being the bearer of bad news.
Kidn Regards,
Phase One Support

I jak tu się nie denerwować... :evilsmile:

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Odpisz mu, że może zamiast przerzucać się na Sony, to przerzucisz się na software, który potrafi obsłużyć GX-1S i którego support nie składa bzdurnych propozycji zamiast dodać dwie linijki w kodzie programu. :evil:

Moja w miarę wyważona odpowiedź :

Hi!!

Not all model Canon and Nikon are supported this is right.
Canon only 28 models, Nikon 20 models.

Samsung 0 !!!

Samsung GX-1S is supported in comercial program Silkypix or Lightzone without any problems.

Im buy my GX-1S in legal distribution site.
Im legal user of Capture One.

Samsung GX-1S is good enough to me.
Better solution for me is buy new lens...

Best regards Marek

http://oxygenum.ovh.org/

ps.Im send earlier RAW (pef) files to support.
Only small difference or files headers (Samsung instead of Pentax) is such big problem?

Zobaczymy co wymyślą w odpowiedzi.

Kręcą już od 2 lat, ale im nie odpuszczę :evilsmile: ....

Na emeryturze będziemy to traktować jako hobby - wysyłanie ponagleń do supportu PhaseOne ;-) :lol:

Mam nadzieję, że tyle nie będę musiał czekać :-) i dodadzą wkrótce obsługę Samsungów ,nie tylko GX-1S ale GX-10 i GX-20.

Upowszechnienie tego ostatniego modelu zmusi ich do tego.

Już miałem nadzieję że na początku 2009 wreszcie GX-1S będzie obsługiwany , wysłałem im pef-y .Napisali że nie obiecują ale są w trakcie wprowadzania obsługi Samsungów...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Markus, próbowałeś z podmaianą teksty w nagłówku pliku? Jarek kiedyś zrobił taki program, może to wystarczy, zeby C1 odczytał?

Próbowałem i działa ok. ale mi chodzi o rozwiązanie które bez żadnej zabawy pozwala na bezpośrednią obsługę rawów z GX-1S.

Nie będę ich konwertował tylko dlatego że programistom z Phaseone nie chce się 5 min. pracy poświęcić na dodanie obsługi Samsungów.

Poza tym jak kiedyś przesiądę się na GX-20 albo coś lepszego nie będę znów rozpoczynał batalii o dodanie obsługi Samsungów bo to może potrwać, a jak powstanie CO 5.XX update będzie niemożliwe.

Capture One jakość jpg wyjściowych ma podobną do Adobe Lightroom albo Silkypix ale mam go za darmo.

Nowego Pentaxa Km też nie obsługuje ale wszystkie poprzednie modele :

Pentax: K20D, K10D, K200D, K110D, K100D Super, K100D, *istDL2, *istDL, *istD, *istDS2, *istDS
(Only PEF files supported)

Lenie są i tyle, jak ktoś nie ma Nikona albo Canona albo Sony tzn. że można go olać?

Coś im się pomieszało : to Oni są dla użytkowników ale nie użytkownicy dla nich.

Zamiast konkretnych rozwiązań proponują jakieś brednie.

To jakby ktoś przyjechał do serwisu np. Fiatem który gaśnie na skrzyżowaniach a serwis
zaproponował kupno Mercedesa albo Toyoty bo one się nie psują... :-)

Pomóżcie i napiszcie kilka zapytań o to samo co ja, bo myślą pewnie, że tylko jakiś jeden narwaniec z Polski im d... truje.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Markus napisał/a:
Coś im się pomieszało : to Oni są dla użytkowników ale nie użytkownicy dla nich.

Zamiast konkretnych rozwiązań proponują jakieś brednie.

To jakby ktoś przyjechał do serwisu np. Fiatem który gaśnie na skrzyżowaniach a serwis
zaproponował kupno Mercedesa albo Toyoty bo one się nie psują... :-)

tobie się niestety coś pomieszało

to nie działalność charytatywna, żeby mieli coś robić dla użytkowników, tylko działalność zarobkowa
widocznie ktoś gdzieś uznał, że nie opłaca się inwestować X czasu programistów, testerów, projektantów (bo każda, nawet najmniejsza zmiana, w porządnej firmie musi przejść wszystkie szczeble "biurokracji", dzięki czemu szanse na otrzymanie nieprzetestowanego bubla maleją) na wprowadzenie obsługi Samsungów, skoro te X czasu można poświęcić na pracę nad wersją 5, która przyniesie profity, albo na wdrożenie obsługi korpusu, który posiada większą ilość użytkowników niż Samy - to jest prosty rachunek ekonomiczny

nie proponują ci bredni, tylko konkretny produkt, który posiada określoną liczbę cech

twoje porównanie do samochodu jest nietrafione, bo zapomniałeś o jednej rzeczy - brak obsługi Samsunga wynika ze specyfikacji tego produktu, a nie z błędu

"it's a feature, not a bug!"

skoro aplikacjia nie obsługuje twojego aparatu, to po co ją kupowałeś :?: ew po co zmieniałeś sprzęt na którym działałeś wcześniej i był obsługiwany przez tą aplikację, na nieobsługiwanego Samsunga :?:
oczywiście tego Capture One dostałeś za darmo, więc IMHO nie masz podstaw żeby narzekać na deweloperów :!:

używając twojej analogii motoryzacyjnej
gdyby w opisie technicznym Fiata którego kupiłeś 20 lat temu nie było napisane że da się jeździć nim na LPG, a potem wprowadzono by LPG na stacje, to też byś pisał petycje do Fiata, że nie możesz jeździć na LPG i domagasz się żeby Ci w tym Fiacie zamontowali instalację LPG :?: (bo w nowych Fiatach instalacja LPG jest dostępna w opcji :?: ) - już nie wspominam o tym, że tego Fiata dostałeś tak naprawdę za darmo, bo to w sumie niewiele już zmienia :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Markus napisał/a:
Further it takes more than just our will to provide support for camera files, it takes some cooperation on the part of the Camera developer, perhaps in this case the delay in support is due to legal conflicts as the camera you are using is acutally a Sony at its core.
To jest trochę śmieszne, że niby Samowe kopie Pentaxa to Sony? :?: Ktoś się chyba w głowę uderzył w tej firmie... :roll:

opiszon, skoro Pentaxa obsługuja to pewnie dodanie obsługi Sama to jest tylko kwestia rozpoznawania nagłówka, czyli robota na 5 minut. Oczywiście mogę się mylić, ale porównanie z motoryzacją nietrafione - stare samochody zwykle dobrze sobie rzadą na LPG. 8-)
No i mowa o programie, który wyszedł 2 miesiące temu, a nie 20 lat. ;-)

Gwiazdor napisał/a:
stare samochody zwykle dobrze sobie rzadą na LPG. 8-)

i o to mi chodziło - tyle że brakuje w nich instalacji która przystosowuje auto do zasilania LPG, tak jak CaptureOne brakuje obsługi Sama mimo że ma możliwości technologiczne (obsługa Pentaxa)

Gwiazdor napisał/a:
robota na 5 minut
ale nie w dużej firmie, która chce być profesjonalna

wydałbyś takiego patcha, 5 minutowego, bez sprawdzenia :?:

w mojej firmie, każda najmniejsza zmiana, musi być zatwierdzona przez kilka osób siedzących wyżej - żadna praca nie może być wykonana bez porządnie napisanego projektu

tego wymagają standardy, których należy przestrzegać (np ISO)

w 5 minut tego nie załatwisz, zapomnij

to nie firma "Krzak", żeby coś takiego robić

Masz nieco racji...
Ale support jest od rozwiązywania wszelkich problemów.

Czy udział w rynku Sony R1 jest większy od GX-1S ?

Pierwszy jest wspierany a drugi nie.

Nawet Phaseone zdarzają się wpadki np.utrata detali w światłach w wyjściowych jpg w pierwszych wersjach CO 4.XX.Mimo , że ta wersja przeszła wszystkie etapy beta-testów.

Byłem jednym z pierwszych który to zauważył i opisał dokładnie ten problem na forum phaseone i zawiadomił support.

Już w akcie wdzięczności powinni dodać wsparcie dla GX-1S :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
opiszon napisał/a:
w mojej firmie, każda najmniejsza zmiana, musi być zatwierdzona przez kilka osób siedzących wyżej - żadna praca nie może być wykonana bez porządnie napisanego projektu

Też pracuje w dużej firmie, ale żeby rok coś zajmowało? To albo tam lenie siedzą, albo barany, albo nie mają zamiaru tego zrobić (tylko niech to wprost napiszą, a nie takie bzdety).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
opiszon napisał/a:

Co jest wymagane w ramach ISO (na ile pomaga a na ile utrudnia normalne funkcjonowanie) zależy od tego jak się ma skonstruowaną Księgę Jakości.

Markus napisał/a:

nie chciałbym cię zmartwić, ale wg Flickra

nazwa body | średnia dzienna ilość użytkowników
--------------------- | -------------------
Sony R1 | 113
Samsung GX-10 | 33
Samsung GX-20 | 4
Samsung GX-1L | 8
Samsung GX-1S | 6

nawet po zsumowaniu wszystkich samów, R1 wygrywa z zabójczą przewagą

wiem że takie statystyki nie oddają dobrze rynku, ale jakiś pogląd na tą sprawę dają

Pozwolę sobie nie zgodzić się z opiszon-em

opiszon napisał/a:
oczywiście tego Capture One dostałeś za darmo, więc IMHO nie masz podstaw żeby narzekać na deweloperów :!:

Nie dostał go za darmo a kupił razem z kartą Sandiska! Skoro PhaseOne stwierdziło, że dają mu licencję i pełne prawo do supportu to ma pełne prawo do wsparcia!
Ja też kupiłem kartę Sandiska wyłącznie ze względu na dołączany Capture One - równie dobrze mogłem kupić świetnego i szybkiego Lexara do którego dołączany był Paint Shop Pro, albo tańszą inną kartę, albo pozostać przy GoodRam-ie którego mam bo dodatkowa karta nie była mi koniecznie potrzebna :-)
(No dobra - tego Sandiska - zresztą CF - kupiłem siostrze, a ona z RAW-ów nie korzysta :-D ).

Co do samochodów to lepszą analogią byłoby gdyby ten przysłowiowy fiacik (CO4) mógł wozić białych w zielonych koszulach i jeansach, ale w takim samym stroju czarnoskórych już nie - to typowy rasizm!

plwk napisał/a:
Co jest wymagane w ramach ISO (na ile pomaga a na ile utrudnia normalne funkcjonowanie) zależy od tego jak się ma skonstruowaną Księgę Jakości.

wiem o tym dokładnie

u nas jest to zrobione w taki właśnie sposób, więc mogę zakładać że w niektórych innych firmach też tak jest

w dużym software housie w którym poprzednio pracowałem, też tak właśnie wyglądało
takie działania były właśnie wpisane w Księdze Jakości ISO

opiszon napisał/a:
nie chciałbym cię zmartwić, ale wg Flickra

Jeszcze nigdy nie wrzuciłem tam żadnego zdjęcia i odpaliłem tą stronę chyba 3 razy w życiu - możesz mnie doliczyć do statystyki posiadaczy Samsunga ;-)

gebi napisał/a:
Co do samochodów to lepszą analogią byłoby gdyby ten przysłowiowy fiacik (CO4) mógł wozić białych w zielonych koszulach i jeansach, ale w takim samym stroju czarnoskórych już nie - to typowy rasizm!

lepszą do czego :?:

ja tu podaję przykład konkretnej specyfikacji technicznej (którą jest np obsługa konkretnego body - lub brak tej obsługi), danego produktu, a ty dajesz przykład "użytkownika"

specyfikacja techniczna Capture One też nie ma restrykcji co do tego, kto tego programu używa

przecież Markus ma Samsunga, i może nawet zieloną koszulkę, ale może używać Capture One

a że ta aplikacja nie obsługuje Samsungów :?:
no trudno - nie każde auto na rynku ma zamontowaną instalację LPG (o dieslach nie wspomnę - to taki ukłon do dedykowanej wywoływarki RAW z Fuji :-P )

[ Dodano: 2009-01-12, 14:42 ]
gebi napisał/a:
Jeszcze nigdy nie wrzuciłem tam żadnego zdjęcia i odpaliłem tą stronę chyba 3 razy w życiu - możesz mnie doliczyć do statystyki posiadaczy Samsunga ;-)

przecież napisałem :
opiszon napisał/a:
wiem że takie statystyki nie oddają dobrze rynku, ale jakiś pogląd na tą sprawę dają

przynajmniej opieram się na jakiejś próbie statystycznej, a nie na domysłach:

Markus napisał/a:

Pierwszy jest wspierany a drugi nie.

Odpowiedź Phaseone :

Marek,
"Further it takes more than just our will to provide support for camera files, it takes some cooperation on the part of the Camera developer, perhaps in this case the delay in support is due to legal conflicts as the camera you are using is acutally a Sony at its core."

Wygląda na to, że padłem ofiarą konfliktu pomiędzy Sony a Samsungiem ...

[ Dodano: 2009-01-12, 16:51 ]
Pytaniem jest czy Phaseone może być stroną w tym konflikcie?

Czy prawo działa wstecz , skoro GX-1S jest już dawno nie produkowany?

Dlaczego twórcy Silkypix i Lightzone nie mieli żadnych problemów z wprowadzeniem obsługi GX-1S do swoich programów?

Matryce Sony były montowane również w Pentaxach ale może ta firma miała lepszych prawników i lepiej potrafiła zadbać o swój interes podpisując umowę o współpracy z Sony.

Skocz do: