AvantaR  Dołączył: 06 Sty 2009
[AvantaR] Cyfrowych lustrzanek poczatki
Wczoraj nabylem K200D, dzisiaj mialem pierwsza okazje zeby ciutke sie nia pobawic. Prosze o konstruktywa krytyke, jesli zdjecie sie nie podoba to fajnie by bylo jakbym sie dowiedzial dlaczego ;) (odpowiedz - bo jest nudne jest jak najbardziej akceptowalna)

Poki co dwie fotki, z gory dziekuje za komentarze:

1.

2.

Obydwa obiektyw SMC Pentax-M 1:2.8 35mm

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1. za wąski kadr
2. lampa (ta jasna plama) jest zbędna

Poza tym - zdjęcia mają klimat.

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
zorzyk napisał/a:
1. za wąski kadr
2. lampa (ta jasna plama) jest zbędna

Poza tym - zdjęcia mają klimat.

Zgadzam się z przedmówcą. Nic dodać nic ująć.

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
zgadzam się z poprzednikami.
Ale poza tym zdjęcia się podobają, ładny kolorek;)

AvantaR  Dołączył: 06 Sty 2009
Dzieki za komentarze.

Co do pierwszej fotki, ciasny kadr byl w zalezeniu. Co do drugiego nie bardzo wiedzialem jakby ta lampe ciachnac.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie zgadzam sie przedmowcami. Zdjecia sab. dobre takie, jakie sa, szczegolnie 2.

(ok, ok, 1ka troche ciasna ;-) )

AvantaR napisał/a:
Co do drugiego nie bardzo wiedzialem jakby ta lampe ciachnac.
Ja bym usunął w Photoshopie :-)

Lampa jest super.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
A moim zdaniem lampa jest najciekawsza! Bardzo ładna plama (co do kształtu i koloru). Serio :mrgreen:

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
Na dwójce fajna kolorowa plama z bil. Bez lampy góra była by zbyt ciemna i właściwie 1/3 zdjęcia stanowiła by czerń. Poza tym nad klubowym stołem bilardowym zawsze wisi lampa, więc co by tam innego miało być - kaloryfer ? :-P

Bez lampy:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
zorzyk, no nie wiem, ja tam wolałem wersję oryginalną, niż tą z czymś ciemnym nad stołem :-P rozumiem że to na szybko zmiana ;-)

Sam nie wiem :roll: ale z tą lampą jest też niedobrze :-/

Lepiej z lampą. :evilsmile:

Myślę, że w miejscu tej jasnej i nieostrej plamy (na oryginalnym zdjęciu) mogłaby/powinna być lampa, ale ostra, tak, żeby był jej wyraźny zarys, niekoniecznie z żarówką... jakby któś mógł taką modygfikację zrobić? (nie mam odpowiedniej lampy, żeby ją wkleić).

[ Dodano: 2009-01-08, 12:51 ]
ebelbeb napisał/a:
co by tam innego miało być - kaloryfer ?
... zaraz kaloryfer :evil: Jeżeli lampa, to ma być lampa, a nie jakaś bezkształtna biała plama, która nie wiadomo czym jest? Na filmach z Ameryki nad stołem bilardowym widziałem odpowienią lampę i takiej lampy rzeczywiście możnaby oczekiwać (BTW taka lampa to nie kaloryfer).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
zorzyk napisał/a:
Myślę, że w miejscu tej jasnej i nieostrej plamy (na oryginalnym zdjęciu) mogłaby/powinna być lampa, ale ostra, tak, żeby był jej wyraźny zarys,

hmm, pytanie na ile taki kolaż poprawnie oddawałby rzeczywistość, bo IMHO skoro lampa na zdjęciu wyszła nieostra, to oznacza że w polu ostrości się po prostu nie mieściła

taki chyba już urok tego zdjęcia z małą GO

zorzyk napisał/a:
takiej lampy rzeczywiście możnaby oczekiwać

Takim stwierdzeniem zaprzeczasz idei fotografii.... zostało podane - ty odbierasz... nie można "oczekiwać"....

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
zorzyk napisał/a:
Myślę, że w miejscu tej jasnej i nieostrej plamy (na oryginalnym zdjęciu) mogłaby/powinna być lampa, ale ostra

A moim zdaniem plama lampy ożywia górę kadru, a jej nieostrość harmonizuje z nieostrością sylwetki gracza w głębi kadru. Najważniejsze są w tej fotce bile, dlatego gdyby jeszcze lampa była ostra, chyba kompozycja byłaby gorsza niż w oryginale. Ale to tylko moim zdaniem :mrgreen:

Zresztą lampa razem z białą bilą, kijem i sylwetką gracza tworzą zarys wykrzyknika. A może tylko mi się coś zwidziało? :lol:

opiszon napisał/a:
taki chyba już urok tego zdjęcia z małą GO
No oczywiście, ale chciałem pokazać, co bym widział w miejscu tej plamy... Czyli lampę, ale raczej nieostrą 8-)

Już się nie odzywam :-) ale ta plama mnie rozprasza 8-)

AvantaR, dawaj następne :mrgreen:

Skocz do: